Τη θέση του Συλλόγου Ξενοδόχων Ξάνθης για την υπόθεση της επιχειρούμενης ανέγερσης ανεμογεννητριών στην περιοχή Σταυρούπολης-Λειβαδίτη γνωστοποίησε ο Πρόεδρος Γιάννης Ιερόπουλος, με ανάρτησή του.

Αναλυτικά:

“Η οροσειρά της Ροδόπης είναι από τα μοναδικά εναπομείναντα παρθένα Δάση της Ευρώπης Τα οικοσυστήματα έχουν μοναδική αξία πανευρωπαϊκά προστατεύονται από συνθήκες ευρωπαϊκές NATURA 2000 ,καταφύγια Θηραμάτων ,περιοχές με ιδιαίτερη βιοποικιλότητα εδώ βρίσκονται στο ανατολικό τμήμα του Εθνικού Πάρκου οροσειράς Ροδόπης στον Ν.Ξάνθης(πρώην Δήμος Σταυρούπολης σήμερα Δήμος Ξάνθης οικισμοί Λειβαδίτη-Καρυόφυτο-Σταυρούπολη-Δαφνώνας-Νεοχώρι Λυκοδρόμιο και άλλη μικρότερη συνολικά 35 τα λεγόμενα Νεστοχώρια η αλλιώς Παρανέστια περιοχή) .

Στον ορεινό όγκο της περιοχής αυτής συμπεριλαμβάνονται από τα ποιο ενδιαφέροντα δασικά οικοσυστήματα της Ευρώπης από οικολογική άποψη, βιοποικιλότητα με ψηλά δάση ιδιαίτερου ενδιαφέροντος όπου κάθε χρόνο έρχονται επιστήμονες από όλη την Ευρώπη έρχονται στην περιοχή όπως και οικοτουρίστες, πεζοπόροι και πολλοί ακόμη που επισκέπτονται συνολικά τον Ν.Ξάνθης ώστε να απολαύσουν διακοπές διαφορετικές συνδυάζοντας φύση, εναλλακτικό τουρισμό, πολιτισμό, οικισμούς διατηρητέους και πολλά πολλά ακόμη με τις τρομερές εναλλαγές του τοπιού που συναντά ο επισκέπτης . Εξαλλου σε 1 ώρα και ένα τέταρτο περίπου είσαι από τα παρθένα δάση, στην θάλασσα (μοναδικό) ενώ  εδώ βρίσκεται ο μεγαλύτερος καταρράκτης των Βαλκανίων ο ΄΄Λειβαδίτης ΄΄ με μεγάλη επισκεψιμότητα, ένα δίκτυο Μονοπατιών σε όλη την ευρύτερη περιοχή, και τα ΜΟΝΑΠΑΤΙΑ ΚΟΥΛΤΟΥΡΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΘΡαΚΗΣ (ακολουθούνται πρότυπα LQT-Leading Quality Trails της European Ramblers Association) πιστοποιημένα από Ευρωπαϊκή Ένωση.

Επίσης στην θέση ”Λειβάδια Λιεβαδίτη ΄΄ εκτείνονται οι Όξινοι τυρφώνες ένας σπάνιος οικότυπος,  υδατοσυλλόγες με συγκεκριμένα είδη χλωρίδας -όπως τα σφάγνα (Sphagnum), όπου επικρατούν σε πολύ ειδικές συνθήκες οξύτητας των εδαφών και αξιολογούνται από εθνικό και ευρωπαϊκό ως σημαντικοί οικότυποι προτεραιότητας με κωδικό 7130 σύμφωνα με την Οδηγία 92/43 της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σημαντική θεωρείται η παρουσία ενδημικών φυτών ,όπως ο κρίνος της Ροδόπης (Lilium rhodopaeum), Σολδανέλα της Ροδόπης και άλλα (αριθμός που φτάνει πάνω από 200 είδη κοινά ,σπάνια και απειλούμενα από τον παγκόσμιο κατάλογο). Στην πλούσια πανίδα συγκαταλέγονται η Αρκούδα , Ελάφι, Αγριόγιδο, ζαρκάδια, λύκος ,αγριόχοιρος, αγριόκουρκος ,αγριόκοτα ,ο μαύρος δρυκολάπτηςκαι άλλα.

Η μελετημένη ανάπτυξη της όλης περιοχής έγινε με αργά και σταθερά βήματα η προσπάθεια ξεκίνησε από το 2000 και μετά ανέπτυξε τον οικοτουρισμό σε όλες της μορφές πάντα με σεβασμό στο περιβάλλον σε αυτήν την ευαίσθητη περιοχή με κτηνοτροφία, με αγροτικά προϊόντα τα οποία είναι άριστης ποιότητας, μικρές μονάδες οικοτουρισμού σε όλα τα χωριά καθώς και ξενοδοχεία, ορειβατικό καταφύγιο και το δασικό χωριό στο κέντρο της οροσειράς της Ροδόπης .

Η συμπαράσταση τις τοπικής κοινωνίας καθιστά τον οικοτουρισμό με όλες τους τις μορφές με ένα σημαντικό παράγοντα αειφόρου ανάπτυξης, τον περιπατητικό τουρισμό, ο οποίος τα επόμενα χρόνια θα βρίσκεται σε διαρκή άνθηση που διευρύνει την τουριστική περίοδο σε τέτοιους οικοτύπους ,τεράστιας βιοποικιλότητας και αισθητικής ομορφιάς όπως της οροσειράς της Ροδόπης.

Επίσης η πόλη της Ξάνθης δέχεται πολλούς επισκέπτες και συνδυάζονται εκδρομές στον ορεινό όγκο τη οροσειράς της Ροδόπης, κάτι που λειτουργεί συνδιαστικά. Πιστεύουμε ότι οι ανεμογεννήτριες θα καταστρέψουν όλοι την προσπάθεια αυτή που γίνεται εδώ και 20 χρόνια με πολύ μόχθο, βήμα- βήμα, και απαιτούμε άμεσα να σταματήσει οποιαδήποτε τέτοια σκέψη.

Ο Σύλλογος Ξενοδόχων Ν.Ξάνθης είναι αντίθετος με όλο αυτό το εγχείρημα και πιστεύουμε ότι είναι πολλοί αυτοί οι οποίοι δεν θέλουν μια άναρχη τοποθέτηση ανεμογνητριών σε μια παρθένα περιοχή, οπου γίνεται προστπάθεια στον τομέα του εναλλακτικού τουρισμού και περεταίρω ενίσχυσης του. Εξάλλου ο αστός πλέον ασφυκτιά στην πόλη και αναζητά μια εναλλακτική ώστε  να μυρίσει, να γευτεί το μεγαλείο της Φύσης. Ελπίζουμε να βρούμε πολλούς συμπολίτες μαζί μας στην προσπάθεια αυτή.”