Ερώτηση στη Βουλή με θέμα: «Σε οικονομικό αδιέξοδο οι κτηνοτρόφοι λόγω της αύξησης τιμής των ζωοτροφών» κατέθεσαν σήμερα οι Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ Α.Μ.Θ., την οποία συνυπογράφουν 39 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. 

Οι Βουλευτές αναφέρουν ότι οι παλινωδίες και η εγκληματική ολιγωρία της κυβέρνησης της ΝΔ σχετικά με τους χειρισμούς της στην αντιμετώπιση της πανδημίας έχουν αντίκτυπο σε όλους τους οικονομικούς κλάδους, ομοίως και στην κτηνοτροφία.

Επιπλέον, σημειώνουν ότι ήδη το πρώτο lock down επέφερε βαρύ πλήγμα στο εισόδημα των κτηνοτρόφων. Πολλά και σοβαρά προβλήματα έπληξαν τον κλάδο, καθώς ιδιαίτερα την περίοδο του Πάσχα η διάθεση ήταν πολύ κάτω του κόστους εκτροφής ή αρνιά και κατσίκια παρέμειναν απούλητα, οδηγώντας με αυτόν τον τρόπο σε αύξηση του κόστους διατροφής. Επιπλέον, με το παρατεταμένο κλείσιμο της εστίασης δεν ήταν δυνατό να διατεθούν τα κρέατα που προορίζονταν για τη μαζική εστίαση. Παράλληλα, υπήρξε αύξηση της τιμής στο πετρέλαιο κίνησης, αυξάνοντας επιπλέον τα κόστη. Σε όλα τα παραπάνω έρχεται να προστεθεί η μεγάλη αύξηση των τιμών των ζωοτροφών, η οποία ξεπερνά το 20% από το Νοέμβριο του 2020 έως και σήμερα επιδεινώνοντας την ήδη δυσμενή κατάσταση.

 Όπως επισημαίνεται σε ανοιχτή επιστολή των Κτηνοτροφικών Συλλόγων Α.Μ.Θ. το αποτέλεσμα της αύξησης στην τιμή των ζωοτροφών είναι η αύξηση του κόστους παραγωγής αλλά και η εμφανής πλέον δυσκολία στη συνέχιση παραγωγής κρέατος, γαλακτοκομικών και κτηνοτροφικών προϊόντων για πολλούς κτηνοτρόφους. 

Σύμφωνα με όλα τα παραπάνω οι Βουλευτές ερωτούν τον αρμόδιο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων: 

– Σε ποιες ενέργειες θα προβεί ώστε να επανέλθουν οι τιμές των ζωοτροφών στα επίπεδα του Νοεμβρίου του 2020;

– Προτίθεται να δώσει έκτακτο βοήθημα στους κτηνοτρόφους για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στο κόστος των ζωοτροφών;

-Ποιος είναι ο σχεδιασμός για την αποφυγή ακραίων και παρατεταμένων ανατιμήσεων στις τιμές των ζωοτροφών στο μέλλον;

– Προτίθεται να παρέμβει προς το συμβούλιο υπουργών γεωργίας της ΕΕ για την οικονομική στήριξη όλων των ευρωπαϊκών κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων;