Το 3ο ΓΕΛ Ξάνθης μέσα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο Erasmus+ διοργάνωσε διαδικτυακή συνάντηση μαθητών και καθηγητών με γενικό τίτλο «Η Δύναμη της Τέχνης – Power of the Art» από τη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου έως την Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2021 και με ειδικό θέμα «Η Οδύσσεια του 2020»  μεταξύ σχολείων της Δανίας, της Ισπανίας , της Ιταλίας, της Τουρκίας και της Ελλάδας. Καθοδηγητής  της ομάδας  Erasmus+ ήταν ο κ. Mick Boyle, Άγγλος Θεατρολόγος. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά στη πλατφόρμα του zoom. 

Οι μετακινήσεις Erasmus+ μπορεί να έχουν παγώσει προς το παρόν, αλλά η ζέση και η θέρμη της επικοινωνίας, της συνεργασίας και της ανταλλαγής σκέψεων και εμπειριών των  μαθητών και των καθηγητών εξακολουθεί να υπάρχει στις καρδιές των συμμετεχόντων του Erasmus+.

Η Οδύσσεια του Ομήρου, το αρχαιότερο κείμενο της παγκόσμιας ποιητικής αφήγησης , που συντέθηκε τον 8ο αιώνα π.Χ. και εμπεριέχει την φιλοσοφία του ελληνικού πνεύματος,  ενώνει και διδάσκει ακόμη και σήμερα μετά από 2.700 χρόνια.

Μαθητές και εκπαιδευτικοί από έξι διαφορετικές χώρες κατάφεραν να συνεργαστούν και να μοιραστούν τη σύγχρονη Οδύσσεια του 2020, όπως τη βίωσαν ο καθένας  προσωπικά. Το ταξίδι του Οδυσσέα στάθηκε ιδιαίτερα εκπαιδευτικό και βιωματικό για όλους τους συμμετέχοντες. Η περιπλάνησή του σχετίζεται με την περιπέτεια της ανθρωπότητας διαχρονικά, ασφαλώς και σήμερα, μέσα στις ιδιαιτέρες συνθήκες  της πανδημίας του Covid-19. Τέθηκαν οι στόχοι και τα ερωτήματα πάνω στα οποία εργάστηκαν οι μαθητές. Οι πανανθρώπινες αξίες για τις οποίες μιλάει ο Όμηρος διαπιστώθηκε ότι έχουν θέση και στο σήμερα, στην εποχή της πανδημίας.

Η Οδύσσεια είναι ένα έργο αντιπολεμικό και ανθρωποκεντρικό, που δίνει έμφαση στον αγώνα ενός ανθρώπου να πραγματοποιήσει τους στόχους του επιδοκιμάζοντας την ανθρώπινη ζωή με όλα της τα βάσανα. Η Οδύσσεια διακρίνεται για τον ανθρωπισμό της, αφού μελετά τον άνθρωπο σε βάθος και πλάτος (τις σκέψεις και τα συναισθήματα του, τις επιθυμίες του και τα κίνητρα του, τις ανάγκες και τις επιλογές του, τη συμπεριφορά του και τη δράση του) οδηγώντας τον αναγνώστη στην ανθρωπογνωσία με απώτερο σκοπό την αυτογνωσία. Αυτός ο ποιητής, που μόρφωσε την Ελλάδα, όπως είπε ο Πλάτωνας, δίνει έμφαση στον Άνθρωπο που σέβεται και αγαπά τον συνάνθρωπό του, που αγωνίζεται μέχρι τέλους και χαίρεται τη ζωή και την καθημερινότητα.

 O Οδυσσέας αναδεικνύεται ένας ήρωας της Ομηρικής εποχής. Στην Οδύσσεια, σημειώνει ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του ΚΘΒΕ Νίκος Κολοβός, « ο ηρωισμός δεν αποτυπώνεται με τις νίκες στα πεδία των μαχών, αλλά και με τον καρτερικό αγώνα επιβίωσης του βασιλιά της Ιθάκης που αναμετράται κάθε στιγμή και λεπτό με το νόστο για τα πάτρια και την επιστροφή του. Σήμερα, λόγω των συνθηκών, επίκαιρος παρά ποτέ ο Όμηρος, μέσα από τα βάσανα και τις περιπέτειες του ήρωά του, ραψωδεί θαρρείς και για τον σύγχρονο αγώνα επιβίωσης».

