Σε κινητοποιήσεις βρίσκονται οι φοιτητικές οργανώσεις στην Ξάνθη, κυρίως, στη βάση αποφάσεων του Συλλόγου Φοιτητών της Πολυτεχνικής Σχολής Ξάνθης.

Το απόγευμα της Τρίτης πραγματοποιήθηκε πορεία με βασικό ζήτημα το άνοιγμα των σχολών και την απόσυρση του νόμου Κεραμέως που προβλέπει αστυνομία στα ΑΕΙ. Για την Τετάρτη έχει προγραμματιστεί αποκλεισμός του ΠΡΟΚΑΤ και νέα πορεία στους δρόμους.

Ανακοίνωση εξέδωσε και ο Σύλλογος Οικότροφων Φοιτητών της Πολυτεχνικής:

Το σχέδιο της κυβέρνησης δια ζώσης καταστολή και εξ αποστάσεως εκπαίδευση δε θα περάσει!

Θέλουμε να γίνουμε ξανά φοιτητές! Πάρτε μέτρα για να ανοίξουν οι Σχολές!

Την Τετάρτη 10 Μάρτη συμπληρώνεται ένας χρόνος που τα Πανεπιστήμια όλης της χώρας παραμένουν κλειστά. Ένας χρόνος που χιλιάδες φοιτητές είμαστε μακριά από τα αμφιθέατρα και τα εργαστήρια μας, που βλέπουμε τα εμπόδια στις σπουδές και στη ζωή μας να γιγαντώνονται, ζούμε μέσα στην αβεβαιότητα εμείς και οι οικογένειές μας.

 

Εδώ και ένα χρόνο υποβαθμίζεται η εκπαιδευτική διαδικασία, υποβαθμίζεται το πτυχίο μας,  ο χρόνος σπουδών μας παρατείνεται από την ίδια την κυβέρνηση που μας αποκαλεί «αιώνιους» και απειλεί να μας διαγράψει! Εδώ και ένα χρόνο τα εργαστηριακά μαθήματα στην πλειοψηφία τους δεν έχουν διδαχθεί, έχουν «μετατραπεί» σε θεωρητικά με αποτέλεσμα οι φοιτητές να μην έχουμε κάνει όπως πρέπει ούτε μια εργαστηριακή άσκηση εδώ και πολλούς μήνες. Αυτά τα κενά πότε και με ποιο τρόπο θα καλυφθούν στην πορεία των σπουδών μας; Πρωτοετείς δεν έχουν μπει ούτε για μια φορά σε αμφιθέατρο ενώ χιλιάδες σε όλη τη χώρα έχουν ξενοικιάσει τα σπίτια τους και βρίσκονται αντιμέτωποι με τον κίνδυνο εγκατάλειψης των σπουδών τους.

Η απομάκρυνση των φοιτητών από του πανεπιστημιακούς χώρους έχει δώσει την ευκαιρία στην ΝΔ να προχωρήσει ακάθεκτη το σχεδιασμό της για την παιδεία. Οι πανεπιστημιακοί χώροι αποτελούσαν εκείνους τους χώρους που ο φοιτητόκοσμος συζητούσε, κοινωνικοποιουνταν, πολιτικοποιούνταν και αντιλαμβανόταν στην πράξη τα ενιαία συμφέροντά του. Η έλλειψη των κοινωνικών χώρων βάζει εμπόδια στις μαζικές διαδικασίες των φοιτητικών συλλόγων και διαλύει το συλλογικό περιβάλλον που υπήρχε στις σχολές. Παράλληλα, η τηλεκπαίδευση μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν εργαλείο από το ίδιο το υπουργείο και το καθηγητικό στρώμα απέναντι σε διεκδικητικές πρακτικές (όπως ακριβώς την περίοδο των μαθητικών καταλήψεων).

