Προσωρινά κρατούμενοι κρίθηκαν μετά τις «μαραθώνιες» απολογίες τους στην ανακρίτρια Ρόδου, ο 35χρονος γραμματέας του Τουρκικού προξενείου στη Ρόδο και ο 52χρονος μάγειρας που κατηγορούνται για κατασκοπία.

Οι δύο εμπλεκόμενοι στην υπόθεση, που εξιχνιάστηκε την Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2020, από την Υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής σε στενή συνεργασία με την Ε.Υ.Π. και τη σημαντική συνδρομή της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ρόδου, κατέθεταν επί περίπου δυόμιση ώρες ο καθένας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ αρνήθηκαν τα όσα τους καταλογίζονται για τη δράση τους σε Ρόδο και Καστελόριζο, ενώ επέρριψαν ευθύνες ο ένας στον άλλο.

Οι δύο Έλληνες μουσουλμάνοι με καταγωγή από τη Θράκη, κατηγορούνται ότι συνέλεγαν στρατιωτικού τύπου πληροφορίες και φωτογραφίες σχετικά με τις δυνάμεις που βρίσκονταν στο Καστελόριζο και στη θαλάσσια περιοχή πέριξ αυτού και τις προωθούσαν στην Τουρκία.

O 54χρονος ομολόγησε ότι γνώρισε τον 35χρονο σε κοινωνική εκδήλωση στη Ρόδο όπου συμμετείχαν κι άλλα άτομα από την Κομοτηνή και ότι στην πορεία τον «στρατολόγησε», για να του παρέχει πληροφορίες και να φωτογραφίζει κατά τη διάρκεια της τρέχουσας ελληνοτουρκικής κρίσης στο Αιγαίο τις κινήσεις των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, τις οχυρωματικές θέσεις τους στο νησί αλλά και τις κινήσεις των πλοίων του Πολεμικού Ναυτικού, αναφέρει η ΕφΣυν.

Στην είδηση της σύλληψης του γραμματέα του τουρκικού προξενείου στη Ρόδο, το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας καταδίκασε τη σύλληψη ισχυριζόμενο πως έχουν παραβιαστεί διεθνείς συνθήκες.