Κοινοβουλευτική ερώτηση προς τους Υπουργούς Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Παιδείας και Θρησκευμάτων κατέθεσαν 38 Βουλευτές της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, μετά από πρωτοβουλία του Βουλευτή Ξάνθης ΣΥΡΙΖΑ, Χουσεΐν Ζεϊμπέκ, αναφορικά με την υποβάθμιση των χορηγούμενων πτυχίων των σχολών ΕΠΑ.Σ. του Ο.Α.Ε.Δ. στο επίπεδο 3. 

Μέχρι την ψήφιση του νόμου 4763/2020,  οι τίτλοι επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης που χορηγούσαν τα ΕΠΑ.Σ. περιγράφονταν από τον ν. 4186/2013 και αντιστοιχούσαν σε επαγγελματικά πτυχία επιπέδου 4 μετά από επιτυχή συμμετοχή σε ενδοσχολικές εξετάσεις. Όμως, η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας τον Δεκέμβριο του 2020 με τον ν. 4763, όρισε ότι στο εξής θα χορηγούνται βεβαιώσεις σπουδών, οι οποίες θα δίνουν την δυνατότητα στους σπουδαστές να συμμετέχουν σε εξετάσεις πιστοποίησης του ΕΟΠΠΕΠ, προκειμένου να λάβουν πτυχίο επιπέδου 3. Εν προκειμένω, πρόκειται για διπλή υποβάθμιση, καθώς αφενός τα ΕΠΑ.Σ. πλέον δεν θα μπορούν να παρέχουν απευθείας τίτλους σπουδών, αλλά θα απαιτείται περαιτέρω συμμετοχή σε εξετάσεις πιστοποίησης του ΕΟΠΠΕΠ και αφετέρου το χορηγούμενο πτυχίο θα είναι επιπέδου 3, αντί για 4, όπως ίσχυε από το 2013 και έπειτα. 

Βέβαια, η υποβάθμιση των πτυχίων των ΕΠΑ.Σ. από την Κυβέρνηση της ΝΔ σηματοδοτεί μια ακόμα στοχευμένη επίθεση προς την Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση. Ωστόσο, το γεγονός ότι δεν προέβλεψε την θέσπιση μεταβατικής διάταξης για τους ήδη φοιτούντες στα ΕΠΑ.Σ., οι οποίοι εισήχθησαν με το προηγούμενο καθεστώς, συνιστά κατάφωρη αδικία και ανατρέπει τον σχεδιασμό των σπουδαστών. 

Ως εκ τούτου, οι 38 συνυπογράφοντες την ερώτηση Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στηρίζουμε το δίκαιο αίτημα των σπουδαστών των ΕΠΑ.Σ., οι οποίοι τις τελευταίες μέρες εντείνουν τις κινητοποιήσεις τους στην Ξάνθη και σε όλη την χώρα και αιτούμαστε από τους αρμόδιους Υπουργούς την λήψη των απαραίτητων νομοθετικών πρωτοβουλιών, ώστε οι εν ενεργεία φοιτούντες να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους υπαγόμενοι στο προηγούμενο καθεστώς και να λάβουν πτυχίο επιπέδου 4, μετά από συμμετοχή στις ενδοσχολικές τους εξετάσεις. Παράλληλα, ζητούμε εξηγήσεις από τους αρμόδιους Υπουργούς για την σκοπιμότητα της επιλογής τους να υποβαθμίσουν τους χορηγούμενους τίτλους σπουδών των ΕΠΑ.Σ στο επίπεδο 3. 

