Κάλεσμα προς όλους να μη χαλαρώσουμε τα υγειονομικά μέτρα, εξαιτίας των εορτών των Χριστουγέννων έκανε σε συνέντευξή του στο Δημοτικό Ραδιόφωνο, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αναστάσιος Καραδέδος.

Όπως σημείωσε, βρισκόμαστε στην οξεία φάση της πανδημίας και περιέγραψε την κατάσταση ως εξής για την περιοχή: “Τα νοσοκομεία υποφέρουν, οι λοιμώξεις δε λιγοστεύουν, οι ασθενείς περνούν πολύ δύσκολα, φοβούνται για τη ζωή τους, οι οικείοι τους έχουν πολύ καιρό να τους δουν, θρηνούμε μέχρι τώρα πάνω από 50 νεκρούς, πάνω από 70 είναι οι διασωληνωμένοι και η ίδια κατάσταση επικρατεί και σε όλα τα νοσοκομεία της ΠΑΜ-Θ… «Χάνονται ζωές», είπε «και πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί, γιατί στις χώρες της ΕΕ που χαλάρωσαν τα μέτρα, αγρίεψε η πανδημία και είχαμε την κ. Μέρκελ να κλείνει την αγορά λέγοντας πως “οι νεκροί είναι πολύ σημαντικότεροι από την οικονομία”…

Ζήτησε από τους πολίτες «υπομονή και κράτει» και από τους ελεύθερους επαγγελματίες τεστ γι’ αυτούς και το προσωπικό τους, αλλά και όλη την κοινωνικά σε εγρήγορση…

Ο πρόεδρος του ΙΣ σημείωσε ότι σε αυτή τη φάση αυτό που προέχει είναι η προστασία της υγείας, όμως πρόσθεσε χαρακτηριστικά: «Οι άνθρωποι, όμως πεθαίνουν κι από την πείνα», σημειώνοντας πως με την ύφεση της υγειονομικής κρίσης, θα πρέπει να ενσκήψουμε σε θέματα που υφίστανται, καθώς οι άνθρωποι «αντιμετωπίζουν εργασιακά, οικονομικά, κοινωνικά και ψυχολογικά ζητήματα».

Συνέστησε «ΥΠΟΜΟΝΗ» μέχρι να έρθουν τα εμβόλια αν και όπως τόνισε ούτε και τότε θα πρέπει να χαλαρώσουν τα μέτρα, αλλά θα πρέπει παράλληλα να ληφθούν και όλες οι αποφάσεις που δεν πάρθηκαν, όπως είπε, μεταξύ πρώτου και δεύτερου λοκντάουν, για την ενίσχυση του εθνικού συστήματος υγείας…

Ταυτόχρονα, άσκησε κριτική για το ότι η κυβέρνηση «δεν ενδυνάμωσε το σύστημα, δεν έκανε προσλήψεις, αλλά αντίθετα, στο νοσοκομείο μας, σημειώθηκε μείωση του προσωπικού»…

«Είμαστε όλοι ευάλωτοι», τόνισε αναφερόμενος σους γιατρούς της περιοχής μας που προσβλήθηκαν, που δυσκολεύτηκαν και κινδύνεψαν, όπως τόσοι και τόσοι άνθρωποι…

ίδιος αναφέρθηκε σε αυτά «που η κυβέρνηση δεν έκανε», όπως την ενίσχυση του υγειονομικού προσωπικού, την ευθεία ενημέρωση των φορέων και την εμμονή της για κεντρική διαχείριση της πανδημιας, αλλά και την ολιγωρία της ως προς τη διενέργεια συνεχών ελέγχων του πληθυσμού, βασικό αίτημα του Ιατρικού Συλλόγου Ξάνθης, σχεδόν από την αρχή…

Πώς διασπείρεται τώρα ο κοροναϊός

Ο κ. Καραδέδος αναφέρθηκε στην προσπάθεια που γίνεται από τον δήμο Ξάνθης σε συνεργασία με τον Ιατρικό Σύλλογο και την προμήθεια τεστ για τον μαζικό έλεγχο: «Άμεσα γίνονται και θα συνεχίζουν να γίνονται, επιλεγμένα και στοχευμένα, από δω και πέρα», σημείωσε και επισήμανε πως αυτή είναι και η πολιτική βούληση του κ. Χρυσοχοΐδη, όπως αυτή εκφράστηκε την Παρασκευή, κατά την επίσκεψή του στην Ξάνθη.

