Ηλικιακή διαχείριση των ασθενών με COVID-19 την περίοδο του δεύτερου κύματος που οι υποδομές στις ΜΕΘ δεν επαρκούσαν, αναδεικνύει η μελέτη των στοιχείων και το διάγραμμα που παρουσιάζει ο Καθηγητής του ΔΠΘ Βασίλης Τσαουσίδης.

Ο επικεφαλής του Εργαστηρίου Προγραμματισμού και Επεξεργασίας Πληροφοριών της Πολυτεχνικής Σχολής Ξάνθης, που έχει φέρει στο προσκήνιο με τις αναλύσεις του, σημαντικά συμπεράσματα όπως το γεγονός ότι το 80% των νεκρών της πανδημίας, έχασε τη ζωή του εκτός ΜΕΘ, με νεότερη επεξεργασία των στοιχείων που είναι διαθέσιμα, εντοπίζει ότι την περίοδο που το σύστημα υγείας είναι υπό πίεση, ανατρέπεται η ηλικιακή κατηγορία των ασθενών που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ. Αυτό σημαίνει ότι το διάστημα Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου που οι ΜΕΘ δεν επαρκούσαν, έγινε ξεκάθαρη επιλογή με βάση την ηλικία των ασθενών .

Μάλιστα, επεκτείνοντας την επεξεργασία και τη σκέψη του, ο Καθηγητής Β. Τσαουσίδης  αφήνει σοβαρες υπόνοιες ότι η εξέλιξη της ανοσίας στον κοροναϊό, σχετίζεται με την εξέλιξη των εμβολιασμών αλλά αυτό πρακτικά σημαίνει ότι δεν τηρούνται οι επίσημες ηλικιακές κατανομές υπέρ των ηλικιωμένων, σημειώνοντας ότι δεν δημοσιοποιούνται τα στοιχεία για την ηλικιακή κατανομή των εμβολιασμών.

Το διάγραμμα που παρουσιάζει
Σύμφωνα με το Β. Τσαουσίδη το σχετικό διάγραμμα ανατρέπει, από άλλη σκοπιά, τοους κυβερνητικούς ισχυρισμούς ότι υπήρχε επάρκεια στις ΜΕΘ το κρίσιμο δίμηνο Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου. “Αν και είχα κάνει την παρατήρηση πολύ νωρίτερα, περίμενα πριν κάνω την ανάρτηση την εξέλιξη των δεδομένων, ώστε αυτή να επικυρωθεί με μεγαλύτερη στατιστική εγκυρότητα” αναφέρει:
Αναλυτικά οι παρατηρήσεις του:
“Στις ΜΕΘ, όπως είναι αναμενόμενο, οι ασθενείς ηλικίας 65+ (κόκκινη γραμμή) ήταν η πολυπληθέστερη ομάδα και ακολοθούσε με μεγάλη διαφορά η ομάδα ηλικιών 40-54 (πορτοκαλί γραμμή). Την περίοδο που το σύστημα της υγείας αρχίζει και δέχεται μεγάλη πίεση και πολλοί ασθενείς καταλήγουν εκτός ΜΕΘ, η αναλογία αυτή ανατρέπεται. Πλέον, για τις περιζήτητες ΜΕΘ οι ηλικίες 40-65 αποκτούν σχετικό ιατρικό προβάδισμα, όπως αποτυπώνεται από την σημαντική ανατροπή της αναλογίας. Παρατηρούμε, δε, ότι η αναλογία επανέρχεται στα προ-πίεσης δεδομένα μόλις η κατάσταση αρχίζει να εκτονώνεται.
Με λίγα λόγια, αναλογικά πολύ περισσότεροι ασθενείς 65+ φαίνεται να μένουν εκτός ΜΕΘ το κρίσιμο διάστημα Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου, το οποίο σημαίνει ότι οι ιατρικές αποφάσεις τις οποίες επικαλέστηκε ο υπουργός λαμβάνονταν με βάση τη διαθεσιμότητα των ΜΕΘ. Δεν υπάρχουν διαθέσιμα αναλυτικότερα στατιστικά για τις υποκατηγορίες στις ηλικίες 65+. Εφόσον δοθούν αυτά στη δημοσιότητα, θα φανεί ακόμη πιο ξεκάθαρα πώς ακριβώς έγινε η ηλικιακή διαχείριση των ασθενών στις ΜΕΘ και πόσο ανεπαρκές ήταν το σύστημα της υγείας.
Κλείνω με μια ακόμα παρατήρηση, μικρότερης σημασίας, όχι όμως αμελητέας. Με δεδομένο το πρωτόκολλο των προτεραιοτήτων των εμβολιασμών, η πληθυσμιακή ομάδα 65+ θα έπρεπε να παρουσιάζει αναλογικά μεγαλύτερη ανοσία στον Covid-19 και επομένως θα έπρεπε αυτό να αποτυπωθεί στην αναλογία των ασθενών σε ΜΕΘ – η οποία θα έπρεπε να αρχίσει και πάλι να ανατρέπεται. Αυτό δεν συμβαίνει. Με δεδομένη την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, μια απλή εξήγηση είναι ότι η ηλικιακή κατανομή των εμβολιασμένων δεν είναι διόλου συντριπτική υπέρ των ηλικιωμένων, όπως προβλέπουν τα πρωτόκολλα. Το ενοχλητικό σε αυτή την περίπτωση είναι ότι δεν φαίνεται να υπάρχει διαθέσιμη η ηλικιακή κατανομή των εμβολιασμένων.”