Στο δελτίο ειδήσεων του OPEN εμφανίστηκε ο Καθηγητής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Βασίλης Τσαουσίδης, μετά την έκταση που έχει πάρει η διαμάχη κυβέρνησης και γιατρών για το γεγονός ότι το 80% των ασθενών που χάνει τη ζωή του από COVID-19, δεν μπαίνει σε ΜΕΘ, με βάση τα σχεδιαγράμματα που έχει παρουσιάσει.

Μετά το θόρυβο που προκάλεσε η δήλωση του Υφυπουργού Βασίλη Κοντοζαμάνη και τη συζήτηση που άνοιξε ο Β. Τσαουσίδης διευκρίνισε ότι, με βάση τα στοιχεία, το 50% περίπου των ασθενών στις ΜΕΘ καταλήγουν.  “Αυτό σημαίνει ότι είναι λιγότεροι από 800 αυτοί οι οποίοι κατέληξαν από τις ΜΕΘ και ένα ποσοστό περίπου 84% κατέληξε εκτός ΜΕΘ.”

[KGVID]https://xanthi2.gr/wp-content/uploads/2021/01/Βασίλης-Τσαουσίδης-στο-OPEN.mp4[/KGVID]

Ο  Καθηγητής σημειώνει ότι δεν έχει προβεί σε κάποια μελέτη, όπως ειπώθηκε, αλλά αποτύπωσε σε γραφικές παραστάσεις κάποιους απλούς συλλογισμούς και συναφείς υπολογισμούς.

“Ο στόχος ήταν να απαντηθεί το ερώτημα αν υπήρξε αδυναμία εξυπηρέτησης των ασθενών – και ποιες οι συνέπειες αυτής της ενδεχόμενης αδυναμίας” αναφέρει και αυτό που ζητά από τον ΕΟΔΥ είναι να δώσει τα επίμαχα στοιχεία ανά μήνα στη δημοσιότητα και συμπληρώνει για τη διαμάχη γιατρών και κυβέρνησης, ότι “προκύπει, από τα συγκριτικά στοιχεία Μαίου-Αυγούστου” ότι η αδυναμία εξυπηρέτησης των ασθενών οφείλεται στην έλλειψη υποδομών”.

To σύστημα κατέρρευσε λόγω ανεπάρκειας υποδομών

Με νεότερη ανάρτησή του ο Καθηγητής της Πολυτεχνικής, σημειώνει:

“Από την ανάλυση των δεδομένων προκύπτει σαφώς ότι το σύστημα υγείας ανταποκρίθηκε επαρκώς όσο δεν ήταν υπό υψηλή πίεση. Στη συνέχεια, όταν αυξήθηκε η πίεση, η αναλογία (εξυπηρέτησης σε ΜΕΘ) / (θανάτων εκτός ΜΕΘ) ανατράπηκε – και όταν η πίεση αυξήθηκε εκθετικά, ο αριθμός όσων έμειναν εκτός ΜΕΘ αυξήθηκε επίσης εκθετικά – ενώ υστέρησε δραματικά η εξυπηρέτηση στις ΜΕΘ [ενδεχομένως και προ ΜΕΘ]. Αυτό σημαίνει απλά ότι το σύστημα κατέρρευσε λόγω ανεπάρκειας υποδομών. Με λίγα λόγια, αποδείχτηκε από τα στατιστικά Μαΐου-Αυγούστου ότι το προσωπικό έκανε σωστά και ευσυνείδητα τη δουλειά του όσο είχε στη διάθεσή του τα απαραίτητα εργαλεία.

Ένας στρατιώτης στον πόλεμο με 10 σφαίρες μπορεί να σκοτώσει 10 εχθρούς. Όταν οι εχθροί γίνουν 100 και οι σφαίρες του παραμείνουν 10, πάλι 10 εχθρούς μπορεί να σκοτώσει – και αυτό δεν τον κάνει λιγότερο γενναίο. Η αθλιότητα εν προκειμένω είναι να δώσεις στον στρατιώτη 10 σφαίρες απέναντι σε 100 εχθρούς.”