Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
ΑΡΧΙΚΗ ΕΙΔΗΣΕΙΣ Σέρρες: Αντιδράσεις για την πρόσκληση ακροδεξιού γκραφιτά να ζωγραφίσει ήρωες του ‘21

Σέρρες: Αντιδράσεις για την πρόσκληση ακροδεξιού γκραφιτά να ζωγραφίσει ήρωες του ‘21

Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η απόφαση των δημοτικών αρχών των Σερρών, να προσκαλέσουν τον ακροδεξιό γκραφιτά «Εύρυτο», για να απεικονίσει ήρωες του 1821 σε τοίχους της πόλης.

Ο «Εύρυτος», έχει υπογράψει στο παρελθόν πλήθος έργων με ναζιστικό και ρατσιστικό περιεχόμενο και σε παλαιότερα σχέδια που φέρουν την υπογραφή του, υπάρχει κάλεσμα να καούν μουσουλμανικά τεμένη, ενώ, σε άλλο γκράφιτι, ο δημιουργός καλεί όλους τους «μπάσταρδους Αριστερούς» να αυτοκτονήσουν – όπως υποστηρίζει ότι έκανε και Αρης Βελουχιώτης, τον οποίο αποκαλεί «αδερφή».

Αρχικά το θέμα ανέδειξαν με κοινή επιστολή τους οι δημοτικοί σύμβουλοι Αντώνης Γεωργούλας («Διάβαση Πεζών»), Βαρβάρα Μητλιάγκα («ΣΕΡΡΑΣ – Στέφανος Φωτιάδης») και η ανεξάρτητη Θένια Χαραλαμπίδου, καταγγέλλοντας τη συνεργασία με άτομο που τα έργα του «είναι αμφιβόλων σχέσεων με τα δημοκρατικά ιδεώδη, παραπέμπουν σε νεοναζιστικές αντιλήψεις», ρωτώντας παράλληλα πώς έγινε αυτή η επιλογή όταν η αρμόδια Επιτροπή για τις επετειακές εκδηλώσεις δεν γνώριζε τίποτα, ζητούσαν άμεση διακοπή της συνεργασίας.

Στην Ελλάδα οι “νεοφιλελεύθεροι” χρηματοδοτούνται από το κράτος. Εμείς… από εσάς! Στήριξε την ανεξαρτησία του tvxs.gr, κάνοντας κλικ εδώ.

Με δήλωσή της, στην «Εφημερίδα των Συντακτών» η κ. Χαραλαμπίδου τονίζει πως «με θλίβει πραγματικά αυτή η επιλογή και αναρωτιέμαι πώς είναι δυνατόν ο δήμος να αναθέτει σε ανώνυμο, κουκουλοφόρο που “ζωγραφίζει” φασιστικά στοχάδια, την αναπαράσταση των ηρώων, προσβάλλοντας έτσι τη μνήμη τους και αμαυρώνοντας τους αγώνες τους;».

«“Καλλιτέχνης” που έχει “φιλοτεχνήσει” πλήθος έργων με ναζιστικό, ρατσιστικό και αντικομμουνιστικό περιεχόμενο. Εργα εμετικά που θα ήθελαν πολλοί νοσταλγοί των Χιτών και των δωσιλόγων να κοσμούν το σαλόνι τους» και καταγγέλλει τη δημοτική αρχή ότι «επιλέγει ανθρώπους που αναπαράγουν την εγκληματική ιδεολογία, ζωγραφίζοντας σε τοίχους φασιστικά και ναζιστικά σύμβολα και μάλιστα τους παρέχει και κάλυψη και προστασία όσο τους παίρνει», αναφέρει παράλληλα με ανακοίνωση της, η Λαϊκή Συσπείρωση.

Από την πλευρά του, ο δήμος Σερρών, υποστήριζε ότι «η αρμόδια Επιτροπή δεν είχε πληροφορηθεί τη συνεργασία διότι όταν η επιτροπή ολοκλήρωσε τις προτάσεις της, ο Εύρυτος δεν είχε αρχίσει ακόμη την καλλιτεχνική του παραγωγή με τη δημιουργία έργων που αφορούν τους ήρωες της Επανάστασης του 1821)».

«Όταν πριν από περίπου έναν μήνα προσκλήθηκε ο καλλιτέχνης, ουδεμία αναφορά ή καταγγελία υπήρχε», σημειώνει επίσης η ανακοίνωση του Δήμου, προσθέτοντας ότι: «Ο Δήμος μας δεν επρόκειτο να συνεργαστεί με κανέναν που αποδεδειγμένα ασπάζεται ή υπηρετεί ακραίες απόψεις».

Επισημαίνεται ότι, ο γκραφιτάς , συνεργάστηκε πριν από μερικές ημέρες με τον Δήμαρχο Ελληνικού-Αργυρούπολης, ζωγραφίζοντας πρόσωπα ηρώων της ελληνικής επανάστασης.

Μερικά γκράφιτι από τον «Εύρυτο»: