Αναρωτιέστε πώς να απολυμαίνετε το κινητό σας εν μέσω πανδημίας; Το κινητό σας είναι πόλος έλξης μικροβίων. Διαβάστε πώς θα το καθαρίσετε με ασφάλεια.

Τα κινητά, όσο περίεργο κι αν ακούγεται, επειδή τα χρησιμοποιούμε όλη μέρα, αποτελούν εστία πολλών μικροβίων και βακτηρίων, ενώ είναι 10 φορές πιο βρώμικα από το καπάκι μιας τουαλέτας. Είναι ικανό να διασπείρει ιούς, όπως ο Covid-19, ο οποίος παραμένει ενεργός στην επιφάνειά του μέχρι και 48 ώρες. Σκεφτείτε πόσες φορές φέρνετε το κινητό κοντά στο πρόσωπό σας. Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι είναι σημαντικό να καθαρίζετε το smartphone σας με έναν ασφαλή τρόπο, χωρίς κίνδυνο να εισχωρήσει νερό στη συσκευή. Ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα για να έχετε ένα καθαρό κινητό, αλλά όχι χαλασμένο.

Επιλέξτε το κατάλληλο καθαριστικό

Χρειάζεστε ένα καθαριστικό που αφενός απολυμαίνει τη συσκευή και αφετέρου δεν μπορεί να τη βλάψει. Ένα smartphone, είναι ευαίσθητο αντικείμενο. Παρόλο που είναι εύκολο να το σκουπίσετε με ένα υγρό μαντηλάκι, καλύτερα να το αποφύγετε, καθώς με τις πολλές επαναλήψεις αρχίζει και διαβρώνεται το εξωτερικό κάλυμμα. Τα χημικά μπορούν να δημιουργήσουν επίσης και γρατσουνιές στην οθόνη.

Αποφύγετε τα καθαριστικά που περιέχουν οινόπνευμα, χλωρίνη ή ξύδι, καθώς μπορούν να τραυματίσουν το κινητό, και προτιμήστε πιο ήπια καθαριστικά, ενώ σιγουρευτείτε ότι έχετε τοποθετήσει προστατευτικό τζαμάκι στην οθόνη.

Πώς να απολυμάνετε το κινητό σας με ασφάλεια

Τώρα που βρήκατε το σωστό καθαριστικό, είναι ώρα πρακτικά να το καθαρίσετε:

  1. Αφήστε το να αδειάσει από μπαταρία και να κλείσει από μόνο του. Σιγουρευτείτε ότι δεν το έχετε στην πρίζα.
  2. Ψεκάστε το καθαριστικό σπρέι σε ένα πανάκι από μικροϊνες, και όχι χαρτί, και αρχίστε απαλά να σκουπίζετε το κινητό με κυκλικές κινήσεις.
  3. Σιγουρευτείτε ότι καθαρίζετε και τις γωνίες, και το εσωτερικό της θήκης.
  4. Αφήστε κάτω το κινητό σας και το καθαριστικό θα κάνει τη δουλειά του. Διαβάστε στην ετικέτα του καθαριστικού για το πόσο χρόνο δράσης απαιτεί για να σκοτώσει όλα τα μικρόβια.
  5. Αφού περάσει ο χρόνος, σκουπίστε το κινητό σας με ένα στεγνό πανάκι ή αφήστε το να στεγνώσει.

Λάθη που πρέπει να αποφύγετε

Το μεγαλύτερο λάθος που μπορείτε να κάνετε όταν καθαρίζετε το κινητό σας, είναι να του ρίξετε σπρέι κατευθείαν στην επιφάνειά του. Υπάρχει μεγάλο ρίσκο το υγρό να εισχωρήσει στη συσκευή μέσα από τις τρύπες των κουμπιών, του ηχείου ή του ακουστικού. Μην το διακινδυνεύσετε, χρησιμοποιήστε ένα πανάκι.

Πόσο συχνά πρέπει να καθαρίζετε το κινητό σας

Ιδανικά, πρέπει να καθαρίζετε το κινητό σας κάθε φορά που γυρίζετε στο σπίτι, ενώ βρισκόσασταν έξω, για ψώνια, στη δουλειά, βόλτα, οτιδήποτε. Οι συστάσεις των γιατρών λένε ότι πρέπει να το καθαρίζετε τουλάχιστον μια φορά τη μέρα, το ελάχιστο δυνατό.

Πιο γρήγοροι τρόποι απολύμανσης

Αν η παραπάνω διαδικασία σας φαίνεται περίπλοκη και κουραστική, υπάρχουν και πιο σύντομες οδοί. Υπάρχουν και καθαριστικά προϊόντα πιο μακροχρόνιας δράσης, 24 ώρες για παράδειγμα, επομένως μπορείτε να το καθαρίζετε πιο σπάνια. Υπάρχουν φυσικά και κάποια gadget-θήκες που καθαρίζουν αυτόματα τη συσκευή με υπεριώδη ακτινοβολία που σκοτώνει τα μικρόβια σε μερικά λεπτά. Το μόνο που πρέπει να κάνετε, είναι να τοποθετήσετε το κινητό στη θήκη και να περιμένετε λίγο. Άλλη μια επιλογή είναι να αγοράσετε μια μόνιμη αντιβακτηριδιακή θήκη που σκοτώνει τα μικρόβια αμέσως μόλις έρθουν σε επαφή με τη συσκευή σας, άρα δεν χρειάζεται να την καθαρίζετε, εκτός αν είναι εμφανώς βρώμικη.