Η οργή μας μεγαλώνει γιατί κάθε μέρα που περνάει αποδεικνύεται ότι είναι επιλογή της κυβέρνησης να κρατάει τις Σχολές κλειστές αδιαφορώντας για τις ανάγκες μας. Τα περί προστασίας από την πανδημία δεν πείθουν κανέναν. Αν ο στόχος της κυβέρνησης ήταν η προστασία της υγείας των φοιτητών θα εξασφάλιζε πρόσληψη προσωπικού καθαριότητας για τις Σχολές και τις εστίες, τη διενέργεια τακτικών δωρεάν τεστ σε εστίες και Πανεπιστήμια. Θα διαμόρφωνε τους αναξιοποίητους χώρους που έχουν στην κατοχή τους τα Ιδρύματα και βρίσκονται σε κάθε πόλη για να γίνονται μαθήματα και εργαστήρια με ασφάλεια. Θα έδινε επίδομα στους πρακτικάριους και σε όσους νοικιάζουν σπίτι. Η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και όλες οι κυβερνήσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κινούνται με γνώμονα την κάλυψη των συμφερόντων των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων και όχι των αναγκών του λαού και της νεολαίας! Γι’ αυτό, άλλωστε, η κυβέρνηση, αντί να κάνει πράξη τα δίκαια αιτήματα των υγειονομικών, έδωσε εκατομμύρια στους κλινικάρχες και έκοψε 600 εκατ. ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό για την υγεία. Γι’ αυτό και προχώρησαν σε τεράστιες οικονομικές ενισχύσεις επιχειρήσεων, όπως τα 130.000.000 που δόθηκαν στην AEGEAN, ενώ οι εργαζόμενοι φοιτητές παίρνουν 532 ευρώ το μήνα. Για αυτό μείωσαν 8% τον προϋπολογισμό για την Παιδεία και την ίδια ώρα έδωσαν εκατομμύρια στην ίδρυση της Πανεπιστημιακής αστυνομίας.

Όχι μόνο μας κρατάνε μακριά από τις Σχολές αλλά αξιοποιούν το γεγονός αυτό θεωρώντας ότι θα νομοθετούν σε βάρος μας χωρίς αντιδράσεις! Οι επιθέσεις και οι συλλήψεις  σε βάρος των συμφοιτητών μας στο ΑΠΘ είναι η πιο ξεκάθαρη από τις πολλές αποδείξεις ότι η κρατική καταστολή που ενισχύεται με το νέο νόμο έρχεται να χτυπήσει όσους αγωνίζονται. Αντιμετωπίζουν ως εγκληματίες τους φοιτητές που θέλουν να ανοίξουν τα επί ένα χρόνο κλειστά Πανεπιστήμια, που διεκδικούν τα δικαιώματα τους στη μόρφωση! Δεν είναι τυχαίο ότι το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε φωτογραφίζει ως εγκληματικές τις διαδικασίες και τις κινητοποιήσεις των φοιτητικών συλλόγων και προβλέπει ποινές μέχρι και φυλάκιση.  Παράλληλα, ετοιμάζουν νέα μέτρα παρέμβασης στις διαδικασίες των φοιτητικών συλλόγων με στόχο να εξασφαλίσουν την ποινικοποίηση των αγώνων, να χτυπήσουν τον προβληματισμό και τη διεκδίκηση που αναπτύσσουν οι φοιτητές μέσα από τις συλλογικές τους διαδικασίες ώστε να εξασφαλίζουν ανοχή στην πολιτική τους. Θέλουν να βάλουν στο χέρι τους συλλόγους που για τη συγκρότηση και τη λειτουργία τους έχουν ευθύνη και λόγο οι φοιτητές όχι τα Υπουργεία και οι κυβερνήσεις. Για αυτό δρομολογούν ακόμη και τη θέσπιση ενιαίου ψηφοδελτίου στις φοιτητικές εκλογές.

Την ίδια ώρα, η έκτακτη Σύνοδος των Πρυτάνεων που έγινε 4/3 έδωσε στη δημοσιότητα ανακοίνωση με την οποία κάνει λόγω για «στοχοποίηση», «συκοφάντηση» των Πρυτάνεων σε περιπτώσεις που «ασκούσαν τα καθήκοντα τους».

