Το ethnos.gr απασχολεί η Ξάνθη και η ένταση του δεύτερου κύματος της πανδημίας. Στο ρεπορτάζ του Ρωμανού Κοντογιαννίδη, σημειώνεται:

Τεράστια πίεση δέχεται το νοσοκομείο της πόλης – Γεμάτες οι κλίνες ΜΕΘ, σε πολύ υψηλά επίπεδα παραμένουν οι εισαγωγές – Μέσα στις οικογένειες γίνεται η διασπορά

Μία συνεχή εστία διασποράς του κορονοϊού από την περασμένη άνοιξη μέχρι σήμερα, με μοναδική περίοδο ανάσας το δεύτερο μισό του περασμένου καλοκαιριού, φαίνεται να αποτελεί η πόλη της Ξάνθης, η οποία στην ουσία διάγει το τρίτο κύμα της πανδημίας, με αποτέλεσμα να βρίσκεται σε πολύ χειρότερη κατάσταση από τη συντριπτική πλειοψηφία των υπόλοιπων περιοχών της χώρας.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στο ethnos.gr ο αντιδήμαρχος και αναπληρωτής δημάρχου Ξάνθης, Μανόλης Φανουράκης, ο νομός πέρασε το πρώτο κύμα της πανδημίας την περασμένη άνοιξη, ένα δεύτερο κύμα, με αρκετά κρούσματα και θανάτους, αντιμετώπισε στο τέλος Μαΐου και τον Ιούνιο, όταν σε ολόκληρη την υπόλοιπη χώρα το πρόβλημα βρισκόταν σε ύφεση, ενώ ένα τρίτο κύμα της πανδημίας χτυπάει την περιοχή εδώ και περίπου δύο μήνες.

Είναι χαρακτηριστικό, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Ξάνθης, Αναστάσιο Καραδέδο, ότι από τον περασμένο Μάρτιο μέχρι σήμερα ήταν πολύ σπάνιες οι περιπτώσεις, κατά τις οποίες για κάποιες λίγες συνεχόμενες ημέρες στην περιοχή της Ξάνθης δεν εντοπίστηκε κάποιο κρούσμα.

«Είμαστε μία περιοχή από τις πιο επιβαρυμένες σε επιδημιολογικό φορτίο. Ακόμα έχουμε σοβαρό πρόβλημα και την περίοδο αυτήν διανύουμε ένα τρίτο κύμα της πανδημίας. Το πρόβλημα εστιάζεται μέσα στις οικογένειες, αφού εκεί φαίνεται ότι γίνεται η μεγάλη διασπορά. Τουλάχιστον αυτό δείχνουν οι ιχνηλατήσεις μέχρι σήμερα. Δε γίνεται να μη βγαίνουμε από το σπίτι μας και όταν το κάνουμε να τηρούμε τα μέτρα προστασίας, αλλά μέσα στα σπίτια να μαζεύονται αρκετά άτομα. Δυστυχώς, αυτό συμβαίνει στην περιοχή μας», λέει στο ethnos.gr ο κ. Φανουράκης.

Σε μεγάλη πίεση το νοσοκομείο

Κατά τον κ. Καραδέδο, αυτή τη στιγμή το νοσοκομείο της Ξάνθης δέχεται πολύ μεγάλη πίεση. Και οι εφτά κλίνες στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας είναι γεμάτες, ενώ δεν μπορούν να αναπτυχθούν άλλες, αφού δεν επαρκεί το υγειονομικό προσωπικό, ώστε να φροντίσει τους ασθενείς.

Την ίδια στιγμή οι εισαγωγές εξακολουθούν να κινούνται σε πολύ υψηλά επίπεδα, με μία μικρή πτώση τις τελευταίες δύο μέρες. Στο νοσοκομείο της Ξάνθης εξακολουθούν να προσέρχονται καθημερινά 75-90 πολίτες από περίπου 100 που το επισκέπτονταν μέχρι πριν από δύο μέρες.

«Στην περιοχή μας υπάρχει τεράστια ανησυχία. Δεν υπάρχει πολίτης, ο οποίος να μη γνωρίζει κάποιον που να ασθένησε από κορονοϊό. Στο νοσοκομείο τα πράγματα είναι οριακά και σε αρκετές περιπτώσεις ακόμα και τα όρια έχουν ξεπεραστεί. Οι εισαγωγές παραμένουν υψηλές. Η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας έχει εφτά κλίνες και είναι γεμάτη. Σε κάποιες περιπτώσεις αναπτύχθηκαν κι άλλες κλίνες ΜΕΘ, ωστόσο, δεν μπορεί να γίνει εύκολα αυτό, αφού δεν υπάρχει το προσωπικό για να φροντίσει τους ασθενείς. Οι συνάδελφοι στο νοσοκομείο έχουν υπερβάλει εαυτόν, ενώ σημαντική είναι η βοήθεια και των ιδιωτών γιατρών», αναφέρει ο κ. Καραδέδος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ενδεικτικό του μεγάλου επιδημιολογικού φορτίου που διαθέτει η περιοχή, είναι ότι υπάρχουν ιδιώτες πνευμονολόγοι που βλέπουν ακόμα και 100 άτομα την ημέρα.

«Δεν ξέρω, τι μας περιμένει τα Χριστούγεννα και ως ιατρικός σύλλογος έχουμε κάνει πολλές εκκλήσεις προς τους πολίτες μνα τηρούν τα μέτρα προστασίας. Δυστυχώς, όλοι οι πολίτες δεν μπορούν να έχουν την ίδια ευθυκρισία. Υπάρχουν ηλικιωμένοι ή νεαροί, οι οποίοι δεν έχουν καταλάβει ακριβώς τι πρέπει να κάνουν. Η Ξάνθη αποτελεί εδώ και πολύ καιρό μία μόνιμη εστία διασποράς του ιού», τονίζει από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ξάνθης.