Ως τιμωρία αντιλαμβάνονται οι μικρομεσαίοι, την απόφαση της κυβέρνησης να κλείσει, για άλλη μια φορά, την αγορά, αμέσως μετά την εορταστική περίοδο, στοχοποιώντάς την, εμμέσως πλην σαφώς, ως εστία μόλυνσης του κορωναϊού.
Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ξάνθης Μίμης Μίλκογλου, μιλώντας στο Δημοτικό Ραδιόφωνο, αντέκρουσε την συγκεκριμένη πεποίθηση, μιλώντας στο δημοτικό ραδιόφωνο, υπογραμμίζοντας ότι στην τοπική αγορά δεν παρατηρείται συνωστισμός, ενώ τηρήθηκαν, όπως είπε -κατά το διάστημα της πανδημίας- όλα τα προβλεπόμενα υγειονομικά μέτρα από την πλευρά των μικρομεσαίων.
«Κανείς δεν περίμενε ότι θα μπαίναμε στη νέα χρονιά με ένα λοκντάουν», υπογράμμισε. «Όλοι πίστευαν ότι θα παρέμεναν ανοιχτά, με τη μέθοδο click in shop, όπως συζητούνταν» και διερωτήθηκε «Το μέτρο “ένα άτομο ανά 10 τετραγωνικά” γιατί δεν μπορεί να ισχύει για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις;»…
Ο ίδιος επισήμανε ότι ο επαγγελματικός κόσμος είναι… κοκαλωμένος με αυτήν την απόφαση. «Πιαστήκαμε εξ απήνης» και πρόσθεσε πως αυτή η απόφαση μοιάζει με τιμωρία. «Δε θεωρώ ότι φταίμε σε κάτι. Πρόκειται για ένα σκοτσέζικο ντους, ένα ακορντεόν… Όμως είναι μια τακτική με την οποία δεν μπορούν να λειτουργήσουν οι επιχειρήσεις. Πολύ φοβάμαι πως αν δεν παρθούν μέτρα… χθες, τότε πανελλαδικά θα έχουμε πολλά λουκέτα».
Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου σχολίασε, επίσης, ότι υπάρχει αγανάκτηση και κούραση στους κόλπους της αγοράς. «Δεν είμαστε ειδικοί για να πάρουμε αποφάσεις, όμως κρούω τον κώδωνα του κινδύνου. Θα υπάρξουν χιλιάδες λουκέτα και άρα μεγάλη ανεργία –πού θα δουλέψουν όλοι αυτοί οι άνθρωποι;»…
Ταυτόχρονα σημείωσε ότι το click away λειτούργησε «για συγκεκριμένα πράγματα», πως «δεν αποτελεί, επ’ ουδενί, η λύση για τους μικρομεσαίους», αντίθετα πως θύμισε… την ασπιρίνη: «Νιώθεις άρρωστος, παίρνεις μια ασπιρίνη αλλά μόλις περάσει η επήρειά της, νιώθεις το ίδιο ή και περισσότερο άρρωστος», σχολίασε…
Στην ίδια κατεύθυνση, κατά τον πρόεδρο είναι και οι δόσεις της επιστρεπτέας επιστροφής, καθώς «τα χρέη συσσωρεύονται και καλούμαστε να τα αποπληρώσουμε, απλώς σε άλλο χρόνο»…
Για τους μικρομεσαίους το 20 ήταν μια χαμένη χρονιά. «Χάσαμε και τον Δεκέμβρη, που ήταν ο πιο “δυνατός” μήνας της χρονιάς. Χάσαμε τον χειμώνα, το Πάσχα, τα Καρναβάλια μας, τις εκδηλώσεις της πόλης μας. Στην ουσία, δουλέψαμε 2-3 μήνες που δεν μπορούν να καλύψουν τις υποχρεώσεις μας», τόνισε.
Χαρακτήρισε «αλλοπρόσαλλη και ακατανόητη» την απόφαση της κυβέρνησης, υπενθύμισε ότι μέσα στα δέκα χρόνια των μνημονίων «αντέξαμε την κρίση, τις αυξήσεις, τις απορροφήσεις που μας ζητήθηκαν να κάνουμε και τώρα, εν μέσω πανδημίας, θα πρέπει να βρεθούν άμεσα λύσεις. Να στηριχθούν οι ΜμΕ να δοθούν κίνητρα γιατί αν συνεχίσουν έτσι τα πράγματα δεν… πάει άλλο».
Ο κ. Μίλκογλου σημείωσε ότι η εικόνα της αγοράς δεν είναι ομοιόμορφη: «Η εκκίνηση θα αρχίσει από διαφορετικά σημεία, άλλοι από την αρχή, άλλοι από τη μέση κι άλλοι με τα ταμεία τους γεμάτα. Πρόκειται για αθέμιτο ανταγωνισμό. Πρόκειται για… τον θάνατο του εμποράκου -το βλέπαμε στις ταινίες, τώρα το ζούμε», υπογράμμισε, ενώ πρόσθεσε πως η υπομονή έχει εξαντληθεί. «Είναι θέμα επιβίωσης, να μπορέσουμε να επιβιώσουμε να ζήσουμε τις οικογένειές μας. Γιατί, είναι πολύ δύσκολο να θες να προσφέρεις στην οικογένειά σου και να μην μπορείς», τόνισε χαρακτηριστικά.
Από το Δημοτικό Ραδιόφωνο