Η επιχειρούμενη από την Υπουργό Παιδείας εξίσωση των πτυχίων ΙΕΚ τριετούς φοίτητες που εμφανίζονται ως παραρτήματα ξένων κολεγίων, με τα πτυχία των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της χώρας, εν μέσω πανδημίας, συναντά εκτός από σφοδρές πολιτικές αντιδράσεις και την αντίθεση σύσσωμης της ακαδημαϊκής κοινότητας.

Η Σύγκλητος του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, σε ανακοίνωσή της, εκφράζει ομόφωνα την αντίθεσή της με την νομοθέτηση από το Υπουργείο Παιδείας της υποχρεωτικής εγγραφής αποφοίτων Κολλεγίων στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, στο Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδαw, στο Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, κά., και μάλιστα χωρίς εξετάσεις, όπως συμβαίνει με τους αποφοίτους των ελληνικών ΑΕΙ, προκειμένου να ασκήσουν τα αντίστοιχα επαγγέλματα (Μηχανικού, Οικονομολόγου, Γεωπόνου, Δασολόγου κά.) στην Ελλάδα.

Εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία της για την υποβάθμιση του επιστημονικού κύρους των Μηχανικών, των Γεωτεχνικών και των Οικονομολόγων και την υποτίμηση των τίτλων σπουδών των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, και μάλιστα χωρίς προηγούμενη διαβούλευση. 

Καμία άδεια άσκησης επαγγέλματος αρχιτέκτονα ή άλλου μηχανικού δεν μπορεί να δίνεται ανεξάρτητα από το αναγνωρισμένο αυτό δίπλωμα, διότι θέτει σε αμφιβολία την ικανή και αναγκαία συνθήκη του παραγωγικού σχεδιασμού της χώρας. Τα μέλη της Συγκλήτου δηλώνουν ότι θα υπερασπιστούν το ενιαίο αδιάσπαστο πενταετές δίπλωμα Μηχανικού και τις διεθνώς αναγνωρισμένες καλές πρακτικές του κλάδου που απαιτούν σπουδές μεταπτυχιακού επιπέδου για την απονομή της άδειας άσκησης του επαγγέλματος του Μηχανικού στη χώρα μας.

Σε ό,τι αφορά τα οικονομικά επαγγέλματα, τα μέλη της Συγκλήτου συντάσσονται με τις θέσεις του Οικονομικού Επιμελητηρίου, αντιτίθενται σε οποιαδήποτε άμεση ή έμμεση υποβάθμιση των πτυχίων των Οικονομικών και συναφών τους Τμημάτων και πιστεύουν ότι απαιτείται ενδελεχής και σε βάθος διάλογος με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη.  

Με βάση τα παραπάνω η Σύγκλητος του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης θεωρεί ότι επιβάλλεται η αναθεώρηση της πρόσφατης νομοθετικής ρύθμισης για άκριτη απόδοση άδειας άσκησης επαγγέλματος σε όσους δεν κατέχουν αναγνωρισμένο δίπλωμα ή πτυχίο.