H ανακοίνωση για τη χορήγηση των self-tests από τα φαρμακεία αιφνιδίασε τον κλάδο, αφού δεν προηγήθηκε διάλογος με το δευτεροβάθμιο συνδικαλιστικό όργανο των φαρμακοποιών, ώστε να ενημερωθούν και να λύσουν απορίες και προβληματισμούς, τόσο για τον τρόπο διακίνησης, όσο και για τα μέτρα προστασίας που θα απαιτηθεί να ληφθούν από τα φαρμακεία, επισημαίνει η πρόεδρος του Συλλόγου Φαρμακοποιών Ξάνθης κ. Δέσποινα Κάλφα.

Είναι μεγάλη ευθύνη για τα φαρμακεία, προσθέτει, αφού ανακύπτουν ζητήματα πρωτίστως προστασίας των φαρμακοποιών και των υπαλλήλων τους οι οποίοι καλούνται να εξυπηρετήσουν εν δυνάμει θετικά άτομα στον κορωνοϊό ή ασυμπτωματικά αλλά και των πελατών τους: ‘ πρέπει να ληφθούν μέτρα προφύλαξης. Χώροι ειδικά διαμορφωμένοι για να προμηθεύονται τα τεστ οι ενδιαφερόμενοι πολίτες. Τέτοιους χώρους διαθέτουν τα πολυδύναμα φαρμακεία στα μεγάλα αστικά κέντρα, όμως δύσκολα θα μπορέσουν να διαμορφώσουν χώρους τα μικρά σε τ.μ. φαρμακεία της περιφέρειας’.

Ένα ακόμη σοβαρό θέμα που ανακύπτει είναι ο τρόπος διακίνησης και η κατοχύρωση  των στοιχείων, όσων προμηθεύονται τεστς, σε κάποια πλατφόρμα ή σε κάποιο σύστημα:’ αν δεν ληφθεί μέριμνα θα μπορούν να προμηθεύονται τον αριθμό των τεστς που δικαιούνται από όσα φαρμακεία επιθυμούν και θα είναι δύσκολο να ελεγχθεί το αποτέλεσμα που θα δώσει το τεστ εάν ο ίδιος ο πολίτης δεν υποχρεούται να το δηλώνει κάπου’, τονίζει, και με έμφαση σημειώνει ότι οπωσδήποτε οφείλει η πολιτεία να κατευθύνει τους πολίτες για το που θα εναποθέτουν τα τεστ που έχουν χρησιμοποιήσει:’ αφού χρησιμοποιηθούν θα αποτελούν βιολογικά απόβλητα. Τα φαρμακεία δεν διαθέτουν τέτοιες υποδομές παρά μόνο τα Νοσοκομεία’.

Τέλος, υπογραμμίζει ότι οι φαρμακοποιοί συνέδραμαν τα μέγιστα μέχρι τώρα στην διαχείριση της πανδημίας και συνεχίζουν να συνδράμουν. Ακόμη και στο εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμού, αφού το 70 – 80% των πολιτών που έκλεισαν ραντεβού για να εμβολιαστούν, κλείστηκε από τους φαρμακοποιούς, ενώ επωμίστηκαν και τις συνέπειες από το κλείσιμο ή την υπολειτουργία των περιφερειακών ιατρείων, ένα θέμα στην περιφέρεια Α.Μ.Θ που ακόμη και σήμερα τους ταλανίζει : ‘όλοι θα δώσουμε αυτή τη μάχη’, καταλήγει.

Από το Δημοτικό Ραδιόφωνο Ξάνθης