Κρούσματα αφρικανικής πανώλης σε αγριόχοιρους, σε πολύ μικρή απόσταση από τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα του Έβρου, επιβεβαίωσαν οι βουλγαρικές αρχές, οι οποίες ενημέρωσαν σχετικά το Ευρωπαϊκό Σύστημα Κοινοποίησης Ζωονόσων.

Όπως συγκεκριμένα αναφέρεται, η νόσος εντοπίστηκε σε ζώα που βρέθηκαν 1,5 χιλιόμετρο από τον ποταμό Έβρο, κοντά στο χωριό Γκενεράλοβο της περιφέρειας Χασκόβου. Η εξέλιξη αυτή οδήγησε την Κτηνιατρική Διεύθυνση Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στην ενεργοποίηση των προβλεπόμενων προληπτικών μέτρων, τα οποία τίθενται σε ισχύ, ανά ζώνες, σε ακτίνα 80 χιλιομέτρων από την αναφερόμενη εστία, εντός της περιφερειακής ενότητας Έβρου.

Στη συγκεκριμένη περιοχή, υπολογίζεται ότι υπάρχουν περίπου 600 χοιροειδή, τα οποία εκτρέφονται σε τέσσερις μονάδες που λειτουργούν στις περιοχές Διδυμοτείχου και Πενταλόφου του δήμου Ορεστιάδας.

Για το θέμα έχουν ενημερωθεί οι ιδιοκτήτες των χοιροτροφικών μονάδων και συνολικά οι κτηνοτρόφοι της περιοχής, αφενός για να εφαρμόσουν τα μέτρα που προβλέπονται για την προστασία του ζωικού κεφαλαίου τους και αφετέρου για να επιτηρούν την υγεία των ζώων που εκτρέφουν, ώστε εάν διαπιστώσουν κάτι “ύποπτο”, να ενημερώσουν άμεσα τις κτηνιατρικές υπηρεσίες. Υπενθυμίζεται ότι η αφρικανική πανώλη των χοίρων έχει εμφανιστεί από το 2019 σε πολλές εστίες στη Βουλγαρία αλλά και στη Ρουμανία, ενώ στην Ελλάδα η πρώτη εστία αναφέρθηκε τον Φεβρουάριο του 2020 σε εκτροφή της περιοχής Σερρών. Περίπου τρεις μήνες μετά, στα τέλη Απριλίου, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης είχε ανακοινώσει την «πλήρη εξάλειψη» της νόσου στην Ελλάδα.

ΕΡΤ Ορεστιάδας.