Με ανακοίνωσή της η παράταξη “Αντιμονοπωλιακή Αγωνιστική Συσπείρωση  Επιμελητηρίου Ξάνθης ” με επικεφαλής το Βαγγέλη Βακιρτζή, αναφέρει:

Τα «σκωτσέζικα ντους» της κυβέρνησης μας οδηγούν στον γκρεμό. Απαιτούμε εδώ και τώρα μέτρα στήριξης για να επιβιώσουμε. Απαιτούμε εδώ και τώρα μέτρα προστασίας της υγείας του λαού μας. Η χριστουγεννιάτικη περίοδος έληξε. Η κατάσταση παραμένει δραματική για εκατοντάδες συναδέλφους στην Ξάνθη. Η όποια κίνηση στην αγορά προφανώς και «δεν έσωσε την παρτίδα» ενώ τα τεράστια χρέη που έχουν συσσωρευτεί πολλαπλασιάζονται μέρα με την μέρα. Η κυβέρνηση φέρει ακέραια την ευθύνη για τη σημερινή, άθλια κατάσταση της χώρας! Πάνω από 4000 συμπολίτες μας έχασαν τη ζωή τους το τελευταίο δίμηνο, η πολιτική της κυβέρνησης στο μέτωπο της υγείας όλο το προηγούμενο διάστημα στοιχίζει ζωές. Η έλλειψη ελέγχων των υγειονομικών μέτρων σε μεγάλους χώρους δουλειάς που

αναδείχτηκαν σε χώρους υπέρ μετάδοσης, είναι παραπάνω από εμφανής. Τα παιδιά μας ξανάπανε σχολείο χωρίς κανένα επιπρόσθετο μέτρο προστασίας. Η κυβέρνηση έφτασε μέχρι το σημείο να κατηγορεί τους γιατρούς (!!!) για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα (έλλειψη ΜΕΘ, ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, προσωπικού, πρωτοβάθμια υγεία), όταν το 80% των θανάτων του τελευταίου διμήνου σημειώθηκαν εκτός ΜΕΘ. Μετά την προσφιλή της «ατομική ευθύνη» βρέθηκε ένας ακόμα «αποδιοπομπαίος τράγος» να φορτωθεί τις ευθύνες της. Καμία αυταπάτη! Η κυβερνητική πολιτική δεν μπορεί να μας βγάλει από το αδιέξοδο. Το προ μηνών 800αρι και τα μισο-δανεικά της «επιστρεπτέας προκαταβολής», για όσους τα πήραν, δεν αρκούν  για να αναπληρώσουν το χαμένο εισόδημα. Από την άλλη τα δις του «ταμείου ανάκαμψης» περιμένουν τις μεγάλες επιχειρήσεις και τα μονοπώλια.

Ο εφησυχασμός που καλλιεργεί η κυβέρνηση, ότι τάχα η επιστροφή στην κανονικότητα θα δώσει άμεση λύση στα προβλήματά, είναι επικίνδυνος! Ήδη, τα δήθεν προσωρινά μέτρα, κρατούν δέκα μήνες τώρα. Και το τρίτο κύμα που εμφανίστηκε σε άλλες χώρες, φαίνεται ότι είναι μπροστά μας. Αν περιμένουμε την αργόσυρτη διαδικασία των εμβολιασμών έχουμε δρόμο μπροστά μας. Αλλά ακόμα και τότε ΤΙΠΟΤΑ δεν εγγυάται ότι η οικονομική κρίση που έχει αγκαλιάσει την Ελληνική και παγκόσμια οικονομία θα ξεπεραστεί. Έχουμε πικρή πείρα από την προηγούμενη δεκαετή κρίση, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι μικροί ΕΒΕ και ο υπόλοιπος λαός πλήρωσαν το μάρμαρο και μάλιστα τα χρέη που δημιουργήθηκαν τότε ακόμα βαραίνουν τις πλάτες μας. Δεν είναι τυχαίο ότι η κυβέρνηση στις συνθήκες της πανδημίας σαν τον κλέφτη περνάει αλλεπάλληλα αντιλαϊκά νομοσχέδια. Τέτοιο στόχο έχει ο νέος πτωχευτικός κώδικας, αυτό προβλέπει η φοροληστεία που ψηφίστηκε στον τελευταίο προϋπολογισμό. Μάλιστα για να τα εφαρμόσουν αυτά είναι αναγκαία η αναβάθμιση της καταστολής, γι αυτό νομοθέτησαν τον περιορισμό των λαϊκών κινητοποιήσεων.

