Σε “φιάσκο” οδηγήθηκε η διαδικασία υποβολής προτάσεων για τους δικαιούχους του προγράμματος “Εξοικονομώ-Αυτονομώ” της Αν. Μακεδονίας και Θράκης, όπως έχει συμβεί προηγουμένως στις περιφέρειες που προηγήθηκαν, με αποτέλεσμα να εγείρονται σοβαρά ερωτηματικά.
Αν και είχε δοθεί 15θήμερη παράταση, μετά τις καταγγελίες για εξάντληση των πόρων σε ελάχιστα λεπτά, εξωτερικές παρεμβάσεις με παράνομα λογισμικά στην πλατφόρμα του προγράμματος και παρά τις νέες τεχνικές προδιαγραφές, η επανεκκίνηση της πλατφόρμας του Υπουργείου Ενέργειας για την ΑΜΘ, το πρωί της Δευτέρας, κατέληξε στην ίδια κατάσταση.
Όπως αναφέρουν οι μηχανικοί της Ξάνθης και της ΑΜΘ, ελάχιστα λεπτά μετά την έναρξη το σύστημα “κόλλησε” για 20 λεπτά, με αποτέλεσμα αρκετοί να εγκαταλείψουν την προσπάθεια ενώ ακόμη και όταν επανήλθε, σε κάποιους μηχανικούς δεν επιτρεπόταν η πρόσβαση. Οι μισές και πλέον αιτήσεις δεν υποβλήθηκαν ενώ στις 10.50 είχαν εξαντληθεί οι πόροι των 74 εκατ. ευρώ που αντιστοιχούν στην Περιφέρεια.
Οι διαμαρτυρίες είναι έντονες καθώς το Υπουργείο είχε καθησυχάσει τον τεχνικό κόσμο ότι δεν θα επαναληφθούν όσα έγιναν σε άλλες Περιφέρειες και ότι είχε ληφθεί μέριμνα για αυτοματοποιημένη υποβολή των αιτήσεων ενώ εξέδωσε νέες τεχνικές οδηγίες και προσαρμογές.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τις καταγγελίες αλλά και μηνυτήρια αναφορά μηχανικού από την Κρήτη για τη διαδικασία, εξωτερικό λογισμικό παρενέβαινε στην πλατφόρμα και εξασφάλιζε την έγκριση αιτήσεων σε συγκεκριμένα κυκλώματα. Μάλιστα, σύμφωνα η παράταξη “Συμμαχία για προοδευτικό ΤΕΕ” είχε αφήσει σοβαρούς υπαινιγμούς πριν λίγες μέρες ότι το Υπουργείο γνώριζε τη δράση του “εξωτερικού λογισμικού” προσπάθησε να την αποκρύψει για να μην εκτεθεί πολιτικά.
Αρκετοί είναι οι φορείς που ζητούν απαντήσεις για το νέο φιάσκο αλλά και αποκατάσταση της αδικίας για μηχανικούς και ωφελούμενους σε σχέση με την ορθή κατανομή των κοινοτικών πόρων. Αλλά και γενικότερα η επιλογή της “ταχύτερης αίτησης” για την έγκριση μιας πρότασης, χωρίς βαθμολογικά ή άλλα κριτήρια αμφισβητείται έντονα.