Σήμερα ποιοι είναι οι σύγχρονοι ήρωες; Ποιοι είναι αυτοί που θυσιάζουν τον ίδιο τους τον εαυτό προς  όφελος των συνανθρώπων τους; Οι Σειρήνες, οι Κύκλωπες και τα γουρούνια είναι οι δυσκολίες στο ταξίδι του Οδυσσέα. Αυτές οι δυσκολίες τι αντίκτυπο έχουν στη σημερινή κατάσταση της πανδημίας; Τι επίδραση έχουν στο ψυχισμό του κάθε ανθρώπου, στις οικογένειες τους, στις τοπικές κοινωνίες και στις χώρες τους; Ο Οδυσσέας βρήκε τελικά την Ιθάκη του, τον προορισμό του, αφού πολέμησε γενναία και με τόλμη βρίσκοντας λύσεις σε κάθε αντιξοότητα.  Άραγε, ο σημερινός άνθρωπος θα μπορέσει να ξεπεράσει τα πολλά εμπόδια που έχουν αλλάξει δραματικά τη ζωή ολόκληρου του πλανήτη; Αυτά τα ερωτήματα τέθηκαν κατά τη διάρκεια της διαδικτυακής συνάντησης.

Το πρόγραμμα πραγματοποιήθηκε με απόλυτη επιτυχία. Οι γνωστικοί και εκπαιδευτικοί στόχοι επιτεύχθηκαν πλήρως. Όλοι οι μαθητές επέδειξαν μεγάλη προθυμία και ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις δραστηριότητες του προγράμματος, καθώς δούλεψαν άριστα σε εθνικές και μικτές ομάδες. Επίσης, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα όλοι οι μαθητές κάθε χώρας συνέλαβαν και πραγματοποίησαν πολύ όμορφες καλλιτεχνικές δημιουργίες και οργάνωσαν παρουσιάσεις για το υπόλοιπο κοινό! 

Η αρχαία χιλιοειπωμένη ιστορία μετατρέπεται σε βιωματική εμπειρία για τους ανθρώπους του 2020 και 2021 προβάλλοντας την οικουμενική διάσταση του έργου. 

Άξιζε λοιπόν το ταξίδι αυτό και καταλάβαμε «οι Ιθάκες τι σημαίνουν» όπως τονίζει ο ποιητής Καβάφης.

Σκέψεις των μαθητών του 3ου ΓΕΛ Ξάνθης μετά τη διαδικτυακή συνάντηση Erasmus+ «Η Οδύσσεια του 2020»

Bασίλης Μπούρας: Υπήρχε μια χρονική περίοδος, όταν παρακολουθούσα τις ειδήσεις καθημερινά, μέχρι και σήμερα, που δεν μπορούσα να καταλάβω τέλεια τον αντίκτυπο που είχε αυτός ο ιός σε πολλούς ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Αλλά τώρα, μετά από αυτήν την διαδικτυακή επικοινωνία, συνειδητοποίησα ότι στάθηκα πολύ τυχερός και αυτό με βοήθησε να εκτιμήσω τα μικρά καθημερινά πράγματα. Γι ‘αυτό, είμαι ευγνώμων για όλους όσοι συμμετείχαν σε αυτό το σεμινάριο και βρήκαν το θάρρος να μοιραστούν την Οδύσσεια τους και με βοήθησαν να μεγαλώσω. Αυτή η εμπειρία είναι πλέον  χαραγμένη στο μυαλό μου για πάντα … Ευχαριστώ!

 Ντουϊγού Κουρού: Για μένα το Erasmus ήταν μια υπέροχη εμπειρία. Η συνεργασία με ανθρώπους από διαφορετικές χώρες με έκανε να συνειδητοποιήσω ότι μοιραζόμαστε κάτι περισσότερο από έναν ιό και ότι μπορούμε να ξεπεράσουμε κάθε δυσκολία εάν συνεργαστούμε. Ήμουν πραγματικά έκπληκτη όταν άκουσα ανθρώπους να μοιράζονται σκέψεις και απόψεις για κάποια έργα τέχνης. Διότι τελικά είμαστε όλοι μοναδικοί και όλοι αντιπροσωπεύουμε κάτι διαφορετικό. Φυσικά, μερικοί από εμάς είχαμε κάποια τεχνικά ζητήματα, ωστόσο δεν τα παρατήσαμε και καταφέραμε να δημιουργήσουμε ένα υπέροχο εργασιακό περιβάλλον και έναν δεσμό ενώ βρισκόμαστε πολύ μακριά ο ένας από τον άλλο.