Επισήμανε πως ο κορωνοϊός αυτήν την στιγμή διασπείρεται με τους ασυμπτωματικούς, στους χώρους εργασίας, στα σούπερ μάρκετ, στα σουβλατζίδικα… και τόνισε ότι οι επαγγελματίες θα πρέπει να κάνουν τεστ «να μην τσιγκουνευτούν να μην ολιγωρήσουν να μην φοβηθούν», είπε χαρακτηριστικά, αλλά να κάνουν τόσο αυτοί όσο και το προσωπικό τους συνεχόμενα τεστ είτε στα ιδιωτικά εργαστήρια είτε δωρεάν. Μάλιστα, όπως είπε, αυτό μπορεί να γίνει σε συνεννόηση με τον ΕΟΔΥ και την υπεύθυνη κ. Παπαδοπούλου, αφού ο ΕΟΔΥ θα συνεχίσει να διενεργεί ελέγχους και το επόμενο διάστημα. «Ελπίζουμε να τα καταφέρουμε και να κάνουμε πολλά τεστ –πάντως, ο Δήμαρχος Τσέπελης, αλλά και ο αντιδήμαρχος Φανουράκης, προς αυτήν την κατεύθυνση εργάζονται πυρετωδώς».

Δεν είναι όλοι προσηλωμένοι στην προσπάθεια

Ο πρόεδρος του ΙΣ σημείωσε ότι οι νοσοκομειακοί γιατροί αλλά και οι ιδιώτες έχουν «υπερβάλει εαυτώ» στην προσπάθεια να αντιμετωπίσουν όσο πιο αποτελεσματικά γίνεται τον κόβιν αλλά και τις τρέχουσες αρρώστιες. «Μέχρι στιγμής τα καταφέρνουμε όσο καλύτερα μπορούμε», είπε.

Ταυτόχρονα, σχολίασε πως το λοκντάουν δεν μπορεί να αποδώσει περισσότερα, από όσα έχει αποδώσει σημειώνοντας ότι «χρειάζονται περισσότεροι μηχανισμοί κατασταλτικοί πολλές φορές» για να υπάρξουν γρήγορα και απτά αποτελέσματα ύφεσης της πανδημίας…

Σχολίασε ότι οι πολίτες δεν είναι όλοι προσηλωμένοι σε αυτήν την προσπάθεια: «Ας μην ξεχνάμε πως ένα μέρος είναι παραβάτες, ένα μέρος αρνητές, υπάρχουν άνθρωποι που τηρούν λάθος τα μέτρα, ασυμπτωματικοί που φέρνουν τον ιό στα σπίτια, ενώ όπως υπογράμμισε «Πιθανότατα, το δεύτερο λοκντάουν απέτρεψε τα χειρότερα όχι όμως ότι δεν είμαστε στα δύσκολα» και ανέφερε «την έκκληση μιας κυρίας» προς την κυβέρνηση και το κράτος «να μην τσιγκουνευτεί και να φτάσουν τα αντισώματα Τράμπ σε κάθε πολίτη», γιατί «κάθε ζωή που κερδίζεται είναι ένα αισιόδοξο μήνυμα για το μέλλον»…

Να οικοδομήσουμε το Σύστημα Υγείας

Πάντως, ο κ. Καραδέδος, επισήμανε πως μόλις περάσει η οξεία φάση της υγειονομικής κρίσης «Θα πρέπει να σκεφτούμε καλά το σύστημα υγείας που θέλουμε -να οικοδομήσουμε για την επόμενη 100ετία στη χώρα μας. Να φύγουν οι στρεβλώσεις που υπήρχαν να φύγουν τα φακελάκια να φύγει η δυσκολία η υποτίμηση του ιατρικού επαγγέλματος σε οικονομικό επίπεδο ώστε να σκεφτούμε τι να κάνουμε μπροστά. Δε χρειάζονται αφορισμοί: το δημόσιο κακό το ιδιωτικό καλό. Χρειαζόμαστε ένα κράτος λειτουργικό που να έχει σοβαρούς ελεγκτικούς μηχανισμούς να αποτρέπει οποιαδήποτε στρέβλωση στο χώρο της υγείας και να μπορέσουμε να πάμε μπροστά προς το μέλλον».

Ο πρόεδρος επισήμανε ότι μπορεί ο κόβιντ να συνεχίζει να πιέζει τα συστήματα υγείας και τις επόμενες χρονιές. «Πρέπει να προετοιμαστούμε μόλις χαλαρώσει το σύστημα για κάτι καλύτερο, αποτελεσματικότερο πιο ανθρώπινο πιο σύγχρονο».