Μια επεισοδιακή τηλεδιάσκεψη είχαν οι εκπρόσωποι των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας με την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, την περασμένη Παρασκευή, όπως τόνισε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ξάνθης, Αναστάσιος Καραδέδος, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Δημοτικού Ραδιοφώνου.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο, οι εκπρόσωποι άκουσαν τον υπουργό Κικίλια να ζητά από τους Συλλόγους να «φέρουν ιδιώτες γιατρούς στο ΕΣΥ», ωστόσο, όπως επισήμανε ο κ. Καραδέδος, οι Ιατρικοί Σύλλογοι δεν είναι… ιατροδότες. «Δεν έχουμε τη δικαιοδοσία να ζητούμε από τα μέλη μας ούτε να πάνε ούτε να μην πάνε».

Υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση «ακολουθεί και σε αυτήν την περίπτωση την “πεπατημένη” της διαχείρισης της πανδημίας: χωρίς σχέδιο».

Σχετικά με τη… δυστοκία που παρατηρείται από την πλευρά των ιδιωτών επισήμανε πως θα πρέπει να υπάρξει ένα νομικό πλαίσιο, ώστε οι γιατροί να μην έχουν επιπτώσεις. Να σημειωθεί ότι ήδη ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, τον Δεκέμβριο κάλεσε τους ιδιώτες να είναι πολύ προσεκτικοί, καθώς το ζήτημα της αστικής ευθύνης δεν έχει «θεραπευθεί», από την Πολιτεία. Να σημειωθεί ότι ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος ζητά πλήρη κάλυψη της αστικής ευθύνης των γιατρών για όλες τις περιπτώσεις και όχι μόνον για την covid19.

«Η πρόταση είναι, το σύνολο των ειδικοτήτων που επιστρατεύονται να ενταχθούν στον ΕΟΠΠΥ», τόνισε.

Όπως ανέφερε, κατά τη διάρκεια της «συνάντησης» υπήρξε «σφοδρή κριτική του πανιατρικού συλλόγου προς την ηγεσία του υπουργείου», ενώ όπως αποκάλυψε ο πρόεδρος, ο κ. Κικίλιας «συμπεριφέρθηκε με σκαιό τρόπο απέναντι στους εκπροσώπους».

Ο κ. Καραδέδος τόνισε ότι το υπουργείο δεν έχει σχέδιο και σε αυτήν την περίπτωση, ανάλογη της γενικότερης διαχείρισης. Θεωρείται λοιπόν, εύλογη, η απροθυμία των γιατρών. «Δεν πήραμε καμία απάντηση όταν ρωτήσαμε τι θα κάνουν οι ιδιώτες που θα ενισχύσουν το Σύστημα με τους ασθενείς τους με κόβιντ, που φροντίζουν».

Επίσης, σημείωσε ότι στα επίμονα ερωτήματα να διατυπωθούν με σαφήνεια οι ανάγκες, αλλά και τα προβλήματα που υπάρχουν, το υπουργείο δεν έδωσε καμία απάντηση.

Υπογράμμισε, «το πρόβλημα δεν το έχει αυτός που πάει να δουλέψει σε ένα νοσοκομείο». Αντιθέτως, όπως τόνισε, το πρόβλημα το έχει αυτός που σχεδιάζει «εν προκειμένω, η Υ.ΠΕ-τη λαλίστατη, κατά τα άλλα- αλλά απούσα όλο αυτόν τον καιρό, σχετικά με τον πολιτικό, διαχειριστικό και νοσοκομειακό σχεδιασμό, κατά τη διάρκεια της πανδημίας».

Ο πρόεδρος του ΙΣ Ξάνθης, επισήμανε ότι σήμερα στην Αττική, γίνεται μια προσπάθεια διαχείρισης «Μιας κρίσης βάρβαρης -όπως ζήσαμε κι εμείς- και οι γιατροί θα βοηθήσουν, αλλά μέσα σε συνθήκες προσωπικής ασάφειας».

Μεταλλάξεις

Ο κ. Καραδέδος κάλεσε τους συμπολίτες μας να είναι προσεκτικοί και να μη θεωρούν με βεβαιότητα πως αυτή η υπόθεση δεν αγγίζει την Ξάνθη. «Είναι ένα ερώτημα που δεν μπορεί να απαντηθεί γιατί στην περιοχή μας είναι χαμηλό το ιικό φορτίο και πραγματικά, δεν ξέρω να απαντήσω. Περισσότερο ως προσωπική ευχή και όχι επειδή μπορώ να το απαντήσω, πιστεύω ότι έχουμε μια ανοσία αγέλης… Ωστόσο, τους καλώ να μην χαλαρώσουν τα μέτρα, να κρατούν τις αποστάσεις και να βρίσκονται σε εγρήγορση. Όσο λιγότερο ικανό κράτος, τόσο ικανή και λειτουργική κοινωνία πρέπει να φτιάχνουμε», υπογράμμισε.

radio899.gr