Σε απόφαση του Συλλόγου Οικότροφων Φοιτητών Ξάνθης ασκείται έντονη κριτική σε κυβέρνηση και πρυτανεία του ΔΠΘ για το γεγονός ότι φοιτητές πρέπει να αδειάσουν τα δωμάτιά τους στην οικοδομή ΕΥΚΤΗΜΩΝ στην Κομοτηνή:

Κανείς φοιτητής να μην ξεσπιτωθεί! Κυβέρνηση και Πρυτανεία να λάβουν τις ευθύνες τους!

Δεν είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε, από μεριάς Πρυτανείας, μία προσπάθεια να ξεσπιτώσουν τους εστιακούς φοιτητές από τα σπίτια τους, για λόγους «κόστους» εν μέσω πανδημίας. Τις προηγούμενες μέρες, οι οικότροφοι συμφοιτητές μας που στεγάζονται μέχρι σήμερα στην οικοδομή ΕΥΚΤΗΜΩΝ στην Κομοτηνή, έλαβαν ξανά ενημέρωση από την Αντιπρύτανη Ακαδημαϊκών Θεμάτων και Φοιτητικής Μέριμνας, πως η σύμβαση για τη στέγασή τους λήγει στις 23/12/20 και πως θα πρέπει άμεσα να αδειάσουν τα δωμάτιά τους και να μεταφέρουν όλα τους τα πράγματα στις εστίες της Πανεπιστημιούπολης της Κομοτηνής και να διαμείνουν εκεί. Ο λόγος, βέβαια, που υπάρχουν κάποια άδεια δωμάτια στην Πανεπιστημιούπολη είναι επειδή δεν έχουν έρθει οι πρωτοετείς αφού είναι κλειστές οι σχολές. Δηλαδή, με την παραπάνω απόφαση η Διοίκηση του ΔΠΘ μειώνει άμεσα τις κλίνες για στέγαση φοιτητών κατά 110 (τόση είναι η χωριτηκότητα της οικοδομής ΕΥΚΤΗΜΩΝ).

Συγκεκριμένα στο έγγραφο αναφέρει ότι λόγω «…μείωσης της κρατικής χρηματοδότησης που λαμβάνει το ΔΠΘ… δεν είναι εφικτή η μίσθωση δωματίων στην οικοδομή ΕΥΚΤΗΜΩΝ…». Καλεί όσους βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην πόλη να μετακομίσουν. Όσους έχουν μεταβεί στις πόλεις των οικογενειών τους τούς αναγκάζει είτε να βρουν κάποιο γνωστό να τους μεταφέρει τα προσωπικά αντικείμενα είτε να λάβουν άδεια μετακίνησης και να ταξιδέψουν για τα μεταφέρουν οι ίδιοι (προφανώς αυτό αποτελεί άκρως επικύνδυνο σενάριο για την υγεία των φοιτητών και των κοντινών τους ατόμων)! Ούτε κουβέντα δεν ειπώνεται για τα έξοδα της μετακίνησης των φοιτητών. Καμία αναφορά δε γίνεται και στο κόστος που πέφτει για ακόμη μια φορά στους φοιτητές για τη διαμόρφωση των νέων δωματίων. Όλοι οι φοιτητές, άλλωστε, γνωρίζουμε τη δεδομένη κατάσταση που βρίσκονται τα δωμάτια και συνολικά οι εγκαταστάσεις στις εστίες αυτές, λόγω και των τεράστιων ελλείψεων σε προσωπικό στις τεχνικές υπηρεσίες, αλλά και στην πολύ χαμηλή χρηματοδότηση, σε σχέση με τις ανάγκες. 

Εν μέσω δεύτερου και οδυνηρότερου κύματος πανδημίας, ενώ επικρατεί πλήρης απαγόρευση κυκλοφορίας και καθημερινά μετράμε τραγικά ρεκόρ σε κρούσματα και θύματα, η κυβέρνηση ψάχνει πως θα γλιτώσει ‘’έξοδα’’ από τις ανάγκες των φοιτητών και των οικογενειών μας και κόβει τη χρηματοδότηση για την Παιδεία και την Υγεία στον νέο κρατικό προυπολογισμό για το 2021! Και από τη μεριά της η Διοίκηση εφαρμόζει κάθε τέτοια απόφαση! 

Από την αρχή της πανδημίας δεν έχουν ληφθεί τα αναγκαία μέτρα από κυβέρνηση και πρυτανείες, ώστε οι χώροι των Πανεπιστημίων, λεσχών, εστιών να είναι υγειονομικά θωρακισμένοι, οι σπουδές μας να συνεχίζονται χωρίς επιπλέον δυσκολίες, και να εξασφαλίζεται η ασφαλής και ομαλή συνέχιση των φοιτητικών παροχών. Παράλληλα, μας λένε συνέχεια σαν επιχείρημα για να μας πετσοκόβουν τις παροχές, ότι «δεν έχουμε λεφτά». 

Αντί για αυτό, όμως, η κυβέρνηση ετοιμάζει ειδικό τμήμα της αστυνομίας με πανεπιστημιακούς μπράβους, κάμερες και face control, δίνοντας απλόχερα 30 εκ. ευρώ, για να επιβάλει απόλυτη σιγή στις σχολές και να τρομοκρατεί όποιον φοιτητή σηκώνει κεφάλι.

