Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Σύλλογος Οικοτρόφων Φοιτητών της Ξάνθης, σημειώνει:

Τα Πανεπιστήμια συμπληρώνουν σε λίγο καιρό έναν ολόκληρο χρόνο κλειστά και εμείς παλεύουμε να σπουδάσουμε μέσα από αναβολές κλινικών, εργαστηρίων, πρακτικών ασκήσεων, χωρίς συγγράμματα και με τηλεκπαίδευση μετ-εμποδίων. Η κυβέρνηση όχι μόνο δεν έχει πάρει το παραμικρό μέτρο για όλα αυτά, αλλά ανακοίνωσε ότι θα δώσει 30 εκατ. για αστυνομικές δυνάμεις στις σχολές!!! Ετοιμάζει νέο αντιδραστικό νομοσχέδιο!

Οι σχολές μας δεν έχουν ανάγκη από αστυνομικές δυνάμεις αλλά από προσλήψεις μελών ΔΕΠ για να μπορούν να γίνονται τα μαθήματα με αποφυγή συγχρωτισμού, σε μικρές ομάδες. Τα 30  εκατομμύρια το Υπουργείο Παιδείας τα βρήκε σε χρόνο dt για την αστυνομία στις σχολές. Αντιθέτως, για τον αναγκαίο τεχνικό εξοπλισμό, για τη διαμόρφωση των κτηριακών υποδομών στις σχολές και στις εστίες εδώ και μήνες μας λένε ότι «δεν υπάρχουν λεφτά»!!!

Στο όνομα της αντιμετώπισης της εγκληματικότητας μέσα και γύρω από τις σχολές η προηγούμενη και η τωρινή κυβέρνηση προώθησαν την κατάργηση του ασύλου, μας έλεγαν ότι έτσι θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, τελικά δεν αντιμετωπίστηκε;;;; Η πραγματικότητα είναι διαφορετική τόσο η κυβέρνηση ΝΔ όσο και η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ χέρι –χέρι αξιοποιούν  αυτά τα φαινόμενα για να συκοφαντήσουν τους αγώνες μας και να τους καταστείλουν. Μια ματιά μονάχα στα Πανεπιστήμια του εξωτερικού αρκεί: στην Αμερική παρά την ύπαρξη πανεπιστημιακής αστυνομίας στο 95% των Ιδρυμάτων, η εγκληματικότητα τα τελευταία χρόνια μετράει αύξηση 327%!!!

Θέλουν να βγάλουν από τη μέση την οργανωμένη διεκδίκηση, τους αγώνες των φοιτητών! 

 Η κατάργηση του ασύλου η αστυνόμευση στις σχολές, η συκοφάντηση και προσπάθεια διάλυσης των συλλογικών μας διαδικασιών, των γενικών συνελεύσεων των Φοιτητικών Συλλόγων έχουν ένα μόνο στόχο: να μας εκθέσουν απροστάτευτους στην πολιτική τους που μας στερεί τα δικαιώματά μας.

Την ίδια ώρα που θεσπίζουν την πανεπιστημιακή αστυνομία, τις κάμερες και τα face control στις σχολές, «βγάζουν από το συρτάρι» τα νέα μέτρα για την Ανώτατη Εκπαίδευση. Αλλάζουν τον τρόπο εισαγωγής με τέτοιο τρόπο που ο μέσος όρος των επιδόσεων θα μπορεί να συμπαρασύρει την προσπάθεια όλων, περιορίζουν ακόμη και τις επιλογές στο μηχανογραφικό των υποψηφίων εκθέτοντας τους στον κίνδυνο να μείνουν εκτός σπουδών, ενισχύουν την κατηγοριοποίηση των πτυχίων μας προχωρώντας την αναγνώριση των τίτλων των κολλεγίων. 

Με τα όρια φοίτησης που ετοιμάζουν μέσα στο νέο νομοσχεδιο βάζουν στο στόχαστρο όλους εμάς που αναγκαζόμαστε να δουλεύουμε παράλληλα με τις σπουδές για να πληρώσουμε το ενοίκιο του φοιτητικού σπιτιού, το μεταπτυχιακό ή να στηρίξουν την οικογένεια που πληρώνει και αυτή τα σπασμένα της πανδημίας. Προκαλούν τους χιλιάδες φοιτητές που με ευθύνη της κυβερνησης και των μέτρων της δεν μπόρεσαν να κάνουν αίτηση για μετεγγραφή ή δεν πήραν τη μετεγγραφή τους,δεν έγιναν δεκτοί σε εστία και εγκαταλείπουν τα όνειρα για σπουδές. Υποβάθμιση για το «κύρος των ΑΕΙ» δεν είναι ο αριθμός των φοιτητών αλλά τα τραγικά νούμερα των ελλείψεων με ευθύνη των κυβερνήσεων όλων των τελευταίων χρόνων. Αν η κυβέρνηση θέλει να αποφοιτούμε έγκαιρα να πάρει τώρα τα απαραίτητα μέτρα για να μπορέσουν να επαναλειτουργήσουν τα Ιδρύματα με όλους τους αναγκαίους όρους.   

