Στο Δελτίο Ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού ALFΑ εμφανίστηκε την Παρασκευή ο Στάθης Γιαννακίδης, ερωτηθείς για το ζήτημα των ανεμογεννητριών στο Λειβαδίτη και άλλες περιοχές, που προκαλεί αρκετή αναστάτωση στην περιοχή.

Σύμφωνα με τον πρώην Υφυπουργό Ανάπτυξης, το ζήτημα δεν προσφέρεται για στείρες κομματικές αντιπαραθέσεις και ούτε είναι ένα θέμα που άνοιξε ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά απαιτεί ενωτική διάθεση . Παράλληλα σημείωσε ότι η τοπική κοινωνία και οι φορείς που αντιδρούν δεν στέκονται απέναντι από τις ανεμογεννήτριες γενικά και αόριστα αλλά από το συγκεκριμένο μοντέλο ανάπτυξης που προωθείται.

Όπως σημείωσε αναλυτικά “σε τέτοια ζητήματα κομβικής σημασίας στις συνθήκες που ζούμε, δεν έχουν νόημα στείρες κομματικές αντιπαραθέσεις. Άλλωστε ενστάσεις  εκφράζουν πολλοί παράγοντες όπως ο Δήμαρχος Ξάνθης που ανήκει πολιτικά στο χώρο της Νέας Δημοκρατίας.   Σε αντιδιαστολή βλέπουμε στοχευμένες επιθέσεις από συγκεκριμένα ΜΜΕ προκειμένου να απαξιωθούν οι αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών και να διαστρεβλωθεί ο αγώνας. Δεν είναι ένα ζήτημα που ανέδειξε ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά ένα θέμα στο οποίο πρέπει να συνδράμουν όλοι ώστε να αναδειχθούν τα κενά που υπάρχουν στο νομικό πλαίσιο, από όλη την κοινωνία με ενωτική διάθεση.”
Όχι απέναντι στα αιολικά γενικώς και αορίστως αλλά απέναντι στο στρεβλό μοντέλο ανάπτυξης
Ειδικότερα για το νομικό πλαίσιο σημείωσε: “Το νομοσχέδιο Χατζηδάκη από το 2020, δημιουργεί τις προϋποθέσεις για μια άναρχη στροφή προς τις ΑΠΕ, όπου ο καθένας μπορεί να διεκδικεί να κατασκευάσει αιολικά πάρκα σε οποιαδήποτε περιοχή, έχοντας φροντίσει φυσικά να μην ολοκληρώσει το προηγούμενο διάστημα την ειδική μελέτη για το χωροταξικό σχέδιο γύρω από τις ΑΠΕ.”  Και πρόσθεσε:  “Οι αντιδράσεις δεν έχουν να κάνουν γενικά και αόριστα κατά των ΑΠΕ αλλά κατά του μοντέλου  ανάπτυξης που προωθεί  η κυβέρνηση, όπου με ένα άναρχο τρόπο και χωρίς κανόνες, οι λίγοι μπορούν να πραγματοποιούν αυτές τις επενδύσεις χωρίς να λογαριάζουν τις τοπικές κοινωνίες, τις επιπτώσεις στο φυσικό περιβάλλον καθώς και τις θέσεις που έχει η τοπική κοινωνία.”

Σε σχέση με το ΣΥΡΙΖΑ και τη θέση του σημείωσε ότι ο πρέπει “να αξιοποιήσουμε αυτή την επαφή με την τοπική κοινωνία και  να ανοίξουμε τη συζήτηση για το μοντέλο ανάπτυξης που είναι αναγκαίο σήμερα, ιδιαίτερα μετά την πανδημία, που είναι και το βασικός άξονας του σχεδίου του οικονομικού προγράμματος που έχει καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Να δώσουμε περιεχόμενο στους όρους ανάπτυξης που δεν είναι αριθμοί αλλά υπάρχουν άνθρωποι από πίσω. ”