Iδιαίτερα μεγάλο ενδιαφέρον συγκέντρωσε το επεισόδιο της εκπομπής ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΠΟΣΤΟΛΈΣ της ΕΡΤ που αφιέρωσε μία από τις έρευνές του στη μειονότητα της Θράκης, εν μέσω σημαντικών εξελίξεων στα ελληνοτουρκικά ζητήματα.

«Μεταξύ Ανατολής και Δύσης» (KΛΙΚ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΉΣΕΤΕ)

Την ώρα που οι ελληνοτουρκικές σχέσεις βρίσκονται σε κομβικό σημείο κι ενώ η Άγκυρα, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, εργαλειοποιεί τη μειονότητα της Θράκης, ο Πιέρρος Τζανετάκος πραγματοποιεί ένα οδοιπορικό στη Ροδόπη και την Ξάνθη. Πώς διαμορφώνεται η συνείδηση της μουσουλμανικής μειονότητας και ποια η σχέση της με την Άγκυρα; Ποιες οι διαχρονικές διαφορές της με την ελληνική διοίκηση; Συνομιλήσαμε με μουσουλμάνους μειονοτικούς και χριστιανούς της Κομοτηνής και της Ξάνθης, σε μια προσπάθεια ν’ αναδείξουμε την ιδιόρρυθμη κατάσταση που επικρατεί σε πολύ καίριο σημείο του ελληνικού χάρτη, εκεί που η Ευρώπη συναντάται με την Ανατολή.

Στην εκπομπή μίλησαν οι: Τσιγδέμ Ασάφογλου πρόεδρος κόμματος Ισότητας Ειρήνης Φιλίας (ΚΙΕΦ), Στέργιος Γιαλάογλου δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω, Σελίμ Ισά πρόεδρος ΔΕΜΠ Κομοτηνής, Άγγελος Συρίγος υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Σουμεγιέ Ιμάμ καθηγήτρια Θεολογίας, Οντέρ Μουμίν δήμαρχος Ιάσμου, Οζγκιούρ Φερχάτ οδοντίατρος, Χουσεΐν Μπαλτατζή ιατρός-πρόεδρος συλλόγου επιστημόνων μειονότητας Δυτικής Θράκης, Αντώνης Λιάπης δρ. κοινωνιολογίας ιδρυτής μουσείου καλαθοπλεκτικής των Ρομά, Κώστας Γούναρης δικηγόρος.

Η εκπομπή εδωσε το λόγο σε όλες τις τάσεις και απόψεις που καταγράφονται τόσο στη μειονότητα όσο και στην πλειονότητα της Θράκης . Μεταδόθηκε την Καθαρά Δευτέρα και ήταν από δημοσιογραφικής άποψης, πλήρης και μετριοπαθής καταγραφή της κατάστασης και των διαφορετικών απόψεων που ενδημούν στην περιοχή.

Αρχισυνταξία:Σταυρούλα Χριστοφιλέα – Πιέρρος Τζανετάκος

Υπεύθυνη Ερευνών:Ελβίρα Κρίθαρη

Δημοσιογραφική Ομάδα:Φάνης Παπαθανασίου – Μάχη Νικολάρα – Ελβίρα Κρίθαρη

Μοντάζ:Δημήτρης Κλάγκος – Πέτρος Κωστράκης – Θανάσης Ντόβας

Διεύθυνση Παραγωγής: Περικλής Ε. Παπαδημητρίου

Σκηνοθεσία:Γιάννης Ρεμούνδος – Γιάννης Γεωργιουδάκης

Υπεύθυνος εκπομπής:Φάνης Παπαθανασίου