Η Ημέρα της γυναίκας φέτος αναδεικνύει περισσότερο παρά ποτέ την αδήριτη ανάγκη στήριξης του μισού και πλέον ανθρώπινου δυναμικού έναντι στην έλλειψη σεβασμού, πραγματικής ισότητας και αδικίας που υφίσταται ακόμη και σήμερα στον 21ο αιώνα.
Μια ακόμη φορά οι γυναίκες καλούνται να βάλλουν πλάτη στα δύσκολα, αλλά και να βγούν μπροστά καταγγέλλοντας, διεκδικώντας τα απολύτως αυτονόητα για μια κοινωνία ευημερίας.
«Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αφιερώνει τη φετινή Ημέρα της Γυναίκας στον παγκόσμιο αγώνα των γυναικών κατά της κρίσης του COVID-19.», όπως μας ενημερώνει με σχετική ανακοίνωση, «Οι γυναίκες βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του αγώνα κατά της πανδημίας του κορονοϊού, καθώς αποτελούν την πλειοψηφία των εργαζομένων που απασχολούνται στις υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης. Πολλές έχουν επίσης πληγεί σοβαρά από την κρίση λόγω της απώλειας θέσεων εργασίας ή της απασχόλησής τους σε επισφαλείς θέσεις εργασίας. Επιπλέον, οι συνεχόμενοι εγκλεισμοί έχουν οδηγήσει σε αύξηση της ενδοοικογενειακής βίας. Το Κοινοβούλιο έχει ζητήσει την καταπολέμηση αυτών των ανισοτήτων.»
Για μας τις γυναίκες της Θράκης, ανατρέχοντας στην ιστορία μας, όπως ξεδιπλώνεται φέτος λόγω της εθνικής επετείου, δεν είναι η πρώτη φορά έμπρακτης θυσίας και προσφοράς.
Η θυγατέρα του καπετάν Βισβίζη, Μαριορίτσα Χατζή-Αντωνίου Βισβίζη, η καπετάνισσα Δόμνα Χατζή-Αντωνίου Βισβίζη, αλλά και όλες εκείνες οι γυναίκες Θρακιώτισσες, οι οποίες αναφέρονται σε πολλές ιστορικές πηγές και μελέτες, όπως η περίπτωση των γυναικών των Λαβάρων καθώς και η Στενημαχίτισσα Σαραφοπούλα Μαριγώ.
Η Ορθόδοξη Παράδοση μας αποδίδει στην γυναίκα την ισότιμη θέση και αξία με τον άνδρα. Αυτή η θέση εκφράζεται στο μοναδικό πρόσωπο της Παρθένου Μαρίας, της Υπεραγίας Θεοτόκου, της Παναγίας Μητέρας όλων μας αλλά και στα πρόσωπα μυριάδων αγίων γυναικών, τόσο των πρώτων αιώνων, όσο και των νεώτερων χρόνων.
Χρέος της συντεταγμένης κοινωνίας είναι να βοηθηθεί η σύγχρονη γυναίκα στην εκπλήρωση του μητρικού της ρόλου, να ενισχυθεί στην εκπαίδευσή της, να προστατευθεί στους χώρους εργασίας της, να της δοθεί η δυνατότητα περαιτέρω αξιοποιήσεως του ελεύθερου χρόνου της, να στηριχθεί στην αναπηρία της, στην χηρεία της και στα γηρατειά της.
Πρέπει να σταματήσει επιτέλους η υποβάθμιση του προσώπου της γυναίκας, η εμπορική εκμετάλλευση του γυναικείου σώματος και να προστατευθούν απολύτως οι άπορες, οι άνεργες, οι άστεγες, οι κοινωνικά αποκλεισμένες, οι βιασμένες και κακοποιημένες γυναίκες, οι άγαμες μητέρες, οι εγκαταλελειμμένες.
Μέγιστης σημασίας η αναγνώριση και η στήριξη της γυναίκας. Ας μην λησμονούμε ότι οι γυναίκες είναι αυτές που μπορούν να κάνουν καλύτερους τους ανθρώπους, να φέρουν στη γη περισσότερη κατανόηση, δικαιοσύνη και αγάπη προς όφελος όλων μας.
Ανδρέου Γεωργία