Ένα γραφείο με θέα στη θάλασσα αντί στην πολυσύχναστη πόλη είναι κάτι που νειρεύτηκαν πολλοί εργαζόμενοι και λόγω της πανδημίας αρκετοί τα έχουν καταφέρει. Οι “ψηφιακοί νομάδες” όπως αποκαλούνται χρειάζονται μόνο σύνδεση στο διαδίκτυο για να “πάνε στη δουλειά”, ενώ στο παιχνίδι πια μπαίνει και η Ελλάδα.

Η τηλεργασία είναι ασφαλώς γνωστή εδώ και αρκετά χρόνια. Ποτέ ωστόσο δεν υπήρξε τόσο επιτακτικά αναγκαία, όσο στις συνθήκες που διαμορφώθηκαν ανά την υφήλιο λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. Στρατιές υπαλλήλων και στελεχών, αξιοποιώντας τις δυνατότητες που τους προσφέρει η τεχνολογία, δεν αρκούνται στο να εργάζονται από το σπίτι, αλλά επιλέγουν ειδυλλιακούς προορισμούς, όχι για τις διακοπές των ονείρων τους, αλλά για ένα εξίσου ονειρεμένο περιβάλλον εργασίας.

Η Ελλάδα διαθέτει αμέτρητα σημεία που μπορούν να ανταποκριθούν άριστα τις ανάγκες για τηλεργασία. Πρόσφατα μάλιστα ο Αλέξης Πατέλης, επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού, ισχυρίστηκε πως η Ελλάδα διαθέτει πια τόσο την τεχνολογική υποδομή όσο και το ευνοϊκό φορολογικό περιβάλλον ώστε να προσελκύσει τους «ψηφιακούς νομάδες» που αναζητούν μια τοποθεσία που θα τους επιτρέπει να εργάζονται απελευθερωμένοι από το κλίμα της πανδημίας και των συνδεόμενων με αυτήν περιορισμών.

Οι ευνοϊκότερες χώρες ανά τον κόσμο για ψηφιακούς νομάδες 

Υπάρχουν κάποιες χώρες του εξωτερικού που πρωταγωνιστούν στην υποδοχή των ψηφιακών νομάδων. Ωστόσο πλέον και η Ελλάδα προσπαθεί να κάνει δυναμική είσοδο στη νέα αυτή τάση. Γι αυτό το θεμα μιλήσαμε με την ομάδα του nikaiatravel.gr.

Για να γίνει κανείς δεκτός στο νησί Ανγκουίλα, που ανήκει στη συστάδα των Μικρών Αντιλλών και διοικείται από τη Μ. Βρετανία, ένα μικρό νησί μόλις 13 400 κατοίκων, πρέπει να καταβάλει 1000 δολάρια για ένα άτομο ή 1500 για τετραμελή οικογένεια, για διαμονή τριών μηνών. Αυτά διπλασιάζονται αν θέλει κανείς να παραμείνει για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα στο νησί και περιλαμβάνουν την άδεια εργασίας.

Τα νησιά Κέιμαν απευθύνονται σε υψηλόβαθμα στελέχη, αφού προϋπόθεση για τη χορήγηση διετούς βίζας, για την οποία σημειωτέον ότι πρέπει να προκαταβάλει 1469 δολάρια είναι ο υποψήφιος να κερδίζει τουλάχιστον 100000 δολάρια το  χρόνο.

Αν πάλι ένας εργαζόμενος επιλέξει τα Μπαρμπέιντος, πρέπει να γνωρίζει ότι η βίζα στοιχίζει 2000 δολάρια και διαρκεί για ένα έτος, κατά τη διάρκεια του οποίου ο εργαζόμενος έχει το δικαίωμα να ταξιδέψει όσες φορές θέλει. Το θετικό είναι ότι απάντηση για την αίτηση λαμβάνει μέσα σε πέντε εργάσιμες ημέρες έτσι ώστε να γνωρίζει κανείς έγκαιρα κατά πόσον γίνεται αποδεκτή. Εάν τελικά μεταβεί στα νησιά, ο εργαζόμενος μπορεί να στείλει τα παιδιά του σε ιδιωτικά σχολεία. Αν όμως επιλέξει τα δημόσια, οφείλει να καταβάλλει και γι’ αυτά κάποιο, μικρότερο βέβαια, αντίτιμο.

