Aντιδράσεις προκαλεί στην αντιπολίτευση η απάντηση της ηγεσίας της Πυροσβεστικής – σε κοινοβουλευτική ερώτηση του Χ. Ζεϊμπέκ όσο και του Μ. Μπουρχάν- που απορρίπτει  επί του παρόντος, το αίτημα για δημιουργία πυροσβεστικού κλιματικού στην ορεινή περιοχή, μετά την τραγωδία στις Σάτρες.Υπ’ αριθ. 6081 Φ.109.64 από 22-02-2021 Έγγραφο του Αρχηγείου Πυροσβεστικού Σώματος.pdf (1)

Σε ανακοίνωσή του ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χ. Ζεϊμπέκ, αναφέρει:

Μετά την τραγική πυρκαγιά στις Σάτρες στις 28.1.2021, η οποία κόστισε τις ζωές δυο συμπολιτών μας και την επανάληψη του αιτήματος για σύσταση πυροσβεστικού κλιμακίου στην ορεινή περιοχή της Ξάνθης, ακολούθησε η απάντηση του Αρχηγού της Πυροσβεστικής μέσω του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Για ακόμα μια φορά επισημαίνεται ότι δεν εξετάζεται η σύσταση νέου κλιμακίου στην περιοχή, όπως φαίνεται στην απάντηση που επισυνάπτεται. Μετά και από αυτήν την εξέλιξη το μόνο που μένει είναι να αναρωτηθούμε:

Αν έχουν τηρηθεί τα προβλεπόμενα μέτρα πυροπροστασίας στην περιοχή, όπως περιγράφονται στην παράγραφο 4 της απάντησης. 

Ως πότε η Πυροσβεστική και κυρίως η Κυβέρνηση της ΝΔ θα αποποιείται την ευθύνη προστασίας των πολιτών της ;

Πόσες ζωές πρέπει ακόμα να χαθούν για να αντιληφθεί η Κυβέρνηση την ανάγκη σύστασης Πυροσβεστικού κλιμακίου στην περιοχή;

Ένα κοινωνικό κράτος πρέπει να θέτει ως προτεραιότητα την απόλυτη προστασία της ανθρώπινης ζωής και ύστερα το οικονομικό κόστος. Δυστυχώς, η Κυβέρνηση της ΝΔ έχει μπερδέψει τις προτεραιότητές της. Όλες οι ευθύνες πλέον βαρύνουν απευθείας την ίδια την Κυβέρνηση της ΝΔ, η οποία είναι εντελώς ανεπαρκής και αδυνατεί να προστατέψει τις ζωές των πολιτών της και το περιβάλλον. 

Ο Βουλευτής του ΚΙΝΑΛ. Μ. Μπαράν σημειώνει:

Σε απάντηση της από  υπ’ αριθ. 3684/29-01-2021 Ερώτησης μου σχετικά με ίδρυση κλιμακίου πυροσβεστικής στο Δήμο Μύκης το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη απάντησε τα εξής : “μετά από σχετική εισήγηση του Συμβουλίου Επιτελικού Σχεδιασμού και Έκθεση της Διεύθυνσης Στρατηγικού Σχεδιασμού, η οποία λαμβάνει υπόψη ιδίως οικονομικά και γεωγραφικά κριτήρια, καθώς και κριτήρια επιχειρησιακής αποτελεσματικότητας και ορθολογικής λειτουργίας, μπορεί να συνιστώνται νέες υπηρεσίες και κλιμάκια, να αναδιαρθρώνονται, να συγχωνεύονται, να υποβιβάζονται, να προάγονται και να καταργούνται υφιστάμενες υπηρεσίες και κλιμάκια του Πυροσβεστικού Σώματος. Την παρούσα χρονική περίοδο δεν εξετάζεται αυτοτελώς η σύσταση Πυροσβεστικού Κλιμακίου στον Δήμο Μύκης της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης. Σε μελλοντική αναδιάρθρωση των Υπηρεσιών του Π.Σ. θα τεθεί το ως άνω ζήτημα, υπό το πρίσμα των επιχειρησιακών αναγκών και των ισχυουσών διατάξεων λαμβάνοντας υπόψη και την ευρύτερη δημοσιονομική κατάσταση.”

Αναμένουμε η πολιτεία την ώρα της αναδιάρθρωσης να επιδείξει τη δέουσα προσοχή και να συνυπολογίσει τα επανειλημμένα δυσάρεστα περιστατικά  που έχουν καταγραφεί, λόγω της έλλειψης κλιμακίου στην περιοχή.