Προλογίζει: Δρ. Θανάσης Β. Κούγκουλος, Ε.ΔΙ.Π. Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας Δ.Π.Θ.

Ομιλήτρια: Ζωή Ντάφου, Φιλόλογος Δ.Ε. – Μεταπτυχιακή Φοιτήτρια Τμήματος Ιστορίας- Εθνολογίας

Συντονίζει ο Δημήτρης Γκαγκαλίδης, μέλος του Δ.Σ. του Κέντρου Πολιτισμού Δήμου Ξάνθης.

Στην εκδήλωση παρουσιάζεται ο ρόλος του συγγραφέα Στέφανου Ιωαννίδη, ως επιφανούς ανθρώπου της πνευματικής ζωής της Ξάνθης και ιδρυτικού μέλους και προέδρου της ΦΕΞ, στην προαγωγή της λαογραφικής  έρευνας του τοπικού πολιτισμού. Τονίζεται η καθοριστική συνεισφορά του, από το 1966 και μέχρι το τέλος της ζωής του, στην ίδρυση και λειτουργία του Λαογραφικού Μουσείου Ξάνθης και στη δημιουργία και ανάπτυξη του θεσμού των Λαογραφικών Εορτών της πόλης.

Παράλληλα, υπογραμμίζεται η συμβολή του περιοδικού Θρακικά Χρονικά, που ο Στέφανος Ιωαννίδης εξέδιδε για πάνω από τριάντα χρόνια, στην ανάδειξη του λαογραφικού πλούτου της Ξάνθης και γενικότερα της Θράκης μέσα από σημαντικές λαογραφικές μελέτες από αξιόλογους συνεργάτες του περιοδικού. Επιπλέον, με τα ειδικά αφιερώματα που επιμελήθηκε ο Ιωαννίδης, το ανάλογο συγγραφικό του έργο, τις  ομιλίες- διαλέξεις του και τις συνεντεύξεις του με θέμα τη λαογραφία του τόπου του, αναδεικνύεται η σχέση με τον λαϊκό πολιτισμό ως δεσπόζουσα επιλογή των Ξανθιωτών. Το υλικό των Θρακικών Χρονικών συνιστά πολύτιμη πηγή, που οφείλει να ερευνηθεί και να εκτιμηθεί από τους μελετητές. Τα Θρακικά Χρονικά είναι ένα εξέχον παράδειγμα τοπικού περιοδικού που προώθησε και φανέρωσε σε πανελλήνια κλίμακα το πολυπολιτισμικό πρόσωπο της Ξάνθης.

Όσοι επιθυμούν να συμμετάσχουν στη συζήτηση που θα ακολουθήσει, μπορούν να συνδεθούν μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας zoom στον ακόλουθο σύνδεσμο:

https://us02web.zoom.us/j/89943045988?pwd=Y0ZaRHd3d3ZvM2wwMngrNU9tWjBUUT09

Η εκδήλωση θα μεταδοθεί ζωντανά από τη σελίδα του Κέντρου Πολιτισμού Δήμου Ξάνθης στο Facebook.