Είναι προκλητικό να κατηγορούν «για παρακώλυση της εκπαιδευτικής διαδικασίας» και «αλλοίωση του χαρακτήρα του Πανεπιστημίου» τους φοιτητές που αγωνίζονται για το αυτονόητο: να γυρίσουν στις σπουδές τους με ασφάλεια, να ανοίξουν τα εδώ και ένα χρόνο κλειστά Πανεπιστήμια, ενώ θα έπρεπε η Σύνοδος να συνεδριάσει και να πάρει απόφαση καταδίκης του απαράδεκτου νομοσχεδίου που ήδη έχει καταδικαστεί από χιλιάδες φοιτητές γιατί υποβαθμίζει τις σπουδές μας, φέρνει την αστυνομία μέσα στα Πανεπιστήμια.

Η ανακοίνωση της Συνόδου φωτογραφίζει ως «καθήκον» των Πρυτάνεων την απαράδεκτη στάση της Πρυτανείας του ΑΠΘ να καλέσει εισαγγελέα σε βάρος φοιτητών του Ιδρύματος που δέχθηκαν επίθεση από τις αστυνομικές δυνάμεις και διώκονται επειδή κινητοποιούνταν για το άνοιγμα των Σχολών! Είναι απαράδεκτο λίγες μέρες μετά την επίθεση αντί οι Πρυτάνεις να υπερασπιστούν τους φοιτητές των Ιδρυμάτων τους, τους φοιτητές όλης της χώρας που εδώ και εβδομάδες έρχονται αντιμέτωποι με την καταστολή διεκδικώντας για τις σπουδές τους, να τους κατηγορούν να τους αντιμετωπίζουν ως εγκληματίες!

Το πανεπιστήμιο που χτίζουν είναι αυτό που χρειάζεται αστυνομία να το περιφρουρεί από το δικό μας αγώνα για σπουδές με δικαιώματα. Ο τσακωμός της τωρινής με την προηγούμενη κυβέρνηση στη Βουλή για τα μάτια του κόσμου, δε μας ξεγελά! Ήταν η προηγούμενη κυβέρνηση που είχε στρώσει το χαλί για την ένταση της καταστολής ποινικοποιωντας στην ουσία τις καταλήψεις των φοιτητών με το Πόρισμα της Επιτροπής Παρασκευοπούλου, ενώ παράλληλα άνοιξε το δρόμο για δίδακτρα σε προπτυχιακά προγράμματα σπουδών. Για αυτό συμφωνούν στη θωράκιση του Πανεπιστημίου από οποιαδήποτε φωνή διεκδίκησης και τσακώνονται για το ποιος θα διευθύνει το νέο σώμα καταστολής μέσα στις σχολές μας. Μας φέρνουν σαν παράδειγμα τα πανεπιστήμια του εξωτερικού που είτε έχουν πανεπιστημιακή αστυνομία είτε όχι, είναι πλήρως αναδιαρθρωμένα και δεν υπάρχει καμία μορφή συλλογικής διεκδίκησης.

Ούτε σκέψη για νέο νομοσχέδιο! Η πανεπιστημιακή αστυνομία, οι διαγραφές φοιτητών, η αλλαγή του τρόπου εισαγωγής στην Τριτοβάθμια και τα υπόλοιπα μέτρα του πρόσφατου νομοσχεδίου είναι μέρος του σχεδίου που υλοποιούν εδώ και χρόνια η μια μετά την άλλη οι κυβερνήσεις. Γι αυτό πριν καλά- καλά στεγνώσει το μελάνι του αίσχους που ψήφισαν ετοιμάζουν νέο νομοσχέδιο- σκούπα.  Δρομολογούν την ενίσχυση της αξιολόγησης των Τμημάτων και τη σύνδεση αυτής με τη χρηματοδότηση τους με ορίζοντα να οδηγήσουν Τμήματα στο κλείσιμο. Χαρακτηριστικά είναι τα όσα είπε ο Πρύτανης του ΔΠΘ, ότι οδηγούνται Τμήματα προς κλείσιμο και στο ΔΠΘ όπως οι Μηχανικοί Περιβάλλοντος στη Ξάνθη. Προχωρούν ένα βήμα παραπέρα την παράδοση της απαξιωμένης φοιτητικής μέριμνας στους εργολάβους με στόχο την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της. Σκοπεύουν να ενισχύσουν κι άλλο την κατηγοριοποίηση των Τμημάτων-μετά την αναγνώριση των ιδιωτικών  κολεγίων – εγκαινιάζοντας προγράμματα τριετούς φοίτησης. Είναι γελασμένοι αν νομίζουν ότι θα νομοθετούν σε βάρος μας χωρίς αντιδράσεις αξιοποιώντας τις κλειστές σχολές! Δε θα τους περάσει!

