Μια πρωτοποριακή πρωτοβουλία παροχής πληρωμένης γονεϊκής άδειας έως και 20 εβδομάδων σε νέους γονείς, άνδρες και γυναίκες, υιοθετεί η JTI και στην Ελλάδα, ανεβάζοντας τον πήχη στη στήριξη της οικογένειας, στην ίση μεταχείριση των εργαζομένων της και στην ενίσχυση τόσο της Μητέρας όσο και του Πατέρα, τους πρώτους μήνες της ζωής του παιδιού.

Η πρωτοβουλία «Family leave» καταδεικνύει την ουσιαστική μέριμνα της εταιρείας για τους εργαζομένους της. Ισχύει για όλους τους νέους γονείς που εργάζονται στη JTI Ελλάδας, ανεξαρτήτως φύλου, σεξουαλικού προσανατολισμού ή τρόπου απόκτησης του παιδιού τους. 

Η πρωτοβουλία εντάσσεται στο πλαίσιο της νέας πολιτικής που ανακοινώθηκε τον Ιούλιο του 2020 από την JΤΙ στην έδρα της στη Γενεύη και η οποία συνοψίζεται στην παροχή ίσης οικογενειακής άδειας για όλους τους νέους  γονείς εργαζομένους της.  

Το συγκριτικό πλεονέκτημα

Αυτό που διαφοροποιεί την πρωτοβουλία «Family Leave» της JTI είναι αφενός ότι αντιμετωπίζει τον πατέρα ισότιμα με τη μητέρα, καταβάλλοντάς του τις ίδιες ακριβώς αποδοχές για το διάστημα της απουσίας του και αφετέρου ότι μπορούν να ωφεληθούν όλοι οι νέοι γονείς, ανεξάρτητα από φύλο, σεξουαλικό προσανατολισμό ή τρόπο απόκτησης του παιδιού (φυσικός τοκετός, υιοθεσία ή παρένθετη μητρότητα). 

 Επί της ουσίας η JTI παρέχει ίσες ευκαιρίες στους νέους γονείς εργαζομένους της να περάσουν ποιοτικό χρόνο με τα παιδιά τους, χωρίς να ανησυχούν για τον αντίκτυπο που θα μπορούσε να έχει η απουσία τους από την εργασία στα οικονομικά ή τη σταδιοδρομία τους. 

Για τον Δημήτρη Μαμμή, εργαζόμενο της JTI στην Ελλάδα στο Τμήμα Πληροφορικής, η πρωτοβουλία αποφόρτισε αισθητά την πολυπλοκότητα της υποχρέωσής του να ανταποκριθεί την ίδια περίοδο στους δύο απαιτητικούς ρόλους: Του πατέρα και του εργαζόμενου. «Ήμουν ήδη μέλος της Ομάδας της JTI Ελλάδας, όταν έμαθα ότι θα αναλάβω και έναν νέο ρόλο στη ζωή μου, του πατέρα. Ο ενθουσιασμός και το αίσθημα της ανάγκης για προγραμματισμό της νέας πολυπλοκότητας των διαφόρων πλευρών της ζωής μου ήταν οι άμεσες αντιδράσεις μου», τονίζει ο κ. Δ.Μαμμής σημειώνοντας ωστόσο ότι, από τη στιγμή που έμαθε για τη νέα πολιτική της εταιρείας για την παροχή της πατρικής άδειας, πολλοί παράγοντες της πολυπλοκότητας απλοποιήθηκαν.

«Μπορούσα πλέον, με σωστό προγραμματισμό και την αμέριστη συμπαράσταση που έλαβα από την εταιρεία και τους άμεσους συνεργάτες μου, να συμμετέχω στη διαδικασία διαμόρφωσης της νέας μου οικογένειας με τελείως διαφορετικό τρόπο. Δίνοντας την ενέργεια και την αφοσίωση που χρειάζεται η έλευση ενός νέου παιδιού και μάλιστα του πρώτου της οικογένειάς μας, έχουμε τη δυνατότητα με τη σύντροφό μου να συνθέσουμε ένα οργανικό και πολύ ανθρώπινο περιβάλλον αλληλοκάλυψης και αλληλοϋποστήριξης, με άμεσο αποτέλεσμα στη σωματική και ψυχική υγεία και των δύο μας και κυρίως με θετική επίδραση στο παιδί μας. Θεωρώ ότι η συγκεκριμένη παροχή θα πρέπει να αποτελέσει πάγια πρακτική όλων των εργοδοτών στο μέλλον, σε ένα κοινωνικό περιβάλλον που προάγει την ισότητα, την ψυχική υγεία και τη μέγιστη παραγωγικότητα των μελών του. Πρόκειται για μια πρωτοπορία με γερά θεμέλια και μόνο θετικές συνέπειες».

Ανάλογα συναισθήματα προκάλεσε η πρωτοβουλία της JTI και στον κ. Κωνσταντίνο Γεωργακόπουλο, στέλεχος του Τμήματος Πωλήσεων της JTI Hellas, ο οποίος αντιμετωπίζει τη γονική άδεια ως ευκαιρία να αφιερώσει ποιοτικό χρόνο στην οικογένειά του και να καλωσορίσει τη δεύτερη κόρη του. «Όσοι είναι ήδη γονείς καταλαβαίνουν απόλυτα και σίγουρα όσοι βιώσουν αυτή  την απίστευτη εμπειρία στο μέλλον θα αντιληφθούν τη μεγάλη σημασία και την αξία της συγκεκριμένης άδειας» επισημαίνει ο κ. Γεωργακόπουλος αποδίδοντας τα εύσημα στην JTI, με το Family Leave να αποτελεί μια ακόμη έμπρακτη απόδειξη γιατί η εταιρεία αναγνωρίστηκε ως #TopEmployer και #GreatPlacetoWork.