Καμία εμπιστοσύνη επομένως σε αυτούς ορκίζονται στην δήθεν ανάπτυξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και την ίδια στιγμή σκάβουν τον λάκκο στους αυτοαπασχολουμένους και τους μικρούς ΕΒΕ με το σχέδιο Πισαρίδη. Οι συνδικαλιστικές ηγεσίες των ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ έχουν βαριές ευθύνες γιατί έδωσαν και δίνουν άλλοθι στην κυβερνητική πολιτική. Μπορεί να πρωταγωνιστούν σε δηλώσεις και διαπιστώσεις όμως στο «δια ταύτα» δεν κάνουν το παραμικρό. Την στιγμή που τα προβλήματα φουντώνουν, κρύβονται πίσω από τις έκτακτες, δήθεν, συνθήκες και δεν κουνάνε το δαχτυλάκι τους. Κάθε αγωνιστική πρόταση που προωθείται μένει στα αζήτητα. «Παλιά τους τέχνη κόσκινο», τα ίδια έκαναν και προηγούμενα με άλλες προφάσεις. Τους προσπερνάμε, βγαίνουμε στην αντεπίθεση! Είναι ώρα δράσης, ώρα ευθύνης! Κανείς να μη μείνει με σταυρωμένα τα χέρια! Στην οριακή κατάσταση που έχουμε βρεθεί, ο μόνος δρόμος που μπορεί να αποδώσει είναι αυτός της μαχητικής διεκδίκησης. Έχουμε τη δύναμη να αυξήσουμε την πίεση στην κυβέρνηση, να αποσπάσουμε τα αναγκαία μέτρα στήριξης που θα είναι πραγματική ανάσα για όλους τους συναδέλφους. Απευθύνουμε κάλεσμα σε όλα τα σωματεία και τις ομοσπονδίες φορείς με την πεποίθηση ότι ο προβληματισμός η αγανάκτηση, η αβεβαιότητα αλλά κι η πείρα, μπορεί να γίνει δύναμη. Μπορούμε να βρούμε τρόπους να συντονίσουμε την δράση, να επικεντρώσουμε, τα αιτήματα και τις διεκδικήσεις ,σε αυτά που μας καίνε, ξεπερνώντας δυσκολίες και εμπόδια. Να σταθούμε μπροστά στις απαιτήσεις των καιρών, ανοίγοντας νέα σελίδα αγώνα. 

Διεκδικούμε την άμεση υλοποίηση των παρακάτω δίκαιων αιτημάτων μας, πρώτα και κύρια για όσους τα έχουν περισσότερο ανάγκη, αυτούς που βρίσκονται σε αναστολή και όσων έχουν εισόδημα κάτω των 12.000 ευρώ.

Απαιτούμε:                                                                                                                                                       Να δοθεί σε όλους τους επαγγελματίες και τις πληττόμενες επιχειρήσεις επίδομα ειδικού σκοπού ύψους 1000 ευρώ για κάθε μήνα εφαρμογής περιοριστικών μέτρων.

 Να διαγραφεί τμήμα των χρεών προς την εφορία και τις τράπεζες. Να διαγραφούν τόκοι, πρόστιμα και το 30% του κεφαλαίου για τους εν ενεργεία εργαζομένους και αυτοαπασχολούμενους και 50% για όσους είναι άνεργοι.

 Ο τρέχων κύκλος της “επιστρεπτέας προκαταβολής” να μετατραπεί σε μη επιστρεπτέος για όσους έχουν ετήσιο εισόδημα κάτω από 12.000 ευρώ. Άρση των περιορισμών στα κριτήρια, ώστε να ενταχθούν όλοι όσοι έχουν πραγματικά ανάγκη στήριξης.

Επιστροφή στο αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ, από το οικονομικό έτος 2019. Την κατάργηση ΕΝΦΙΑ και τέλους επιτηδεύματος. Τη μείωση των έμμεσων φόρων

 Επιδότηση των εισφορών ατομικής ασφάλισης των αυτοαπασχολούμενων για όσο διάστημα κρατούν τα μέτρα περιορισμού, χωρίς απώλεια συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων.

 Αναστολή των ρυθμίσεων σε τράπεζες, ΔΕΗ για όσο διάστημα κρατούν τα μέτρα περιορισμού. Φθηνότερο τιμολόγιο σε φως, νερό, τηλέφωνο, χωρίς χαράτσια που δεν αφορούν τη κατανάλωση.

Την αναστολή κατασχέσεων και την απαγόρευση πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας. Καθιέρωση ακατάσχετου επιχειρηματικού λογαριασμού για τους αυτοαπασχολούμενους.

Απαλλαγή από δημοτικά τέλη για 6 μήνες για τις πληττόμενες επιχειρήσεις και γενναία μείωση των δημοτικών τελών για το υπόλοιπο διάστημα για όλες τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις. Απαλλαγή από τα ενοίκια όσων μισθώνουν δημοτικές ή κρατικές εγκαταστάσεις και παραμένουν κλειστοί με κρατική απόφαση.                                                         Την χορήγηση επιδόματος ανεργίας σε όσους έκλεισαν την επιχείρησή τους χωρίς άλλους όρους και προϋποθέσεις.

Την απαλλαγή από κάθε τέλος του επιμελητήριου και υπαγωγή του στον κρατικό προϋπολογισμό εφόσον είναι ΝΠΔΔ.

Για την Αντιμετώπιση της πανδημίας: Άμεσα μέτρα θωράκισης του δημόσιου συστήματος Υγείας, με προσλήψεις του αναγκαίου, μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, πλήρη εξοπλισμό στο Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης και τις δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, διεύρυνση του αριθμού ΜΕΘ .

 Δωρεάν μαζικά τεστ για όλο τον πληθυσμό και έλεγχοι όπου χρειάζεται.

 Άμεση επίταξη των ιδιωτικών δομών υγείας χωρίς αποζημίωση για να καλυφθούν οι άμεσες ανάγκες.

 Αποσυμφόρηση των ΜΜΜ με προσλήψεις προσωπικού και επίταξη ιδιωτικών λεωφορείων που σήμερα βρίσκονται σε απραξία. Ουσιαστικά μέτρα για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων.