Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
ΑΡΧΙΚΗ ΕΙΔΗΣΕΙΣ Μενδώνη για Λιγνάδη:”Μας εξαπάτησε, με εξαπάτησε”

Μενδώνη για Λιγνάδη:”Μας εξαπάτησε, με εξαπάτησε”

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά από πολλές ημέρες σιώπης για την υπόθεση, η υπουργός Πολιτισμού, με φόντο τις νέες υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης που φτάνουν στη Δικαιοσύνη και εν μέσω των σφοδρών αντιδράσεων των καλλιτεχνών εναντίον της για τον τρόπο που διαχειρίστηκε την εκρηκτική κατάσταση στον καλλιτεχνικό χώρο και την απόπειρα συγκάλυψης της υπόθεσης Λιγνάδη, αντεπιτέθηκε με επικριτικές αναφορές στον Κ. Γεωργουσόπουλο, στην Ελ. Ακρίτα, στο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και σε δημοσιογράφους και σε ηθοποιούς και γενικότερα χρήστες των social media.

Υπενθυμίζεται πως ο Δημήρης Λιγνάδης τοποθετήθηκε καλλιτεχνικός διευθυντής στο Εθνικό Θεάτρο με απευθείας διορισμό, ο οποίος έγινε ένα μήνα μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης από τη ΝΔ με τη νέα υπουργό πολιτισμού Λ. Μενδώνη να ανακοινώνει από το βήμα της βουλής την κατάργηση του νόμου του ΣΥΡΙΖΑ για διαγωνισμούς σχετικά με την πληρωση των θέσεων των Καλλιτεχνικών Διευθυντών, τονίζοντας μάλιστα πως «… η ανάκληση υπαγορεύεται για λόγους δημοσίου συμφέροντος». Επιπλέον τόσο η υπουργός Πολιτισμού, όσο και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, επιχείρησαν όλο το τελευταίο διάστημα να υποβαθμίσουν τις εξελίξεις σχετικά με την υπόθεση Λιγνάδη, λέγοντας μάλιστα πως η παραίτησή του έγινε για… «προσωπικούς λόγους», ενώ οι καταγγελίες διαδέχονταν η μία την άλλη.

Στην Ελλάδα οι “νεοφιλελεύθεροι” χρηματοδοτούνται από το κράτος. Εμείς… από εσάς! Στήριξε την ανεξαρτησία του tvxs.gr, κάνοντας κλικ εδώ.

Απαντώντας στο αίτημα για παραίτησή της και παραβλέποντας τις κατηγορίες που γίνονται για απόπειρα συγκάλυψης από την ίδια και την κυβέρνηση μετά τις καταγγελίες σε βάρος του γνωστού ηθοποιού και σκηνοθέτη, υπεραμύνθηκε της στάσης της και αναφερόμενη ωστόσο στην απόφασή της για τον διορισμό του Δημήτρη Λιγνάδη: «Ακούω ότι η βασική κατηγορία είναι ότι συγκαλύψαμε. Τι να συγκαλύψουμε; Γιατί εμείς δεν ξέραμε. Αν αυτοί ήξεραν. Αυτοί συγκάλυψαν. Το υπουργείο Πολιτισμού δεν διαθέτει τμήμα σεξουαλικού εγκλήματος. Εμείς γνωρίζουμε τον καλλιτέχνη και όχι την προσωπική του ζωή», είπε. «Ο Λιγνάδης μας εξαπάτησε και με εξαπάτησε με υποκριτική τέχνη» είπε η κ. Μενδώνη, ενώ θέλησε να καλύψει και τον Κυριάκο Μητσοτάκη λέγοντας πως ο πρωθυπουργός «δεν ήταν προσωπικός φίλος του Δημήτρη Λιγνάδη, τον γνώριζε όπως όλοι από το σανίδι. Όπως και εγώ». Σημειώνεται ωστόσο πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σύμφωνα και με το ρεπορτάζ του Tvxs.gr, ήταν ο άνθρωπος που επέλεξε τον Δημήτρη Λιγνάδη για τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου και διατηρεί προσωπικές σχέσεις μαζί του, τις οποίες μάλιστα δεν έκρυβε μέχρι πρόσφατα, όταν παραβρέθηκε ακόμη και στις πρόβες των «Πρεσπών» για να φωτογραφηθεί μαζί του και να δηλώσει τη στήριξή του στον εκλεκτό του.

