Στη νομοθεσία που είχε καθιερώσει η κυβέρνηση Καραμανλή για τις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2006, επανέρχεται η εκλογή Δημάρχων και Περιφερειαρχών.

Το νέο εκλογικό νομοσχέδιο προβλέπει εκλογή δημάρχου και περιφερειάρχη με ποσοστό «πέριξ του 42%», όπως προανήγγειλε ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, σημειώνοντας ότι με την κατάργηση της απλής αναλογικής «αποκαθιστούμε την εύρυθμη λειτουργία της Αυτοδιοίκησης».

Ο αρμόδιος Υπουργός  επισήμανε, σε συνέντευξή του  την πρόθεση της κυβέρνησης και για καθορισμό κατώτατου ορίου εισόδου συνδυασμών στα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια, «ώστε να μην έχουμε εκπροσωπήσεις με ποσοστά 0,3%» όπως ανέφερε χαρακτηριστικά. Διευκρίνισε, πάντως, πως τα ποσοστά εκλογής πρόκειται να συζητηθούν με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο προσεχές Υπουργικό Συμβούλιο, που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 28 Ιανουαρίου.

Στόχος του νέου εκλογικού νόμου είναι να μπορεί η δημοτική και περιφερειακή Αρχή να εκλέγονται από την πρώτη Κυριακή, υποστηρίζει η κυβέρνηση και εξετάζει μείωση του αριθμού των δημοτικών και των περιφερειακών συμβούλων και καταργεί τα ξεχωριστά ψηφοδέλτια για τοπικά συμβούλια.

Από την πρώτη Κυριακή

Υπογραμμίζοντας τις δυσκολίες που προέκυψαν από την εφαρμογή της απλής αναλογικής, ο υπουργός έφερε ως εμβληματικό παράδειγμα τον Δήμο Θεσσαλονίκης όπου, όπως είπε, «προκειμένου να επιτευχθεί το παραμικρό, ο δήμαρχος πρέπει να βρίσκεται σε μια συνεχή διαπραγμάτευση με δυνάμεις που δεν ανήκουν στο δικό του ψηφοδέλτιο», κάνοντας παράλληλα ειδική μνεία σε Δήμο που ενώ εξασφάλισε ποσοστό 50%, δεν κατάφερε να πάρει την πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Ο υπουργός τόνισε πως στόχος του νέου εκλογικού νόμου είναι να μπορεί η δημοτική Αρχή να εκλέγεται από την πρώτη Κυριακή, ενώ συμπλήρωσε πως οι αλλαγές έρχονται και κατόπιν απαίτησης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που αντιμετώπισε τεράστιες δυσκολίες.