Σε ανακοίνωση με τίτλο “Σειρά έχουν  τώρα τα δημόσια πανεπιστήμια” ο ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης, σημειώνει:

Δεν έφτασε στη ΝΔ το ότι μείωσε τον προϋπολογισμό των Πανεπιστημίων κατά 20%, δεν της έφτασε ότι εξομοίωσε τα πτυχία του πανεπιστημίου με αυτά των κολεγίων, δεν της έφτασε ότι κατάργησε τμήματα και προγράμματα σπουδών καταργώντας το αυτοδιοίκητο των πανεπιστημίων. Δεν της έφτασε γιατί, ο κ. Μητσοτάκης  μετά τις εκλογές, έχει επιλέξει την εκπαίδευση και συνακόλουθα τη νεολαία, ως χώρο ιδεολογικής επίθεσης και αυταρχικής υποτροπής.

Η κυβέρνηση της ΝΔ θέλει να θεσπίσει ελάχιστη βάση εισαγωγής στα Πανεπιστήμια. Οι μαθητές που δε θα «πιάνουν» τη βάση εισαγωγής δε θα εισάγονται στα δημόσια πανεπιστήμια, αλλά θα μπορούν κάλλιστα να εγγράφονται στα ιδιωτικά κολέγια των φίλων της οικογενείας του κ. Μητσοτάκη. Κάποιες χιλιάδες ευρώ θα εξασφαλίζουν το δίπλωμα του κολεγίου, για το οποίο  φρόντισε η κυβέρνηση, να παρέχει ισότιμα επαγγελματικά δικαιώματα,  με τα αντίστοιχα των δημοσίων Πανεπιστημίων.

20.000 λιγότερα παιδιά  ανά έτος θα εισάγονται στα πανεπιστήμια, κάτι που αναμένεται να επηρεάσει κυρίως τα τμήματα  των ακριτικών περιοχών, όπως είναι και η δική μας. Αλήθεια ο κ. Τσιλιγγίρης είναι έτοιμος να επωμιστεί το καταστροφικό βάρος του ενδεχόμενου κλεισίματος τμημάτων, λόγω του περιορισμού των εισακτέων; Αντιλαμβάνεται τις ανυπολόγιστες συνέπειες μιας τέτοιας εξέλιξης στην οικονομική, πολιτιστική και κοινωνική ανάπτυξη του τόπου μας;  

Σε συνθήκες υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης των πανεπιστημίων η κυβέρνηση δεν διορίζει καθηγητές αλλά ειδικούς φρουρούς. 30 εκ. €  διατίθενται για εξοπλισμό αστυνόμευσης στα ΑΕΙ. Η κυβέρνηση υλοποιεί τη γραμμή της, σύμφωνα με την οποία για κάθε πρόβλημα, μόνη λύση είναι η αστυνομία.

 Ένα εκτεταμένο δίκτυο οργάνων παρακολούθησης, ελέγχου και πειθάρχησης εγκαθίσταται στα πανεπιστήμια προσβάλλοντας βάναυσα τα προσωπικά δεδομένα και τις ελευθερίες πανεπιστημιακών, διοικητικών και φοιτητών. Η κυβέρνηση, ουσιαστικά  ανασυστήνει με άλλο όνομα το «Σπουδαστικό της Ασφάλειας» που έδρασε πριν από τη χούντα, αλλά και στα χρόνια της Δικτατορίας και καταργήθηκε μετά την πτώση της, με τους αγώνες του φοιτητικού κινήματος». Θέλει με την καθημερινή φυσική παρουσία της «Πανεπιστημιακής Αστυνομίας» στους χώρους των πανεπιστημίων, να εκφοβίσει το φοιτητικό κίνημα και να εμποδίσει την ανάπτυξη των φοιτητικών αγώνων.

Η χρήση του αυταρχισμού και της πειθάρχησης αποσκοπεί στο να εδραιώσει τις  συγκεκριμένες πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης, επιλογές που στοχεύουν στην ένταση των ταξικών φραγμών στην εκπαίδευση, ως συνέχεια  μιας σειράς πολιτικών, που έχει ήδη λάβει το Υπουργείο Παιδείας, όπως η κατάργηση της ελεύθερης πρόσβασης, η επαναφορά της τράπεζας θεμάτων, το πάγωμα των διετών προγραμμάτων σπουδών για τους αποφοίτους ΕΠΑΛ, η εμπορευματοποίηση του δικαιώματος στην μόρφωση, πολιτικές που συναινούν στον αποκλεισμό των οικονομικά ασθενέστερων μαθητών από την εκπαιδευτική διαδικασία. Η εκπαίδευση είναι βασικός μηχανισμός κοινωνικής κινητικότητας και άμβλυνσης των κοινωνικών ανισοτήτων. Ο αγώνας για την Δημόσια παιδεία είναι αγώνας για ισότητα και  Δημοκρατία.

Ενημερώνουμε την κυβέρνηση πως η επάνοδος του ΣΥΡΙΖΑ στη διακυβέρνηση του τόπου θα σημάνει το γκρέμισμα  όλων των αυταρχικών, και άδικων για την κοινωνική πλειοψηφία,  νόμων που ψηφίζει.  Και ο κρότος θα είναι πολύ ισχυρός.