Όπλο μας η διεκδίκηση, δεν χαμηλώνουμε τον πήχη των αναγκών μας! Το έδειξε και το προηγούμενο διάστημα όταν η σύβαση της λέσχης μας έληγε, ωστόσο είχαν μείνει στις εστίες 50 φοιτητές για λόγους υγειονομικούς και προσωπικούς. Ο σύλλογος μας βγήκε μπροστά, και εξασφάλισε τη συνέχιση της δωρεάν σίτισης και κατά τη διάρκεια των γιορτών!

Υπερασπιζόμαστε το δικαίωμά μας να μιλάμε, να αντιδρούμε, να διεκδικούμε ένα καλύτερο μέλλον!!!

  • Καμία σκέψη για νομοσχέδιο στην Ανώτατη Εκπαίδευση.
  • Όχι στην πανεπιστημιακή αστυνομία, στις κάμερες και στις κάρτες εισόδου, στις πειθαρχικές ρυθμίσεις.
  • Όχι στην θέσπιση ορίου φοίτησης. Μέτρα στήριξης των εργαζόμενων φοιτητών.
  • Όχι στην αλλαγή του τρόπου εισαγωγής.
    • Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για τα Ιδρύματα.
  • Άμεσες προσλήψεις προσωπικού διδακτικού, διοικητικού, καθαριότητας, για την φύλαξη και τη συντήρηση των Ιδρυμάτων και των εστιών. Αναβάθμιση υποδομών, διαμόρφωση κατάλληλων χώρων.
  • Τακτικές απολυμάνσεις στους χώρους των εστιών και επαναλαμβανόμενα τεστ στους εστιακούς φοιτητές για τον γρήγορο εντοπισμό κρουσμάτων.
    • Να δοθούν όλα τα απαραίτητα τεχνικά μέσα για την τηλε-εκπαίδευση στους φοιτητές. 
    • Να παρθούν τώρα όλα τα απαραίτητα μέτρα και για να μπορέσουν να επαναλειτουργήσουν τα Πανεπιστήμια με την άρση των μέτρων περιορισμού.
    • Να γίνουν δεκτές όλες οι μετεγγραφές χωρίς βαθμολογικούς και οποιουσδήποτε άλλους «κόφτες». Να εξασφαλιστεί ότι οι μετεγγραφέντες δε θα χάσουν το χειμερινό εξάμηνο.
  • Να δοθεί μόνιμο μηνιαίο επίδομα στέγασης για όλους τους φοιτητές που νοικιάζουν σπίτι, να εξασφαλιστεί επίδομα για τους πρακτικάριους φοιτητές. 
  • Καταγραφή διδακτικών κενών, αναπροσαρμογές της ύλης και μέτρα προκειμένου να μη χάσουμε αναγκαία γνώση, χωρίς να επιβαρυνθούμε περαιτέρω. 
  • Με ευθύνη της διοίκησης της Φοιτητικής Μέριμνας να εξασφαλιστούν τα αναγκαία έγγραφα και να δοθούν στους φοιτητές προκειμένου να επιστρέψουν στην πόλη που σπουδάζουν πριν την εξεταστική.

ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ! ΔΕ ΘΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ!

  • Οργανώνουμε εκδήλωση-συζήτηση για να συζητήσουμε για τα μέτρα που φέρνουν στα Πανεπιστήμια και για τη δράση του Συλλόγου μας, την Παρασκευή 15/01 στις 14.00, έξω από το κτίριο της λέσχης.
  • Κρέμασμα πανό στις εστίες και τρικάκια σε κεντρικά σημεία της πόλης με συνθήματα ενάντια στο νομοσχέδιο για τα Πανεπιστήμια και την ένταση της καταστολής, την Κυριακή 17/01.
  • Βίντεο προς αξιοποίηση στα μέσα με εστιακούς που παρέμειναν εδώ στις γιορτές που να αποτυπώνει την κατάσταση των εστιών αυτή την περίοδο και να στέλνει το μήνυμα της συνέχισης του αγώνα μας.