Τροπολογία για τη διατήρηση της δημοσίευσης των κρατικών διακηρύξεων στον περιφερειακό και τοπικό Τύπο ως μόνιμο μέτρο κατέθεσαν οι βουλευτές της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, ύστερα από πρωτοβουλία των τομεαρχών Ψηφιακής Πολιτικής, Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, Μάριου Κάτση και Αναστασίας Γκαρά.

Σημειώνεται ότι με απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ και μέσα σε ένα δύσκολο δημοσιονομικό περιβάλλον είχε επιτευχθεί η διατήρηση αυτής της δυνατότητας για πέντε χρόνια. Στο τέλος του Δεκεμβρίου λήγει η συγκεκριμένη υποχρέωση και η Κυβέρνηση της ΝΔ δεν έχει λάβει καμία πρωτοβουλία για τη διατήρηση της ρύθμισης, οδηγώντας εκατοντάδες εφημερίδες σε όλη την περιφέρεια σε κλείσιμο. Σε γραπτές ερωτήσεις που έχουν κατατεθεί από τους Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για το συγκεκριμένο θέμα, ο κ. Πέτσας έχει απαντήσει πως προτίθεται να παρατείνει τη διάταξη για ένα και μόνο έτος, γεγονός που δεν αποτελεί λύση, κλείνει το μάτι στους εργολάβους και δεν συνιστά εχέγγυο βιωσιμότητας για τα περιφερειακά ΜΜΕ.

Δυστυχώς, ο περιφερειακός Τύπος δεν βρίσκεται στο επίκεντρο ενδιαφέροντος κι έχει αφεθεί στην τύχη του από την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Ο κ. Πέτσας κρατάει παγωμένο το πρόγραμμα ενίσχυσης που είχε θεσμοθετηθεί επί ΣΥΡΙΖΑ, ύψους 16 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ δεν έχει λάβει κανένα άλλο μέτρο στήριξης του  περιφερειακού και τοπικού Τύπου, αλλά και των εργαζόμενων σε αυτόν.   

Η διατήρηση της δημοσίευσης διακηρύξεων στον Τύπο συμβάλει στη διαφάνεια, πρακτική που ακολουθείται και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ενώ αποτελεί ένα από τα κύρια έσοδα στον περιφερειακό Τύπο σε μία δύσκολη οικονομική συγκυρία, διασφαλίζοντας την επιβίωση και τη βιωσιμότητα εκατοντάδων εφημερίδων πανελλαδικά. 

Η εύρυθμη και διαφανής λειτουργία του Περιφερειακού Τύπου, θεωρείται αναγκαία, όπως και η στήριξή του, καθώς συμβάλλει στην ενημέρωση των τοπικών κοινωνιών, στην ενίσχυση της Δημοκρατίας, στη δημιουργία πεδίου διαλόγου, στην ελευθεροτυπία και την ανάδειξη πολιτιστικών και τοπικών χαρακτηριστικών, ενώ ενισχύει σημαντικά την τοπική αγορά και την αγορά εργασίας. 

Η τυχόν απόρριψη της τροπολογίας αυτής θα αποτελεί και ομολογία της Κυβέρνησης ΝΔ πως δεν έχει πρόθεση, ούτε και βούληση να στηρίξει τον περιφερειακό και τοπικό Τύπο και τους εργαζόμενους σε αυτόν.