Αναλυτικά η ερώτηση:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους :

Κ. Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων 

 Κα. Υπουργό  Παιδείας και Θρησκευμάτων 

Θέμα: “Υποβάθμιση των πτυχίων ΕΠΑ.Σ. του Ο.Α.Ε.Δ. ” 

Ο θεσμός, πλέον, της μαθητείας εκφράστηκε για πρώτη φορά το 1950 με την σύσταση σχολών που αποτελούσαν κομμάτι της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Έκτοτε, το 2006 τα πρώην Τεχνικά Επαγγελματικά Εκπαιδευτήρια πέρασαν στο καθεστώς των ΕΠΑ.Σ. διετούς φοίτησης όπου οι μαθητές εργάζονταν, αλλά και παρακολουθούσαν μαθήματα ειδικότητας καθημερινά. Το 2013 με τροποποίηση του νόμου  οι απόφοιτοι των ΕΠΑ.Σ ΟΑΕΔ  αποκτούσαν πτυχίο ειδικότητας, επαγγελματική εμπειρία καθώς και συντάξιμα ένσημα με ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, για όσο διάστημα πραγματοποιούσαν την πρακτική τους άσκηση.

Μείζον θέμα, όμως, έχει προκύψει από την ψήφιση του ν. 4763/2020 για τους σπουδαστές στις ΕΠΑ.Σ Μαθητείας του ΟΑΕΔ. Στο άρθρο 14 του νόμου προβλέπεται ότι οι τίτλοι επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, μεταξύ άλλων και τα πτυχία των αποφοίτων των ΕΠΑ.Σ. του ΟΑΕΔ, θα χορηγούνται μετά από πιστοποίηση και θα αντιστοιχούν στο επίπεδο 3. Αντίθετα,  πριν την ρύθμιση του νόμου και συγκεκριμένα με τον ν. 3475/2006 και την τροποποίησή του με τον ν. 4186/2013  χορηγούνταν επαγγελματικά πτυχία επιπέδου 4 μετά από ενδο-σχολικές εξετάσεις, καθώς τα πτυχία των αποφοίτων των ΕΠΑ.Σ. ήταν αντίστοιχα με αυτά των ΕΠΑ.Λ. Αντίθετα, ο ν. 4763/2020 προβλέπει μόνο την χορήγηση βεβαιώσεων σπουδών, οι οποίες θα παρέχουν στους αποφοίτους τη δυνατότητα να εξεταστούν για την πιστοποίηση του ΕΟΠΠΕΠ και να λάβουν πτυχίο επιπέδου 3. 

Η θέση της Κυβέρνησης, ως πολεμίου, απέναντι στην Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση είναι γνωστή εδώ και χρόνια, όμως, η συγκεκριμένη επιλογή υποβάθμισης των πτυχίων, αποδεικνύει ότι πρόθεσή της είναι να μετατρέψει τους σπουδαστές σε «επαγγελματίες εργάτες». Παράλληλα, εγείρει εύλογες αμφιβολίες για το κατά πόσο η συγκεκριμένη διάταξη είναι συνταγματική, ειδικά για την περίπτωση όπου δεν προβλέπεται καμία μεταβατική περίοδος εφαρμογής της διάταξης. 

Συγκεκριμένα, οι τωρινοί φοιτούντες στις σχολές ΕΠΑ.Σ. του ΟΑΕΔ έχουν εισαχθεί και φοιτούν βάσει του προηγούμενου, ευνοϊκότερου νομικού πλαισίου, όπως περιγράφηκε παραπάνω από τον Ν. 3475/2006  και τον Ν.4186/2013.  Φυσικά, οι αλλαγές που θεσπίστηκαν στα τέλη τον Δεκεμβρίου του 2020, ανατρέπουν ολόκληρο τον προγραμματισμό των σπουδαστών.  Μάλιστα, η επιλογή των ΕΠΑ.Σ. πλέον μοιάζει ατυχής, καθώς δεν προσθέτει στα ατομικά τους προσόντα, μιας και οι περισσότεροι φοιτούντες, έχοντας απολυτήριο Λυκείου, κατέχουν ήδη πτυχίο επιπέδου 4. 

Η απουσία νομοθετικής πρόβλεψης για τους φοιτούντες στα ΕΠΑ.Σ. του Ο.Α.Ε.Δ. μόνο ως κατάφορη παραβίαση της αρχής της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης και της χρηστής διοίκησης του κράτους μπορεί να ιδωθεί. Συν τοις άλλοις, η θέσπιση νέου θεσμικού πλαισίου χωρίς την ανάλογη πρόβλεψη για τους ήδη φοιτούντες αποτελεί παράβαση της ίδιας της αρχής της μη αναδρομικότητας των νόμων. 

