Μια εντυπωσιακή επιτυχία γνωρίζουν τα βιβλία όσο και οι κριτικές για δύο συγγραφείς που ζουν και δημιουργούν στην Ξάνθη αλλά είναι, ταυτόχρονα,  ζευγάρι στη ζωή.

Ο Κώστας Καβανόζης και η Βίκυ Τσελεπίδου, με τα τελευταία τους βιβλία, συγκαταλέγονται στις κορυφαίες επιλογές ιστοτόπων και εφημερίδων για τη χρονιά που ολοκληρώνεται και στις προτάσεις για τις φετινές γιορτές. Το ελληνικό κοινό γνωρίζει εδώ και χρόνια τους δύο συγγραφείς όμως η χρονιά ολοκληρώνεται με εντυπωσιακή και ταυτόχρονη αναγνώριση.

Βίκυ Τσελεπίδου

Το  “Βήμα” στο ειδικό του ένθετο με τις προτάσεις για τις γιορτές συμπεριλαμβάνει το “Μεγάλο Σκύλο” τα καλύτερα βιβλία της πρόσφατης παραγωγής: “Ο χρόνος, η μνήμη και το ερώτημα για τη δυνατότητα υπέρβασης του θανάτου σε ένα μυθιστόρημα με αδιάκοπη δράση και προσεκτικά δουλεμένους χαρακτήρες”. Στις επιλογές της Καθημερινής, επίσης με την αναφορά «Ο Μεγάλος Σκύλος έχει στοιχεία παρωδίας και δυστοπίας, αλλά κυρίως έναν σοβαρό προβληματισμό για την ύπαρξη»” αναφέρει.

Ενώ στις επιλογές των Νέων αναφέρεται για το νέο βιβλίο “Το νέο μυθιστόρημα της βραβευμένης Βίκυς Τσελεπίδου θα μας απασχολήσει σίγουρα και στη συνέχεια. Η αναζήτηση της μεταθανάτιας ζωής, της αθανασίας, της συντήρησης με όποιο κόστος της υποτίθεται όμορφης ζωής μας είναι μερικά από τα ερωτήματα που  διατρέχουν το βιβλίο. Ενα ζευγάρι ηλικιωμένων αποφασίζουν να κρυοσυντηρήσουν τα σώματά τους μετά την έλευση του μοιραίου. Τους γίνεται εμμονή και όλες τους οι πράξεις Κινούνται γύρω από αυτό. Μια δραστική. αφηγηματική αλληγορία.”

Αντίστοιχες οι αναφορές  και σε διάφορα site όπως το PAUSE-ARTMAG και το ΑNDRO

Κώστας Καβανόζης

Το βιβλίο “Tζάμπα η παράταση” είναι η πρώτη επιλογή από το σχετικό αφιέρωμα της parallaxi για τα δέκα βιβλία που ξεχώρισαν τη φετινή χρονιά. Όπως αναφέρει συγκεκριμένα:

“Είκοσι ιστορίες σαν καλοτροχισμένα μαχαίρια, ζυγισμένες με ακρίβεια. Αποτυπώνουν αυτό που οι άνθρωποι τελικά κουβαλάμε και μας διαμορφώνει. Τον πολτό της μνήμης. Ο Καβανόζης ξεδιπλώνει ιστορίες του παρελθόντος που ανασύρει από το χρόνο και τη θύμηση για να σταθεί και να φωτίσει περιστατικά, εικόνες, σκέψεις ασήμαντες ή σημαντικές που έμοιαζαν στιγμιαίες, εφήμερες τότε, που έμελλε, όμως, να διαρκέσουν για πάντα. Αυτά είναι ο πολτός της μνήμης.” αναφέρεται σχετικά.

Μάλιστα, η Εφημερίδα των Συντακτών συμπεριλαμβάνει τόσο το “Μεγάλο Σκύλο” της Βίκυς Τσελεπίδου και την “Παράταση” του Κώστα Καβανόζη στα βιβλία που ξεχώρισαν στην ελληνική πεζογραφία για το 2020 σε ένα πολύ εκετενές αφιέρωμα.

Τα δύο βιβλία

“Ο Μεγάλος Σκύλος” της Βίκυς Τσελεπίδου, Εκδόσεις Νεφέλη, 2020, μυθιστόρημα. ISBN: 978-960-504-288-2

“Τζάμπα η παράταση” του Κώστα Καβανόζη, Εκδόσεις Πατάκη, 2020, μυθιστόρημα, ISBN: 978-960-168-750-6

xanthi2.gr