Το αντίστοιχο πρόγραμμα στις Βερμούδες φέρει το όνομα «Work from Home» και κοστίζει 263 δολάρια ανά άτομο. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι ότι ο εργαζόμενος ανήκει σε εταιρεία που εδρεύει εκτός των Βερμούδων, αλλά και να είναι εγγεγραμμένος στο πανεπιστήμιο ως φοιτητής. Τα μέλη της οικογένειας, αλλά και τα κατοικίδια, επιτρέπεται να ακολουθήσουν το άτομο που κυρίως εντάσσεται στο πρόγραμμα, ενώ για τα παιδιά υπάρχει το δικαίωμα φοίτησης σε δημόσια και ιδιωτικά σχολεία.

Πέρα όμως από τους εξωτικούς προορισμούς, όλο και περισσότερες χώρες της Ευρώπης αποφασίζουν να προσφέρουν κίνητρα και να υποδεχθούν εργασιακούς «μετανάστες». Μία από αυτές είναι η Γεωργία με πρόγραμμα που προβλέπει ελάχιστο χρόνο παραμονής στη χώρα το ένα έτος, ενώ οι αποδοχές του αιτουμένου δεν πρέπει να είναι κάτω από 2000 δολάρια το μήνα. Οι μέρες καραντίνας λόγω του κορονοϊού είναι 12 και τα έξοδα της διαμονής σε ξενοδοχείο κατά το διάστημα αυτό βαρύνουν τον εισερχόμενο στη χώρα.

Μόλις πρόσφατα εντάχθηκε στην ομάδα των χωρών που δέχονται  εργαζομένους η Εσθονία με το πρόγραμμα «Digital Nomad Visa» βάσει του οποίου οι αιτούμενοι την είσοδό τους στη χώρα οφείλουν να απευθυνθούν στα κατά τόπους προξενεία και πρεσβείες της, αλλά και να περιμένουν περίπου 30 μέρες για την απάντηση. Ο μισθός τους δεν μπορεί να είναι ψηλότερος των 3504 ευρώ το μήνα. Η υποδειγματική ψηφιακή υποδομή της χώρας πάντως, την καθιστά μία από τις πιο προνομιούχες στον τομέα της τηλεργασίας.

Στην περίπτωση της Ελλάδας, η διαφορά είναι ότι έχει εστιάσει όχι τόσο σε ξένους, αλλά κυρίως στην προσπάθεια να προσκαλέσει ομογενείς, αλλά και Έλληνες πολίτες που εκπατρίσθηκαν αναζητώντας καλύτερες ευκαιρίες επαγγελματικής αποκατάστασης. Ο ελληνικός ήλιος, το φιλικό περιβάλλον και η άρτια ξενοδοχειακή της υποδομή, δίνουν στην Ελλάδα ένα μεγάλο πλεονέκτημα συγκρίσιμο με τις προαναφερθείσες εξωτικές χώρες.

Αντιξοότητες και προβλήματα για την υποδοχή ψηφιακών νομάδων 

Παρά το γεγονός ότι η τάση προς εργασιακή μετανάστευση δείχνει αυξητικές τάσεις, γίνεται όλο και πιο δύσκολη πολύ περισσότερο αφότου έκανε την εμφάνισή της η πανδημία. Τα μέτρα υγειονομικής προστασίας ποικίλλουν ανάλογα με τον προορισμό. Επίσης, χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν θέσει τα δικά τους εμπόδια στους ψηφιακούς νομάδες, με το Brexit. 

Αν στα παραπάνω προστεθεί η οικονομική και δημοσιονομική κρίση που υφίσταται το σύνολο σχεδόν των χωρών, αντιλαμβανόμαστε πως οι ευνοϊκές φορολογικές ρυθμίσεις δεν είναι τόσο δελεαστικές και συμφέρουν πολύ λίγους εργαζόμενους. Τα παραδείγματα περιορισμού ή και πλήρους ανατροπής της φορολογικής και γενικά οικονομικής κατάστασης που προκύπτει από την αρχική συμφωνία, είναι πολλά ανά τον κόσμο και εκτείνονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες μέχρι και την Ευρώπη.

Η Deutsche Bank μάλιστα προτείνει να επεκταθούν τα μέτρα στη φορολόγηση των εργαζομένων από απόσταση και μετά την πανδημία, αφού, σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε η ίδια, μεγάλος αριθμός εργαζομένων θα προτιμούσε να εξακολουθήσει, έστω και μερικώς, την εργασία από το σπίτι, θεωρώντας ότι αυτή προσφέρει σε κάθε περίπτωση προνομιακές οικονομικές, ψυχολογικές και κοινωνικές συνθήκες.