Μπορεί ένα κομμάτι των δραστηριοτήτων της Φιλοπροόδου Ένωσης Ξάνθης να βρίσκεται σε «χειμερία νάρκη», όπως το Μουσείο, αλλά και οι υπόλοιπες… «διά ζώσης» ενέργειές της, λόγω του καθολικού εγκλεισμού που επέβαλε η πανδημία, όμως αυτή η χρονική συγκυρία αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για Έρευνα και εκπόνηση Προγραμμάτων, που δίνει τη δυνατότητα παραγωγής έργου, σε πολιτιστικό, ιστορικό και κοινωνικό επίπεδο, αναδεικνύοντας, επί της ουσίας, την ίδια την εικόνα της Ξάνθης, αλλά και της τοπικής της ιστορίας.

Ο πρόεδρος της ΦΕΞ Πασχάλης Ξανθόπουλος, ο οποίος φιλοξενήθηκε σήμερα στην ενημερωτική εκπομπή του Δημοτικού Ραδιοφώνου, ανέλυσε τις δράσεις που διενεργούνται, αυτό το διάστημα, εν μέσω λοκντάουν.

Το Χρονολόγιο

Το Ημερολόγιο του ’20 με τίτλο Ταξιδεύοντας στην Όμορφη Ξάνθη είχε ως στόχο να ανιχνεύσει μέσα από τα στοιχεία που διαμόρφωσαν την εικόνα της πόλης μας, από το 1970 μέχρι σήμερα, το… «τι συνέβη αυτά τα 50 χρόνια στην Ξάνθη». Μέσα από συνεντεύξεις, άρθρα και κείμενα, η Φιλοπρόοδος Ένωση πρόσφερε, με την περσινή της έκδοση, στους πολίτες της περιοχής μας, την «εικόνα» αυτής της περιόδου…

Η συγκεκριμένη έρευνα ολοκληρώνεται φέτος, με το Ημερολόγιο του ’21, στο οποίο η ΦΕΞ επιχειρεί την εμβάθυνση των τελευταίων 50 χρόνων. Πρόκειται για ένα ψηφιακό Χρονολόγιο, όπου γίνεται η καταγραφή των γεγονότων μέσα από τους φορείς που επί της ουσίας, τα δημιθούργησαν ή καθόρισαν την πορεία τους. «Αναδεικνύεται ο ρόλος που διαδραμάτισε ο κάθε φορέας, που προσεγγίσαμε -από το ’70 μέχρι σήμερα- ώστε να δούμε πώς διαμορφώθηκε η σημερινή μορφή της Ξάνθης», σημείωσε ο κ. Ξανθόπουλος.

 

Η ψηφιακή βάση δεδομένων

«Το ’21 θα μας βρει με τη δημιουργία της πολύ ενδιαφέρουσας βάσης δεδομένων», ανήγγειλε ο πρόεδρος της ΦΕΞ, αναφερόμενος, στο πεδίο «Έρευνα», στο οποίο έχει στρέψει η Φιλοπρόοδος τον ενδιαφέρον της, τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Η ψηφιοποίηση των αρχείων της ΦΕΞ και κατ’ επέκταση, της Ξάνθης αποδείχθηκε αρχικά μια πολύ δύσκολη υπόθεση, με δεδομένο ότι τόσο το κράτος, όσο και ο ιδιωτικός τομέας δεν υποστηρίζει το συγκεκριμένο πεδίο. «Το Ίδρυμα “Σταύρος Νιάρχος” ωστόσο βρέθηκε αρωγός μας. Ξεκινήσαμε μια πρώτη δραστηριότητα και κινηθήκαμε γύρω από αυτήν την προσπάθεια, μια και δεν μπορούσαμε να κάνουμε κάτι άλλο, λόγω του λοκντάουν», σημείωσε ο πρόεδρος.

Χαρακτήρισε τη «βάση» ως ένα «εξαιρετικό εργαλείο, για όσους ασχολούνται με την τοπική ιστορία, με την εκπαίδευση, αλλά και για αυτούς που ασκούν διοίκηση», προσθέτοντας ότι θα δίνει τη δυνατότητα, μέσα από τα ευρετήρια που θα διαθέτει να αναζητά και να βρίσκεται μπροστά σε ένα πλούσιο υλικό που θα περιλαμβάνει όχι μόνο τα αρχεία και τα αντικείμενα που διαθέτει η ΦΕΞ, αλλά και βιβλιογραφία, βίντεο, ηχητικά αρχεία», «ζωντανές» πληροφορίες, έτοιμες να μετουσιωθούν «στο στήσιμο ενός προγράμματος που θα αφορά σε μια περιοχή,  μια συγκεκριμένη περίοδο»…

Ο κ. Ξανθόπουλος σημείωσε ότι αυτή η δομή θα βοηθήσει γενικότερα στην ανάδειξη της τοπικής ιστορίας. «Αντίστοιχα, το Ημερολόγιό μας έχει μια τέτοια “βάση”. Φανταστείτε, ότι στο τέλος της χρονιάς του 21, θα έχουμε συλλέξει όλες αυτές τις πληροφορίες από τους 12 φορείς, στους οποίους εστιάσαμε (Αστυνομία, Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Νοσοκομείο, Πολιτιστικοί Σύλλογοι και Σωματεία) και θα έχουμε δημιουργήσει ένα Χρονολόγιο, που κάποιος, θα πατάει «1972» και θα έχει πρόσβαση στις ενέργειες και τις δράσεις που έλαβαν εκείνη την εποχή, όλοι αυτοί οι φορείς»…

Σύμφωνα με τον πρόεδρο, το ζητούμενο είναι να υπάρχουν διαθέσιμα «ενεργά» αρχεία, δηλαδή, προσβάσιμες και χρηστικές πληροφορίες, σε μία βάση δεδομένων, που θα ανανεώνεται και θα εξελίσσεται, συμπορευόμενη με την ίδια την τοπική κοινωνία, την πόλη και την ιστορία της, δίνοντας, παράλληλα, ώθηση σε αυτήν…

 

Ταυτόχρονα, επισήμανε ότι οι προσπάθειες εντείνονται και στο πεδίο της φυσικής επικοινωνίας με τους επισκέπτες, τους συμπολίτες και τα μέλη της Ένωσης, όταν αυτό θα είναι εφικτό.

Σε αυτό το πλαίσιο, η ΦΕΞ είναι έτοιμη να υποδεχτεί το κοινό, στο Πωλητήριο του Μουσείου, όπου έχει δημιουργήσει. Πρόκειται, για ένα οργανωμένο πλέον εγχείρημα, διάθεσης -με δελεαστικό τρόπο- αντικειμένων που διαθέτει η ΦΕΞ και το Μουσείο της, πάζλ, ρούχων, τοπικών προϊόντων -μια σειρά καλαίσθητων και ιδιαίτερων αναμνηστικών, με την «υπογραφή» της ξεχωριστής μας πόλη.

Από το Δημοτικό Ραδιόφωνο Ξάνθης