Αμαρυλλίς Ελαφρού: Μέσα σε όλη αυτή την πανδημία και μέσω διαδικτύου, ένιωσα τόσο συνδεδεμένη και τόσο κοντά με ανθρώπους από άλλες χώρες. Αυτή η εβδομάδα με γέμισε χαρά, ενέργεια και δημιουργικότητα, με έκανε να εκτιμήσω την αξία της φιλίας, τη σημασία του να συναντώ νέους ανθρώπους και να βλέπω ξανά χαμογελαστά πρόσωπα χωρίς μάσκες. Επίσης, ήταν μια διέξοδος από την καθημερινή ρουτίνα και ένας καλός λόγος  να θυμόμαστε τα παλιά μας ταξίδια σε όμορφα μέρη ακολουθώντας την καταπληκτική ιστορία του Οδυσσέα.

Κωνσταντίνος Μαρσίδης: Μετά από μια τόσο μεγάλη εβδομάδα με τόσο ενδιαφέρουσες δραστηριότητες, αυτό το ταξίδι έληξε. Τι μπορώ να πω για αυτό; Πραγματικά δεν ξέρω από πού να ξεκινήσω … Πέρασα υπέροχα κατά τη διάρκεια αυτής της εβδομάδας. Γνώρισα και μίλησα με τόσους νέους ανθρώπους, ανθρώπους από διαφορετικά μέρη σε όλο τον κόσμο. Ήταν μια μοναδική εμπειρία, κάτι πολύ νέο που δεν είχε συμβεί ποτέ πριν. Μακάρι να γνώριζα όλους αυτούς τους ανθρώπους πρόσωπο με πρόσωπο, αλλά λόγω του Covid-19 αυτό ήταν κάτι που δεν ήταν δυνατό. Νιώθω ένα διαφορετικό άτομο μετά από αυτό το ταξίδι και είμαι πολύ ευλογημένος που συμμετείχα σε αυτό το πρόγραμμα.

Μιχάλης Σπηλιώτης: Αυτή η εβδομάδα ήταν τόσο συναρπαστική και ταυτόχρονα τόσο περίεργη. Ήρθα σε επαφή με ανθρώπους από όλη την Ευρώπη μέσω μιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας. Από τη μία πλευρά, μοιραστήκαμε απόψεις και συναισθήματα, αλλά και τις καταστάσεις που ζει ο καθένας. Ευχαριστώ για αυτή τη μοναδική εμπειρία Erasmus +!

Φαίδρα Σαμακωβίδου: Μου άρεσε πραγματικά που συμμετείχα στο πρόγραμμα και μου άρεσε όλη η διαδικασία. Πιο συγκεκριμένα, ήταν ενδιαφέρον να συζητήσουμε με άλλους για την Covid Οδύσσεια μας. Σίγουρα χαίρομαι που ξεπέρασα τη δυσκολία μου να εκφραστώ στα Αγγλικά, λόγω της έλλειψης λεξιλογίου. Ήταν μια ξεχωριστή εβδομάδα καθώς βρήκα μια διέξοδο από την καθημερινή μου ζωή στο κλείσιμο και τη μελέτη! Με πολύ αγάπη, Φαίδρα

Δανάη Βαλσαμίδη: Όταν ξεκινήσαμε τη συνάντηση δεν ήμουν πολύ αισιόδοξη, αλλά μέρα με τη μέρα ήρθα πιο κοντά με όλες αυτές τις διαφορετικές χώρες, τα παιδιά, τις ιστορίες τους και πραγματικά θα το είχα χάσει αν δεν συμμετείχα! Θα ήθελα πολύ να το κάνω ξανά και να γνωρίσω όλα τα παιδιά. Αισθάνομαι ότι θα ήθελα να περάσω περισσότερο χρόνο με τους συμμαθητές από τις άλλες χώρες και λιγότερο με τους Έλληνες (όχι επειδή δεν μου αρέσουν οι συμμαθητές μου, αλλά κυρίως επειδή θα ήθελα να κάνω περισσότερες συνομιλίες με τους άλλους!). Πραγματικά ευγνωμονούσα! Σας εύχομαι τα καλύτερα!!!