Πως βρίσκουν χρήματα για 1.000 αστυνομικούς και εξοπλισμό, ενώ αδυνατούν να στεγάσουν τους οικότροφους στα σπίτια τους;

Πως βρίσκουν χρήματα για το έργο του ΔΠΘ με τίτλο «Δημιουργία Θερμοκοιτίδων Νέων Επιχειρήσεων Εντάσεως Έρευνας και Τεχνολογίας (ΝΕΕΤ)» (217.000 ευρώ), ενώ μας αφήνουν χωρίς κανένα ουσιαστικό μέτρο προστασίας της υγείας για φοιτητές και προσωπικό των εστιών;

Από το 2019 στο 2020 ενδεικτικά: 

  • Τα χρήματα από τον κρατικό προϋπολογισμό που δίνονται για το ΔΠΘ μειώθηκαν κατά 1 εκ. ευρώ (από 12.325.000 στα 11.432.000)!
  • Για τις μεταφορές των φοιτητών κόπηκαν κατά 55% (από 675.000 στις 300.000 ευρώ)!
  • Μειώθηκαν επίσης από τη συντήρηση των εγκαταστάσεων, κτιρίων κλπ κατά 45% (από 295.000 στις 160.000 ευρώ)!

Συνολικά τα τελευταία χρόνια έχουν υπάρξει μειώσεις στα χρήματα που προορίζονται στην καθαριότητα φύλαξη και συντήρηση των χώρων, στα έξοδα για ρεύμα και για μισθώσεις κτιρίων στέγασης και για μετακινήσεις.

Δε θα το αφήσουμε να περάσει έτσι! Δείχνουμε την στήριξη και την αλληλεγγύη μας στους οικότροφους της Κομοτηνής που καλούνται να ξεσπιτωθούν. Ο Σύλλογός μας έχει πολλαπλές φορές κληθεί να αντιμετωπίσει παρόμοιες δυσκολίες με διώξιμο οικότροφων φοιτητών, με καθυστέρηση ολόκληρων μηνών για εισδοχή των 1ετών κ.α.

Σε κάθε περίπτωση γίνεται προσπάθεια να ενωθούμε και να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα όλοι μαζί μέσα από το Σύλλογό μας, αγωνιστικά, χωρίς να το βάλουμε κάτω. Οργανώνουμε συνελεύσεις μέ τήρηση όλων των απαραίτητων μέτρων σε εξωτερικούς χώρους (μάσκες, αποστάσεις), συζητάμε με τους γείτονές μας, σπάμε τα ψέματα που μας πλασσάρουν οι αρμόδιες αρχές, κυβέρνηση, πρυτανεία και ινεδιβιμ για να κρύψουν τις τεράστιες ελλείψεις της φοιτητικής μέριμνας και αποφασίζουμε συλλογικά τις κινητοποιήσεις και δράσεις που θα ακολουθήσουμε για να πετύχουμε τα δίκαια αιτήματά μας.

Ας σκεφτούμε, πανελλαδικά το ποσοστό των φοιτητών που έχουν πρόσβαση σε εστία αγγίζει το 9% (αυτό επιβεβαιώνεται και στην περιοχή μας). Καταλαβαίνουμε, λοιπόν, ότι η κατάσταση που βιώνουμε και στη φοιτητική μέριμνα είναι πολύ πίσω από τις δυνατότητες που υπάρχουν σήμερα. 

Θα ήταν άραγε παράλογο στο 2020 με την πρόοδο της τεχνολογίας και της επιστήμης, που βλέπουμε κτήρια να σηκώνονται σε μερικές μέρες, να έχουμε όντως σύγχρονες εστίες σε καλή κατάσταση που να καλύπτουν τις ανάγκες όλων των φοιτητών και όχι ένα μικρό ποσοστό;

Δεν θα ήταν σε καμία περίπτωση παράλογο! Θα αξιοποιούνταν, έτσι όλες οι δυνάμεις της κοινωνίας που σήμερα αχρηστεύουν (αμέτρητοι άνεργοι στον τομέα των κατασκευών και οικοδομής). 

Για αυτό διεκδικούμε πάγια ανέγερση νέων σύγχρονων εστιών, απκλειστικά δημόσια και δωρεάν για να καλύπτονται οι πραγματικές μας ανάγκες.

Η πείρα που έχουμε μέχρι τώρα επιβεβαιώνει ότι μόνο όταν αντιμετωπίζουμε τα προβλήματά μας συλλογικά και διεκδικητικά καταφέρνουμε να έχουμε μεγαλύτερες ή μικρότερες νίκες!

Εδώ και τώρα:

  • Να αποσυρθεί η απόφαση για εκκένωση του κτηρίου «ΕΥΚΤΗΜΩΝ». Είναι απαράδεκτο να αναγκάζονται φοιτητές να μετακομίσουν εν μέσω πανδημίας.
  • Με το που ανοίξουν οι σχολές να εξασφαλιστεί ότι θα υπάρχει ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ο αριθμος κλινών για στέγαση φοιτητών που υπήρχε (810κλίνες).
  • Να ανανεωθεί η σύμβαση για τη στέγαση των φοιτητών.
  • Διεκδικούμε αύξηση της χρηματοδότησης για τις ανάγκες μας!
  • Δημόσια και δωρεάν στέγαση, σίτιση, φοιτητικές παροχές για όλους!
  • Να ληφθούν τώρα όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της υγείας μας στους χώρους των εστιών!