Σε κόντρα μεταξύ περιφερειακής αρχής και μείζονος αντιπολίτευσης έχει εξελιχθεί η υπόθεση του Νομαρχιακού ΚΕΚ Ξάνθης. Μετά την ανακοίνωση της παράταξης Τοψίδη, ο αρμόδιος Πρόεδρος του Νομαρχιακού ΚΕΚ Κώστας Κουρτίδης, απάντησε στις κατηγορίες της αντιπολιτευσης με την εξής ανακοίνωση:

Μετά από ερώτηση της μείζονος αντιπολίτευσης, για το Νομαρχιακό ΚΕΚ Ξάνθης και την εμφάνιση συμβούλου της σε τηλεοπτικό σταθμό, απάντησα πλήρως και εμπεριστατωμένα στο Περιφερειακό Συμβούλιο και στα ΜΜΕ (η απάντηση εμπεριέχεται στη συνεδρίαση του ΠΣ στο YouTube). Μετά την άσκοπη επαναφορά του θέματος, με την παράθεση ψευδών αναφορών, χωρίς στοιχεία, επανέρχομαι και σας γνωρίζω τα εξής:

Όταν ανέλαβα πρόεδρος διαπίστωσα, ότι το ΚΕΚ Ξάνθης δεν είχε προσωπικό, είχε παλαιό υλικό από τη δεκαετία 1990 και ελάχιστα χρήματα. Είναι όμως το μοναδικό Νομαρχιακό ΚΕΚ της Περιφέρειας, που κρατήθηκε, ενώ όλα τα άλλα έχουν κλείσει. Προσπαθούμε να το αναπτύξουμε και να το κρατήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις και να επενδυθούν χρήματα σε αυτό, διότι επιτελεί κοινωνικό έργο και ενισχύει επιμορφώνοντας τον ανώνυμο Ξανθιώτη εργαζόμενο και μικροεπιχειρηματία, ενώ αυτοί που κάνουν την ερώτηση έθεσαν ξεκάθαρα θέμα διακοπής της λειτουργίας του. Τη δύσκολη περίοδο του κορωνοϊού, το λειτουργήσαμε και βγάλαμε πρόγραμμα για το covid-19, το οποίο και εκτελέστηκε μαζί με τους καθηγητές του ΔΠΘ. Ενημερώθηκε, προσκλήθηκε και υποσχέθηκε να βοηθήσει και ο κος Τοψίδης και όλοι γνώριζαν, ότι κάνουμε έργο και δε μένουμε στα λόγια. 

Πρώτη η μείζων αντιπολίτευση στα ΜΜΕ, πριν τη συζήτηση της ερώτησης στο αρμόδιο Περιφερειακό Συμβούλιο μίλησε σκόπιμα για αμοιβές, που δεν ελήφθησαν όμως ποτέ και άφησε απαράδεκτα υπονοούμενα. Ανέφερε ξερά ένα ποσό χωρίς να διευκρινίσει, ενώ το γνώριζε, ότι αφορά την αμοιβή όλου του ΔΣ και όχι του Προέδρου και αφορά διάστημα πλέον του ενός έτους. Δεν ανέφερε επίσης, ότι αποδέχθηκαν και ψήφισαν το αντίστοιχο προϋπολογισμένο ποσό πέρσι στο αρμόδιο Περιφερειακό Συμβούλιο και ότι μέχρι σήμερα, δεν ζήτησαν ποτέ την κατάργηση των αμοιβών. Είναι ψευδής η αναφορά, ότι έκαναν σε εμένα δήθεν πρόταση να εισηγηθώ την κατάργηση των αμοιβών του ΔΣ και δεν το έκανα δεκτό. Αρμόδιο όργανο για την κατάργηση είναι το Περιφερειακό Συμβούλιο μετά από αίτημα οποιασδήποτε παράταξης. Τέτοιο αίτημα δεν έγινε ποτέ και όλα αυτά δείχνουν μία παλιάς κοπής αντιπολιτευτική νοοτροπία.

Εμείς και πρόγραμμα επιμόρφωσης βγάλαμε και εκσυγχρονίζουμε το υλικό και ξεχνάμε τις αμοιβές μας και κρατούμε ανοικτό το ΚΕΚ. Κοιτώντας μπροστά, συνεχίζουμε δυναμικά και με πράξεις το αναπτύσσουμε.”

Νωρίτερα η Περιφερειακή Σύνθεση είχε εκδώσει την εξής ανακοίνωση:

“Την Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου συζητήθηκε η επερώτηση μας για το Νομαρχιακό ΚΕΚ Ξάνθης. Δεκαοχτώ μήνες από την νέα θητεία του κο Μέτιου και των συνεργατών του, μηδαμινό το έργο και θολές οι προοπτικές του Νομαρχιακού ΚΕΚ Ξάνθης. Από τις απαντήσεις που δόθηκαν ένα το συμπέρασμα: πολλά λόγια, πολλά «εγώ», πολλά ερωτηματικά και μηδαμινό έργο. Διοικητική μέριμνα με πολλά κενά.

Η πρόταση μας, να εισηγηθεί ο πρόεδρος του, περ. Σύμβουλος Ξάνθης κος Κ. Κουρτίδης -μαζί με την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 20.000 ευρώ που όπως είπε θα ζητήσει- και την κατάργηση των αμοιβών του Διοικητικού Συμβουλίου, δεν έγινε δεκτή από τον ίδιο. Το επιχείρημα του; Αντιπολιτευτική τακτική τώρα που αυτός είναι πρόεδρος!  Δεν το είχαμε θέσει στην επερώτηση εμείς, ο ίδιος είπε ότι δεν έχει λάβει ένα ευρώ μέχρι σήμερα για την προσπάθεια του, όμως του διέφυγε να συμπληρώσει ότι την αμοιβή αυτή δεν την έχει αποποιηθεί και την χρεώνει και θα του αποδοθεί εν καιρώ. Θεωρήσαμε λοιπόν ότι δεν θέλει τα 8516 ευρώ περίπου ανά έτος, που χρεώνεται το ΚΕΚ, αλλά κάναμε λάθος. Πιστέψαμε ότι ίσως αυτός ήταν διαφορετικός. Διαψευστήκαμε.

Το νομαρχιακό ΚΕΚ δεν έχει έσοδα και κατά τη δική τους απάντηση δεν φτιάχτηκε για να παράγει κέρδη. Προς τι λοιπόν οι αμοιβή για το τίποτα που προσφέρουν; Μιας και όχι μόνο έσοδα και κέρδη δεν έχει αλλά ούτε και έργο ουσίας κάνει; Προοπτική αναζητείται ακόμη. Δεν έχουν ούτε το θάρρος να παραδεχθούν την αλήθεια.

Για ακόμη μία φορά η διοίκηση της Περιφέρειας δείχνει ότι ενδιαφέρεται μόνο για τα λόγια και τις προσωπικές πολιτικές, χωρίς αυτά να αποτυπώνονται σε έργο ουσίας και όφελος για τον πολίτη της ΑΜΘ. Ας συνεχίσουν έτσι, εφόσον δεν συναισθάνονται ότι ο κόσμος αντιλαμβάνεται και βγάζει τα συμπεράσματα του από τη στάση του καθενός και το αποτέλεσμα και όχι από τη φωτογραφία και τις δηλώσεις χωρίς αντίκρισμα. “