Λόγω των συνθηκών της πανδημίας που δεν επιτρέπει τη διεξαγωγή Γενικής Συνέλευσης της ΦΕΞ, η διοίκηση του Συλλόγου, επέλεξε να απευθυνθεί διαδικτυακά στα μέλη και τους πολίτες της Ξάνθης για τον απολογισμό της περασμένης χρονιάς:

Ο Πρόεδρος Απόστολος Τσότσος, σημειώνει:

Αγαπητοί φίλοι, συνεργάτες & μέλη του συλλόγου, την εποχή αυτή, τέλος Ιανουαρίου, κάθε χρόνο παραδοσιακά στη ΦΕΞ πραγματοποιούμε την γενική συνέλευση του συλλόγου. Εκεί μας δίνεται η ευκαιρία να τα πούμε από κοντά, να ευχηθούμε για τον νέο έτος, αλλά κυρίως εμείς, το Διοικητικό Συμβούλιο, να κάνουμε απολογισμό και να ενημερώσουμε τα μέλη μας για την χρονιά που πέρασε. Δεδομένων όμως των συνθηκών, φέτος κρίναμε σημαντικό, να κρατήσουμε μια κατ’ ελάχιστον επαφή μαζί σας με αυτή την ενημερωτική επιστολή.

Το 2020 υπήρξε για όλους  μια ‘’ιδιαίτερη’’ και πρωτόγνωρα ‘’διαφορετική’’ χρονιά. Όλοι εμείς στη ΦΕΞ, όπως ήδη γνωρίζετε, ταλαιπωρηθήκαμε από την αρχή των Lockdown, σχεδόν με την έναρξη των Θρακικών λαογραφικών εκδηλώσεων, όπου όλες οι προγραμματισμένες εκδηλώσεις ακυρώθηκαν.

Σε αυτό το σημείο, ας αναφέρω ότι ευτυχώς μέχρι τα τέλη Φλεβάρη είχαν γίνει ήδη ομιλίες, προβολές ταινιών Αμερικανικού κινηματογράφου, καθώς και ταινιών μικρού μήκους από το Φεστιβάλ Δράμας. Ενώ  το Εργαστήριο Παραδοσιακών Χορών της ΦΕΞ πρόλαβε & συνδιοργάνωσε με το Ερευνητικό Κέντρο Ελληνικού Τραγουδήματος (ΕΡΚΕΤ) το 10ο Φεστιβάλ φωνητικών συνόλων παραδοσιακής μουσικής. Φιλοξενήσαμε μουσικοχορευτική εκδήλωση στο κλειστό δημοτικό αμφιθέατρο με παρουσία χορευτικών παραδοσιακών συνόλων  από όλη την Ελλάδα.

 Το κλείσιμο του Μάρτη όμως υπήρξε καθοριστικό, καθώς ήμασταν από τους πρώτους που αναγκαστήκαμε να  αναστείλουμε κάθε δραστηριότητα, σε συνδυασμό με την λειτουργία του Μουσείου που απαγορεύτηκε. Ουσιαστικά έκτοτε δεν ξανά λειτουργήσαμε συνολικά σαν σύλλογος μέχρι και σήμερα.

Ο απολογισμός είναι δυστυχώς φτωχός σε δράσεις σε σχέση με αυτά που επιθυμούσαμε και για τα δεδομένα που μας έχει συνηθίσει η ΦΕΞ. Για το υπόλοιπο 2020 καταφέραμε κατά χρονολογική σειρά να υλοποιήσουμε τις εξής εκδηλώσεις:

–       Σεμινάριο Αυτογνωσίας στην αυλή με τα Χαμάμ για την ενίσχυση του Μουσείου

–       3 Συναυλίες στην αυλή με τα Χαμάμ με περιορισμό τα 50 άτομα όλες για την ενίσχυση του Μουσείου

–       Συμμετοχή του ράδιο Ξάνθη σε τριήμερο δρώμενο του café bar Μπαχάμες.

–       Παρουσίαση Βιβλίου με τίτλο ‘’Γύρω από το τραπέζι’’ του τμήματος δημιουργικής γραφής.

–       Παρουσίαση της ιστορίας της πόλης στα μέλη της λέσχης ανάγνωσης ‘’Δυο λαλούν και όλοι διαβάζουν’’ στα γενέθλια του Μάνου Χατζιδάκι

–       Ψηφιακό φεστιβάλ Μάνος Χατζιδάκις τον Οκτώβριο

Εδώ θα ήθελα να αναφέρω ότι όλα τα εργαστήρια μας επέδειξαν ιδιαίτερο ζήλο στο να ξαναρχίσουν την λειτουργία τους τον Οκτώβρη του ‘20 και τους ευχαριστούμε για αυτό. Ενώ κάποια εργαστήρια (Tae Chi / Υγεία και ευεξία / Αυτογνωσία / Ballroom) κατάφεραν να μείνουν ‘’όρθια’’ έστω και διαδικτυακά την άνοιξη και το φθινόπωρο.

