“Τελικά δεν άργησαν τα όργανα να αρχίσουν…” είναι ο τίτλος ανακοίνωσης της Ομοσπονδίας Γονέων ΑΜΘ για τα κρούσματα covid-19 σε σχολεία της περιοχής. Στην Ξάνθη, πάντως, σε αντίθεση με την υπόλοιπη περιφέρεια ο αριθμός έχει μειωθεί, 2 τμήματα παραμένουν σε αναστολή (σε 9ο Νηπιαγωγείο Ξάνθης και Δημοτικό Σχολείο Πετεινού) ενώ δεν έχουν εντοπιστεί νέα κρούσματα τις τελευταίες μέρες.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Επιβεβαιώνεται, για άλλη μια φορά, η ανησυχία όλης της εκπαιδευτικής κοινότητας για το απροετοίμαστο άνοιγμα των σχολείων. Τα κρούσματα πληθαίνουν τόσο στην πρωτοβάθμια όσο και στη δευτεροβάθμια, με χαρακτηριστικά παραδείγματα την Π.Ε. Καβάλας (1ο και 2ο ΕΠΑΛ Καβάλας, 6ο ΓΕΛ Καβάλας, 3ο-4ο Νηπιαγωγείο Ελευθερούπολης κ.ά) και ιδιαίτερα τη Θάσο (Δημ. Σχολείο Πρίνου, ΓΕΛ Λιμένα, Δημ. Σχολείο Λιμεναρίων κ.ά), ενώ κλειστά τμήματα έχουμε και σε άλλες ΠΕ, όπως της Ξάνθης (9ο νηπιαγωγείο Ξάνθης, ΔΣ Πετεινού κ.ά.) και ο κατάλογος του Υπουργείου καθημερινά μεγαλώνει, αυξάνοντας τη δίκαιη αγανάκτηση και την ανησυχία των γονέων.

Ως Ομοσπονδία γονέων μαθητών ΑΜΘ πολύ έγκαιρα είχαμε προειδοποιήσει για το πόσο κρίσιμη είναι η κατάσταση, ήδη από το Σεπτέμβρη, αλλά και μετά  με τη νέα 2μηνη καραντίνα, με ανακοινώσεις, υπομνήματα και συναντήσεις με τους Αρμοδίους, παραστάσεις διαμαρτυρίας. Τόσους μήνες γονείς, εκπαιδευτικοί και μαθητές ζητούμε ουσιαστικά μέτρα προστασίας για τα σχολεία για να μπορούν να είναι ανοιχτά, ως οφείλουν , με ασφάλεια και υγιεινή. 

Η κυβέρνηση όμως κωφεύει και επιμένει ότι τα σχολεία δεν είναι εστίες μετάδοσης του Covid 19, παίρνοντας ως μοναδικό μέτρο αυτό των ανοιχτών παράθυρων μέσα στο καταχείμωνο!!! Ωστόσο, όπως η ζωή αποδεικνύει, ο ιός μεταδίδεται πανεύκολα μέσα στα 25αρια τμήματα των σχολικών αιθουσών αλλά και στα λεωφορεία που παστώνονται τα παιδιά μας

Είναι τεράστιες οι ευθύνες της κυβέρνησης, της Περιφέρειας και των δήμων που επί τόσους μήνες αδιαφορούν για την υγεία όλων μας και δεν έχουν διαθέσει ούτε ένα ευρώ για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων.

 

Απαιτούμε εδώ και τώρα:

  • Να διενεργηθούν άμεσα δωρεάν rapid test σε όλη τη σχολική κοινότητα και κατά προτεραιότητα στα σχολεία που εμφανίστηκαν κρούσματα υπό την ευθύνη του ΕΟΔΥ.
  • Άμεση ιχνηλάτηση επαφών των κρουσμάτων. Μέχρι να πραγματοποιηθούν η ιχνηλάτηση και τα test στο σχολείο όπου εμφανίστηκαν κρούσματα, το σχολείο να μη λειτουργεί.
  • Να γίνει άμεσα απολύμανση των συγκεκριμένων σχολείων με ευθύνη του Δήμου (από τα έκτακτα κονδύλια που δόθηκαν για τον Covid).
  • Να ενισχυθούν τα δρομολόγια στα μαθητικά λεωφορεία ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός.
  • Έστω και τώρα, να αραιώσουν τα τμήματα των μαθητών ώστε να περιοριστεί ο κίνδυνος διασποράς.
  • Να ενισχυθεί το προσωπικό καθαριότητας σε όλα τα σχολεία.
  • Ιδιαίτερη έγνοια για τα ειδικά σχολεία.

 

Δεν μπορούμε να ανεχτούμε πια τον εμπαιγμό  από τη μεριά  κυβέρνησης, περιφερειάρχη, δημάρχων!!

 

Απαιτούμε την προστασία της δημόσιας υγείας, την προστασία των παιδιών και των οικογενειών μας.