Το νομοσχέδιο Κεραμέως- Χρυσοχοΐδη δε θα εφαρμοστεί! Γιατί το Πανεπιστήμιο ανήκει σε όλους εμάς και τις ανάγκες μας και όχι στην Αστυνομία και το Υπουργείο! Μπορεί η κυβέρνηση να έχει την πλειοψηφία στη Βουλή όμως χιλιάδες φοιτητές σε όλη τη χώρα, μαζί με εργαζόμενους, εκπαιδευτικούς, με τα μεγαλειώδη συλλαλητήρια και τις κινητοποιήσεις σε συνθήκες πανδημίας, απαγορεύσεων και καταστολής απέδειξαν ότι δεν τρομοκρατούνται και δεν υποχωρούν! Η Σύγκλητος του ΔΠΘ, η Κοσμητεία και οι Συνελεύσεις των Τμημάτων να ακούσουν τη φωνή των φοιτητών να πάρουν αποφάσεις καταδίκης του νομοσχεδίου της κυβέρνησης! Η αστυνόμευση, οι πειθαρχικές ποινές, οι διαγραφές, όλα τα νέα μέτρα που υπονομεύουν τις σπουδές μας να μείνουν στα χαρτιά!

Η πάλη ενάντια στο νομοσχέδιο περνάει μέσα από την πάλη των φοιτητών για άνοιγμα των σχολών. Η κυβέρνηση αξιοποιεί την πολιτική της επιλογή να παραμείνουν κλειστά τα πανεπιστήμια για να περνάει νομοσχέδια πάνω στις πλάτες μας.

 • Καμία εφαρμογή του νόμου !!! 
 • Όχι στα όρια φοίτησης και τις διαγραφές φοιτητών.
 • Ούτε σκέψη για Πανεπιστημιακή Αστυνομία! Οι φοιτητές που παλεύουν για σπουδές, δουλειά και δικαιώματα δεν είναι εγκληματίες!
 • Σπάμε στην πράξη τις απαγορεύσεις της κυβέρνησης!
 • Απόσυρση όλων των κατηγοριών για τους συλληφθέντες μέλη ΦΣ.
 • Ούτε σκέψη για πειθαρχικό δίκαιο. Οι φοιτητές δεν είναι εγκληματίες!
 • Όχι στην θέσπιση βάσης εισαγωγής.
 • Όχι στην ισοτίμηση των πτυχίων των ιδιωτικών κολλεγίων με των πανεπιστημίων.
 • Δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση για όλους.
 • Όχι στα ενιαία ψηφοδέλτια και στις ηλεκτρονικές ψηφοφορίες. Κάτω τα χέρια από τους φοιτητικούς συλλόγους.
 • Απαιτούμε την επαναλειτουργία των σχολών μας για το εαρινό εξάμηνο με όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της υγείας μας
 • Στηρίζουμε τα δίκαια αιτήματα των νοσοκομειακών γιατρών!

 

Προχωράμε σε :

 • Παρεμβάσεις σε Σύγκλητο, Κοσμητεία και στις Συνελεύσεις των Τμημάτων ώστε να καταδικαστεί ο νόμος συνολικά, όπως επίσης και τα περιστατικά στην Πρυτανεία του ΑΠΘ, και να παρθεί δέσμευση για την μη εφαρμογή του, όπως επίσης και για την επαναλειτουργία των σχολών.
 • Αποκλεισμός του ΠΡΟΚΑΤ στις 10 Μάρτη από το πρωί.
 • Κινητοποίηση του ΣΦΞ στις 10/3 13:00 ΠΡΟΚΑΤ, ημέρα πανελλαδικής δράσης για το άνοιγμα τ