Ο Δήμος Ξάνθης, τιμά την Παγκόσμια ημέρα κατά του Καρκίνου και ενώνει τη φωνή του με την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία και τον  Σύλλογο Καρκινοπαθών και φίλων της Ξάνθης,  “ΠαραΜΕΝΟΥΜΕ  ΖΩΗροί”

Η Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καρκίνου καθιερώθηκε με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ένωσης κατά του Καρκίνου (UICC), με σύνθημα «I am and I do» δηλαδή «Είμαι και θα το κάνω», έχει σκοπό να εμπνεύσει τη δράση των πολιτών, της υγειονομικής κοινότητας και των δομών, με το σκεπτικό ότι η υιοθέτηση ενός σωστού τρόπου διαβίωσης, η ενημέρωση, η πρόληψη, η έγκαιρη διάγνωση και η κατάλληλη θεραπευτική αντιμετώπιση,  μπορούν να σώζουν ζωές.

Στην Ελλάδα, όπως και στις περισσότερες χώρες του κόσμου, ο καρκίνος αποτελεί τη δεύτερη αιτία θανάτου μετά τα καρδιαγγειακά νοσήματα. 

Ο Εθνικός σχεδιασμός για τον καρκίνο στη χώρα μας, έχει τρεις στόχους:

  1. Την αποτελεσματικότερη πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου (αφορά κυρίως στις υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας).
  2. Τη βελτίωση της αντιμετώπισης του διαγνωσμένου καρκίνου (αφορά κυρίως στις υπηρεσίες Δευτεροβάθμιας και Τριτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας).
  3. Την καλύτερη δυνατή ανταπόκριση της Πολιτείας στη διαχείριση της νόσου και των συνεπειών της.

Όσο πιο νωρίς διαγνωστεί ένας καρκίνος, τόσο πιο πολλές είναι οι πιθανότητες επιβίωσης. 

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου, στις 4 Φεβρουαρίου είναι μια σημαντική πρωτοβουλία μέσω της οποίας όλοι οι άνθρωποι στον κόσμο, μπορούν να ενώσουν τις δυνάμεις τους για την καταπολέμηση του καρκίνου σε παγκόσμια κλίμακα.

Φέτος παρά το γεγονός ότι η πρώτη προτεραιότητα της παγκόσμιας κοινότητας είναι η αντιμετώπιση της πανδημίας covid -19, οι δράσεις όλων μας κατά του καρκίνου, ακόμα και οι πιο μικρές, έχουν σημασία και εστιάζουν στην ευαισθητοποίηση του κοινού και στην πρόληψη.