Γενικότερα όμως κάτω από τις συνθήκες που δημιούργησε το πρώτο lockdown και μέχρι τα τέλη Μαΐου άρχισε να τίθεται  θέμα επιβίωσης του συλλόγου καθώς και θέμα πιθανού κλεισίματος του Ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείου.

   Παρ’ όλα αυτά, θα εξηγήσω γιατί η χρονιά τελικά όχι μόνο δεν ήταν μια χαμένη χρονιά, αλλά αντίθετα έγιναν πολλά και μπήκαν οι βάσεις για ακόμα περισσότερα. Αναφέρω με χρονολογική πάλι σειρά τους επτά πυλώνες δράσεων που κράτησαν το σύλλογο δημιουργικό και δραστήριο:

  1.             Καταθέσαμε προτάσεις σε τρία προγράμματα του ΥΠ.ΠΟ οι οποίες εγκρίθηκαν.

–       Ψηφιακός Πολιτισμός με τα εξής αποτελέσματα:

  • Δημιουργήθηκε νέα σύγχρονη βάση δεδομένων
  • Προσλάβαμε επιστημονικό συνεργάτη για την ψηφιοποίηση των αρχείων και των συλλογών του Μουσείου
  • Επανασχεδιασμός της προβολής του συλλόγου (rebranding) με νέο λογότυπο & νέο site που θα ανακοινωθούν μέσα στον Μάρτιο του 21.

–       Άυλη πολιτιστική κληρονομιά που βοήθησε σε:

  • Εργασίες συντήρησης, αναβάθμισης των υποδομών του μουσείου & ανανέωση εξοπλισμού.
  • Δημιουργία ‘’Πωλητηρίου’’ αναμνηστικών για την πόλη της Ξάνθης, το οποίο θα είναι έτοιμο τον Μάρτη του 21 και θα λειτουργήσει με την επαναλειτουργία του Μουσείου.

–       1821 Ελληνική επανάσταση και αναμονή της Θράκης έναν αιώνα για την ελευθερία (τρέχει αυτή την στιγμή στο Μουσείο και για όλο το 2021)

  1.             Καταθέσαμε πολυθεματική διετή πρόταση στο Ίδρυμα Μποδοσάκη με κεντρικό άξονα την ‘’Ενίσχυση συμμετοχής των πολιτών στα κοινά’’ που παρά την υψηλή βαθμολογία τελικά δεν εγκρίθηκε λόγο του αυξημένου αριθμού αιτήσεων.

      III.            Οργανώθηκε καμπάνια CrowdFunding ‘’Στηρίζω το μοναδικό Μουσείο της Πόλης’’ η οποία μας στήριξε με τα παγία έξοδα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

  1.             Συμμετείχαμε στην Biennale Δυτικών Βαλκανίων για την ανάδειξη της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς και των συλλογών του Μουσείου.
  2.             Έκδοση του ετήσιου Ημερολογίου της ΦΕΞ ‘’Ταξιδεύοντας στην Ξάνθη’’ (Τόμος ΙΙ) & Επανέκδοση του Καταλόγου των εκθεμάτων του Μουσείου που είχε εξαντληθεί.
  3.             Έκδοση πολυτελούς λευκώματος σε συνεργασία με την Περιφέρεια για τους Έλληνες Βλαχόφωνους της Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης βασισμένο στο αρχείο της κ. Μαργαριτοπούλου Χαρίκλειας μετά από διετή έρευνα, μελέτη και επιστημονική τεκμηρίωση του υλικού. Το λεύκωμα διατίθεται στο Μουσείο.

    VII.            Έγινε ΔΩΡΕΑ στον σύλλογο χώρου 120m2 από τον κ. Λάζιο Μάριο επί της οδού Βενιζέλου ο οποίος θα αποτελέσει βοηθητικό χώρο του μουσείου ως αίθουσα τεκμηρίωσης και καταγραφής των εκθεμάτων που δωρίζονται στην ΦΕΞ.

    Με δεδομένα όλα τα παραπάνω και όταν αυτά που μας ταλαιπώρησαν μείνουν πίσω (ελπίζουμε σύντομα), όλοι μαζί υγιείς και γιατί όχι ακόμα περισσότεροι, θα ξεκινήσουμε με νέο ”αέρα” στα πανιά μας. Είμαστε εδώ να στηρίζουμε και να δίνουμε βήμα σε παλιούς και νέους συνεργάτες, φίλους και μέλη που θέλουν και αγαπούν όλα αυτά που μπορεί να  προσφέρει η ΦΕΞ στην πόλη.

 Καλλιτεχνικός Απολογισμός 2020q

0 D η Ξάνθη του Μάνου Χατζιδάκι