Παντελής Δημητρόγλου: Αγαπητή Ευρώπη, αυτή η εβδομάδα ήταν καταπληκτική. Γνωρίσαμε νέους φίλους, ανταλλάξαμε ιδέες και απόψεις για πολλά θέματα όπως η φιλία ή το Covid-19. Γνωρίζω ότι η εμπειρία της επαφής μέσω διαδικτύου δεν θα ήταν ίδια όπως η εμπειρία της επαφής πρόσωπο με πρόσωπο, αλλά η τεχνολογία μας δίνει μερικές μικρές διαδρομές επικοινωνίας. Σύμφωνα με την άποψή μου χρησιμοποιήσαμε αυτά τα μονοπάτια πολύ καλά και εύχομαι πραγματικά σε όλους να είναι υγιείς και ασφαλείς. Θυμηθείτε ότι ο Οδυσσέας στο τέλος βρήκε την Ιθάκη του, οπότε πιστεύω ακράδαντα ότι θα φτάσουμε σύντομα στην ελευθερία μας!

Aναΐς Φαρχάτ: Αυτή η εβδομάδα Erasmus ήταν πολύ διαφορετική από τις υπόλοιπες εβδομάδες. Το να μιλάς μέσω διαδικτύου και να συναντάς νέους ανθρώπους ήταν παράξενο στην αρχή, αλλά αργότερα έγινε φυσιολογικό όπως κάθε άλλη συνάντηση. Η ενημέρωση για το πώς οι άλλοι άνθρωποι από διαφορετικές χώρες βίωσαν την πανδημία ήταν πραγματικά ενδιαφέρουσα και μας έκανε να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν είμαστε μόνοι σε αυτήν την κατάσταση, επειδή και οι άλλοι έχουν τα ίδια προβλήματα και σκέψεις με εμάς. Όλοι έχουμε αλλάξει κατά τη διάρκεια αυτής της εβδομάδας, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, και για μένα νομίζω ότι έχω γίνει πιο αισιόδοξη για το μέλλον μας.

Άγγελος Μπουγιουκλού: Αισθάνομαι πολύ χαρούμενος και περήφανος που παιδιά από άλλες χώρες μαθαίνουν την Οδύσσεια μέσω του Erasmus+. Επίσης, κατά τη διάρκεια αυτής της εβδομάδας ένιωσα πιο ώριμος επειδή δούλευα με ανθρώπους από άλλες χώρες με διαφορετικές παραδόσεις και πολιτιστικό υπόβαθρο.

Μαρίνα Φαρμάκη: Μετά από εβδομάδες διαδικτυακού σχολείου και εργασίας στο σπίτι, δεν είχα τον χρόνο να εκφραστώ δημιουργικά και το πρόγραμμα Erasmus+ μου έδωσε αυτή την ευκαιρία. Γνωρίσαμε νέους ανθρώπους, ταξιδέψαμε σε νέες χώρες ακούγοντας ανθρώπους να μιλούν για αυτές χωρίς να χρειαστεί να φύγουμε από το σπίτι μας. Αυτή η εβδομάδα ήταν ένα διάλειμμα από τη νέα μας και εξαντλητική καθημερινή ρουτίνα και δεν θα μπορούσα να είμαι πιο ευτυχισμένη. Μου έδωσε τη δυνατότητα πραγματικά να σκεφτώ πόσο υπέροχα ήταν πριν τα πράγματα και πώς μου λείπουν οι συναντήσεις με ανθρώπους. Ωστόσο, μπορούμε μόνο να ελπίζουμε ότι τα πράγματα τελικά θα επιστρέψουν στο φυσιολογικό και θα έχουμε τη ζωή μας πίσω.

