Ζήτημα επαναδιαπραγμάτευσης της Συνθήκης της Λωζάννης έθεσε ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Φατίχ Ντονμέζ, λέγοντας πως «με τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο και με πολέμους που ακολούθησαν υπήρξαν κάποιες συνθήκες που δεν είναι ξεκάθαρες και ίσως αυτές έβαλαν τα θεμέλια των σημερινών συζητήσεων. Μια από αυτές είναι η Λωζάννη. Όμως πέρασαν 100 χρόνια, πιστεύω ότι αυτά μπορούμε να κάτσουμε να τα συζητήσουμε δια διαπραγματευτούμε».

Ο Ντομνέζ σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο Kanal 7, σύμφωνα με την “Καθημερινή”, κατηγόρησε για άλλη μια φορά την Αθήνα και δήλωσε πως “αν δείτε τι υποστηρίζει η Ελλάδα είναι σαν να μας εγκλωβίζει στις ακτές μας. Με τη βοήθεια του Θεού θα παραιτηθούν το συντομότερο δυνατό από αυτά τα λάθη τους”, ανέφερε.

Είναι ένα ακόμη επεισόδιο στο πλαίσιο της κλιμακούμενης απόπειρας της τουρκικής πλευράς να θέσει θέμα αναθεώρησης της Συνθήκης, λίγο πριν τη συμπλήρωση ενός αιώνα από την υπογραφή της.

Αναφορές σε αναθεώρηση της Λωζάνης είχε κάνει παλιότερα και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, λέγοντας (ενδεικτικά, τον Οκτώβριο του 2019), πως «η γεωγραφική μας περιοχή αποτελεί ακόμα επίκεντρο καβγάδων. Αναπόφευκτα, η χώρα μας βρίσκεται πάντα στην ημερήσια διάταξη. Ως εκ τούτου, η χώρα μας βρίσκεται στο επίκεντρο των εξελίξεων. Μετά τη νίκη μας στον Πόλεμο για την Ανεξαρτησία μας, επήλθε η Λωζάνη, που ήταν το ελάχιστο που μπορούσαμε να αποδεχτούμε. Κάνοντας σοβαρές θυσίες τότε, καταλήξαμε σε αυτό. Το καθήκον μας είναι να συνεχίσουμε το δρόμο μας θέτοντας νέους στόχους και νέα οράματα που να συνάδουν με τη χιλιετή ύπαρξή μας στην Ανατολία και την ισχύ του έθνους μας».