«Δεν γνωρίζαμε τίποτα ούτε εγώ ούτε η πολιτική ηγεσία. Γιατί όλοι αυτοί που λένε ότι ξέρουν γιατί όταν ανέλαβε δεν κατήγγειλαν κάτι;», διερωτήθηκε. Όπως είπε, «Δεν ήρθε εις γνώσιν μου τίποτα. Γιατί η πρώην υπουργός Πολιτισμού που είναι και συνάδελφός του αν ήξερε κάτι δεν μίλησε; Δεν υπήρξε ποτέ προσωπικός μου φίλος, ούτε δικός μου, ούτε του Πρωθυπουργού».

Μάλιστα αναφέρθηκε και στην υπόθεση του πρέσβη της Βενεζουέλας, εκτοξεύοντας βέλη προς τον Αλέξη Τσίπρα και σημειώνοντας ότι «ο βιασμός και ο βιαστής δεν έχει πολιτικό χρώμα, δεν ανήκει σε κανένα κόμμα. Δεν μας ενδιαφέρει η κομματική ταύτιση», ενώ αναφέρθηκε, κατονομάζοντας τον, και στον Παύλο Χαϊκάλη και τις καταγγελίες που έχουν γίνει εις βάρος του, μιλώντας για το «πέρασμά» του στην πρώτη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. «Δεν συγκαλύψαμε τίποτα. Δεν καθυστέρησα καθόλου. Η επώνυμη καταγγελία για θύτη και θύμα προέκυψε χθες τα ξημερώματα», είπε η υπουργός Πολιτισμού, απαντώντας σε ερωτήσεις γιατί δεν υπήρξε πιο γρήγορη αντίδραση.

Ως προς την επιλογή του Δημήτρη Λιγνάδη για τη θέση του διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου η κ. Μενδώνη απάντησε σχετικά ότι η επιλογή έγινε επειδή συγκέντρωνε όλες τις προϋποθέσεις ως ηθοποιός και σκηνοθέτης για τη θέση του διευθυντή του Εθνικού. Ήταν παρών στο Εθνικό από το 1986, δεν υπήρχαν αντιρρήσεις ότι μπορεί να αναλάβει τη θέση. Επαναλαμβάνω ότι ο Δημήτρης Λιγνάδης με εξαπάτησε αλλά δεν είχε βρεθεί κάποιος να μου πει το παραμικρό για την ιδιωτική του ζωή. Ο κ. Σκουρολιάκος, ο κ Γεωργουσόπουλος και η κ. Ακρίτα που ήταν πιο κοντά στον χώρο του θεάτρου, είμαι βέβαια ότι αν κάτι ήξεραν θα το είχαν καταγγείλει, είπε μεταξύ άλλων η κ. Μενδώνη.

Νωρίτερα, η υπουργός Πολιτισμού επισκέφθηκε τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Βασίλειο Πλιώτα, καταθέτοντας αναφορά και θέτοντας στη διάθεση των ανακριτικών αρχών τις αρμόδιες υπηρεςίες του υπουργείου αλλά και τους εποπτευόμενους φορείς προκειμένου, όπως επισημαίνει, τα θύματα να μιλήσουν και οι θύτες να εντοπιστούν. Η κ. Μενδώνη ζήτησε -και αυτή από την πλευρά της- να διερευνηθεί η υπόθεση των σεξουαλικών κακοποιήσεων σε βάθος από τη δικαιοσύνη.