Κυριάκος Μαρσίδης: Αυτή η εβδομάδα ήταν πολύ ενδιαφέρουσα και εκπαιδευτική!! Μας έδωσε την ευκαιρία να βγούμε από τη ρουτίνα του Covid -19. Νιώσαμε σαν να ταξιδεύαμε σε μια ξένη χώρα. Συναντήσαμε νέους ανθρώπους, σε ηλεκτρονική μορφή. Σίγουρα θα ήταν καλύτερα από κοντά, αλλά και μέσω του ζουμ ήταν υπέροχο! Μπορεί να είμαστε σε καραντίνα, αλλά μπορούμε να κάνουμε πράγματα που μας θυμίζουν την παλιά κανονικότητα. Επιπλέον, δεν χρειαζόμαστε να περιοριστούμε σε κανόνες όλη την εβδομάδα! Δεν φοβόμασταν να μιλήσουμε. Δεν υπήρχαν σωστές ή λάθος απαντήσεις. Τέλος, συνειδητοποιήσαμε ότι μπορούμε να κάνουμε πολλή δουλειά σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.

Σκέψεις των Ελλήνων καθηγητών του 3ου ΓΕΛ Ξάνθης μετά τη διαδικτυακή συνάντηση Erasmus+  «Η Οδύσσεια του 2020»

 Η διαδικτυακή εμπειρία του Erasmus θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως πολύ προκλητική και μοναδική. Είμαστε πολύ χαρούμενες και χαρούμενοι που συμμετείχαμε σε αυτήν την τελευταία συνάντηση του προγράμματος και μαζί καταφέραμε να την ολοκληρώσουμε με επιτυχία μέσω του διαδικτύου. 

Οι περισσότεροι από εμάς εργαζόμασταν μόνοι από το σπίτι, κάτι νέο για όλους μας, αλλά ταυτόχρονα συνεργαστήκαμε τέλεια μέσω της φιλόξενης διαδικτυακής πλατφόρμας του κ. Mick Boyle, του Άγγλου καθηγητή Δράματος, ο οποίος συντόνισε με επιτυχία αυτό το πολύ καλά οργανωμένο πρόγραμμα. 

Αυτή η διαδικτυακή συνάντηση ήταν μια ευκαιρία για εμάς να οικοδομήσουμε εμπιστοσύνη και συνεργασία με τους μαθητές μας. Να νιώσουμε πιο δημιουργικοί και πιο ζωντανοί. Με αφορμή την Οδύσσεια του Ομήρου, μοιραστήκαμε κοινές εμπειρίες με τους εταίρους μας και μάθαμε για την Οδύσσεια της κάθε χώρας , της κάθε τοπικής κοινότητας και της κάθε οικογένειας. Επίσης, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, μετά τις εισηγήσεις και τον καταιγισμό ιδεών όλοι οι μαθητές σκέφτηκαν , υλοποίησαν και παρουσίασαν πολύ όμορφες δημιουργίες!

Ευχαριστούμε Erasmus για αυτήν την αξέχαστη εμπειρία!

Έλληνες εκπαιδευτικοί

Αλίκη Μιχαλοπούλου

Σουλτάνα Ραλλούση

Αδαμαντία Περπερίδου

Αλέξης Παπάς

 

ERASMUS+ POWER OF THE ART

Project nº: 2018-1-DK01-KA229-047144_5

C6 Short-term exchanges of groups of pupils

Virtual Mobility- Trito Lykeio Xanthis- Greece

From 18th of January 2021 until 22nd of January 202

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα θα βρείτε στην παρακάτω διεύθυνση: 

3lyk-xanth.xan.sch.gr

ERASMUS+ 

Power of the art ERASMUS+ KA229 Project

 

Η ελληνική ομάδα μαθητών και καθηγητών και η φιλοξενούμενή μας καθηγήτρια Αγγλικών από τη Ρουμανία κ. Laura Robe.

 

Ο κ. Mick Boyle, o  Άγγλος Θεατρολόγος, πάνω δεξιά, παρουσιάζει τις εισηγήσεις του και οργανώνει τη διαδικτυακή συνάντηση. 

Μεικτές ομάδες σε ένα από τα πέντε δωμάτια.

Erasmus+ 

Η ενότητα της Ευρώπης μέσω της Οδύσσειας του 2020