Σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Οικοτρόφων Φοιτητων, σημειώνει:

Τη στιγμή που τα Πανεπιστήμια συμπληρώνουν 1 χρόνο κλειστά και πολλοί φοιτητές βρίσκονται στα σπίτια τους, η κυβέρνηση επιλέγει να δώσει 30 εκατ. ευρώ για πανεπιστημιακή αστυνομία, κάρτες εισόδου και κάμερες στα Πανεπιστήμια. Σχεδιάζει πώς θα διαγράφει φοιτητές θεσπίζοντας όριο φοίτησης, την ισοτίμηση πτυχίων ιδιωτικών κολλεγίων και Πανεπιστημίων. Δίνει άφθονο χρήμα στα “κοράκια” της ιδιωτικής εκπαίδευσης και δημιουργεί πολλές διαφορετικές ταχύτητες αποφοίτων που κυνηγούν πιστοποιητικά με βάση τις ανάγκες της αγοράς.

Η απόφαση αυτή είναι τουλάχιστον προκλητική, καθώς δεν έχει δοθεί ούτε ευρώ για την πρόσληψη καθηγητών, καθαριστριών, για την αναβάθμιση των υποδομών. Πολλοί φοιτητές που βρίσκονται στις πόλεις καταγωγής τους, έχουν τις σημειώσεις τους, τον εξοπλισμό τους στις πόλεις που σπουδάζουν και λόγω των περιοριστικών μέτρων αδυνατούν να επιστρέψουν για να οργανώσουν την μελέτη τους για την εξεταστική. Τα συγγράμματα δεν έχουν παραδοθεί ακόμα σε όλους τους φοιτητές, ενώ σε 10 μέρες ξεκινάει η εξεταστική. Με ευθύνη της κυβέρνησης και της διοίκησης δεν έχει ληφθεί κανένα ουσιαστικό μέτρο, για την επιστροφή των φοιτητών στα αμφιθέατρα με ασφάλεια και με την ιδιαίτερη στήριξη που απαιτείται στις συνθήκες της πανδημίας και των δυσκολιών λόγω της τηλεκπαίδευσης.

Σήμερα θα μπορούσαμε να έχουμε πραγματικά σύγχρονες σπουδές και να λαμβάνουμε όλη τη γνώση του αντικειμένου μας, δωρεάν και δημόσια για όλους με επαρκείς εστίες και φοιτητική μέριμνα χωρίς παραπάνω επιβάρυνση των οικογενειών μας. Αντί για αυτό, τώρα φέρνουν μια σειρά νέα μέτρα που ετοιμάζουν εδώ και χρόνια και πληθαίνουν τα εμπόδια για τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών που θέλουμε να μορφωθούμε και να δουλέψουμε στο αντικείμενό μας.

Για άλλη μια φορά, η κυβέρνηση της ΝΔ προχωρά σαν τον κλέφτη, πίσω από την πλάτη φοιτητών, σε αντιεκπαιδευτικές αλλαγές με τα Πανεπιστήμια κλειστά, κάτι που έχει γίνει πλέον πάγια τακτική των κυβερνήσεων τα τελευταία χρόνια.

Δεν θα κάτσουμε με τα χέρια σταυρωμένα! Είναι στο χέρι μας να οργανώσουμε την μαχητική μας απάντηση σε συντονισμό και με τους Φοιτητικούς Συλλόγους σε όλη τη χώρα, ώστε το νομοσχέδιο και όλα αυτά τα μέτρα έντασης της καταστολής να μην περάσουν.

Οι σχολές μας δεν έχουν ανάγκη από αστυνομικές δυνάμεις, αλλά από διδακτικό προσωπικό και υποδομές!

  • Καμία σκέψη για το νομοσχέδιο στην Ανώτατη Εκπαίδευση.
  • Όχι στην πανεπιστημιακή αστυνομία, στις κάμερες και στις κάρτες εισόδου, στις πειθαρχικές ρυθμίσεις.
  • Όχι στην θέσπιση ορίου φοίτησης. Μέτρα στήριξης των εργαζόμενων φοιτητών.
  • Όχι στην αλλαγή του τρόπου εισαγωγής.
    • Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για τα Ιδρύματα.
  • Να δοθούν όλα τα απαραίτητα τεχνικά μέσα για την τηλε-εκπαίδευση στους φοιτητές. 
  • Να παρθούν τώρα όλα τα απαραίτητα μέτρα και για να μπορέσουν να επαναλειτουργήσουν τα Πανεπιστήμια με την άρση των μέτρων περιορισμού.
  • Με ευθύνη της διοίκησης της Φοιτητικής Μέριμνας να εξασφαλιστούν τα αναγκαία έγγραφα και να δοθούν στους φοιτητές προκειμένου να επιστρέψουν στην πόλη που σπουδάζουν πριν την εξεταστική.
  • Άμεσες προσλήψεις προσωπικού διδακτικού, διοικητικού, καθαριότητας, για την φύλαξη και τη συντήρηση των Ιδρυμάτων και των εστιών. Αναβάθμιση υποδομών, διαμόρφωση κατάλληλων χώρων.
  • Τακτικές απολυμάνσεις στους χώρους των εστιών και επαναλαμβανόμενα τεστ στους εστιακούς φοιτητές για τον γρήγορο εντοπισμό κρουσμάτων.
    • Να γίνουν δεκτές όλες οι μετεγγραφές χωρίς βαθμολογικούς και οποιουσδήποτε άλλους «κόφτες». Να εξασφαλιστεί ότι οι μετεγγραφέντες δε θα χάσουν το χειμερινό εξάμηνο.
  • Να δοθεί μόνιμο μηνιαίο επίδομα στέγασης για όλους τους φοιτητές που νοικιάζουν σπίτι, να εξασφαλιστεί επίδομα για τους πρακτικάριους φοιτητές. 
  • Καταγραφή διδακτικών κενών, αναπροσαρμογές της ύλης και μέτρα προκειμένου να μη χάσουμε αναγκαία γνώση, χωρίς να επιβαρυνθούμε περαιτέρω. 

Προχωράμε σε:

    • Την Πέμπτη 21/01/2021, μέρα Πανελλαδικής δράσης φοιτητικών συλλόγων, κινητοποίηση στις 12:00 στην Κεντρική Πλατεία.
  • Όλοι και όλες στη Γενική Συνέλευση την  Παρασκευή 22/01/21 στις 14:00 έξω από τη λέσχη.

Τηρούμε όλα τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας και αποφυγής διασποράς του ιού. Κρατάμε αποστάσεις και φοράμε μάσκες.