Ήδη οι σπουδαστές από 34 ΕΠΑ.Σ. σε όλη τη χώρα, μέσα σε αυτούς και οι σπουδαστές της Ξάνθης,  ξεκινούν τις κινητοποιήσεις τους, προκειμένου να εκφράσουν την έντονη αντίδρασή τους στην υποβάθμιση των πτυχίων τους και την κατάφορη αδικία που υφίστανται.   

 

Επειδή, η στήριξη της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης είναι το ζητούμενο και όχι η υποβάθμιση αυτής

Επειδή, η υποβάθμιση των πτυχίων των φοιτούντων στα ΕΠΑ.Σ. αποτελεί αντικίνητρο και θα οδηγήσει στον μαρασμό τους 

Επειδή, η ανατροπή του προγραμματισμού των σπουδαστών των ΕΠΑ.Σ. και η υποβάθμιση των πτυχίων τους κατά την διάρκεια των σπουδών τους έχει σημαντικό κόστος για τις ζωές τους και τις περαιτέρω επαγγελματικές τους επιλογές 

                             
Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

 

  1. Για ποιους λόγους επέλεξαν την υποβάθμιση των πτυχίων των σπουδαστών στις ΕΠΑ.Σ. του Ο.Α.Ε.Δ. στο επίπεδο 3 και επέβαλαν συμπληρωματική πιστοποίηση από τον ΕΟΠΠΕΠ; Σχετίζεται αυτή η νομοθετική πρωτοβουλία με κάποια συγκεκριμένη πολιτική επιλογή υποβάθμισης της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης στη χώρα μας;

 

  1. Προτίθενται να επαναφέρουν τα πτυχία των ΕΠΑ.Σ. του ΟΑΕΔ στο επίπεδο 4; Προτίθενται να προβούν άμεσα σε νομοθέτηση μεταβατικής διάταξης, προκειμένου να διορθώσουν την κατάφωρη αδικία που έχουν υποστεί οι περίπου 8000 εν ενεργεία φοιτούντες στις σχολές ΕΠΑ.Σ. του ΟΑ.Ε.Δ., οι οποίοι εισήχθησαν με το προηγούμενο καθεστώς; Πώς δικαιολογείται η έλλειψη μέριμνας για τους ήδη φοιτούντες και ποιοι οι λόγοι για την συγκεκριμένη παράλειψη;

 

Ο ερωτών Βουλευτής

 

Ζεϊμπέκ Χουσεΐν

 

Αβραμάκης Ελευθέριος

 

Αγαθοπούλου Ειρήνη Ελένη

 

Αλεξιάδης Τρύφων

 

Αμανατίδης Ιωάννης

 

Αναγνωστοπούλου Σία

 

Αυλωνίτης Αλέξανδρος- Χρήστος

 

Βαρδάκης Σωκράτης

 

Βέττα Καλλιόπη

 

Γκαρά Αναστασία

 

Γκιόλας Γιάννης

 

Ελευθεριάδου Τάνια

 

Καρασαρλίδου Φρόσω

 

Καφαντάρη Χαρά

 

Λάππας Σπύρος

 

Μάλαμα Κυριακή

 

Μαμουλάκης Χαράλαμπος

 

Μάρκου Κώστας

 

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

 

Μιχαηλίδης Ανδρέας

 

Μπάρκας Κωνσταντίνος

 

Νοτοπούλου Αικατερίνη

 

Ξανθόπουλος Θεόφιλος

 

Παπαδόπουλος Σάκης

 

Παπανάτσιου Κατερίνα

 

Πέρκα Θεοπίστη

 

Πούλου Παναγιώτα

 

Σαντορινιός Νεκτάριος

 

Σαρακιώτης Ιωάννης

 

Σκουρλέτης Πάνος

 

Σκούφα Μπέττυ

 

Τζούφη Μερόπη

 

Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος

 

Φάμελλος Σωκράτης

 

Φωτίου Θεανώ

 

Χαρίτου Δημήτριος

 

Χατζηγιαννάκης Μίλτος

 

Χρηστίδου Ραλλία