Υπόθεση κατασκοπείας απασχολεί τις τελευταίες ώρες την Ελληνική Αστυνομία και την ΕΥΠ, με τον σχηματισμό δικογραφίας σε βάρος δύο Ελλήνων μουσουλμάνων στη Ρόδο, ο ένας εργαζόμενος (μάγειρας) σε επιβατικό πλοίο της γραμμής Ρόδου – Καστελόριζου και ο άλλος υπάλληλος στο Τουρκικό Προξενείο στο νησί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ένας γραμματέας στο τουρκικό προξενείο της Ρόδου, είχε στρατολογήσει έναν 56χρονο μάγειρα Έλληνα μουσουλμάνο από τη Θράκη, ο οποίος εργαζόταν σε πλοίο που εκτελεί ακτοπλοϊκά δρομολόγια μεταξύ Ρόδου και Καστελλόριζου και του είχε αναθέσει να φωτογραφίζει τη διάταξη των στρατιωτικών πλοίων, της φρουράς αλλά και των στρατοπέδων.

Η όλη έρευνα της υπόθεσης έγινε σε στενή συνεργασία με την Ε.Υ.Π. και τη συνδρομή της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ρόδου.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει η «Δημοκρατική της Ρόδου» ο εργαζόμενος σε πλοίο που εκτελεί δρομολόγιο στην άγονη γραμμή Κατελλόριζο- Ρόδο και σε άλλα νησιά έχει καταγωγή από την Κομοτηνή και είχε τεθεί υπό παρακολούθηση από τον Αύγουστο του 2020. Ο έτερος κατηγορούμενος έχει απασχολήσει την επικαιρότητα και στο παρελθόν και υπηρετεί σε καίρια θέση στο τουρκικό Προξενείο της Ρόδου. Είχε επαφές με τον πρώτο και φέρεται ως ο κύριος σύνδεσμός του με τους Τούρκους.

Η επίσημη ανακοίνωση της Αστυνομίας αναφέρει τα εξής: «Από την Υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος δύο ημεδαπών, για παράβαση του άρθρου 148 Π.Κ. (κατασκοπεία) και του Α.Ν. 376/1936 (περί μέτρων ασφαλείας οχυρών θέσεων) κατά συναυτουργία. Εκ των ανωτέρω, ο ένας εργάζεται σε επιβατικό πλοίο, που εκτελεί ακτοπλοϊκά δρομολόγια διασύνδεσης της νήσου Ρόδου με τη νήσο Μεγίστη (Καστελλόριζο) και ο έτερος εργάζεται σε Προξενική Αρχή στη Ρόδο.Η όλη έρευνα της υπόθεσης έγινε σε στενή συνεργασία με την Ε.Υ.Π. και τη συνδρομή της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ρόδου».

Ενημέρωνε μέχρι και για την αλλαγή φρουράς ο Ελληνας ναυτικός

Ο 56χρονος εργαζόμενος στο πλοίο φέρεται να φωτογράφιζε κατά τη διάρκεια της τρέχουσας κρίσης στο Αιγαίο με την Τουρκία τις κινήσεις των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων τόσο στις οχυρωματικές θέσεις των νησιών του Ελληνικού Στρατού όσο και τις κινήσεις πλοίων του Πολεμικού Ναυτικού κλπ. οι οποίες μέσω του υπαλλήλου του τουρκικού Προξενείου κατέληγαν στους ενδιαφερόμενους της αντίπερα όχθης.

Τα ραντεβού των δύο αντρών δίνονταν σε καφενεία στη Ρόδο, ενώ όπως φαίνεται από την έρευνα της ΕΥΠ, ο 56χρονος έστελνε και φωτογραφίες από τα στρατιωτικά πλοία της Ελλάδας τα οποία είχαν αναπτυχθεί το καλοκαίρι στο Καστελλόριζο αλλά ακόμη και τι ώρα άλλαζε η φρουρά.

Ο 56χρονος ομολόγησε τα πάντα στην Αστυνομία και είπε ότι δεν το έκανε για τα χρήματα αλλά για να βοηθήσει την πατρίδα του. Η δράση των φερόμενων ως κατασκόπων ξεκίνησε από τον Αύγουστο και μετά όταν Έλληνες πράκτορες άρχισαν να τους παρακολουθούν. Οι ελληνικές Αρχές πραγματοποίησαν έρευνα στο σπίτι του μάγειρα, όπου βρέθηκαν λαπτοπ και κινητά τηλέφωνα, η εξέταση των οποίων θα δείξει στις Αρχές το μέγεθος της κατασκοπευτικής τους δράσης.