Από το καλοκαίρι είχαν τεθεί σε παρακολούθηση από τις υπηρεσίες ασφαλείας της χώρας τα δύο άτομα που βρίσκονται στη Ρόδο σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για κατασκοπεία από την Υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής σε συνεργασία με την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ρόδου.

Πρόκειται για δύο έλληνες μουσουλμάνους που εργάζονται ο ένας στο προξενείο της Τουρκίας στη Ρόδο και ο δεύτερος σε πλοίο που εκτελεί δρομολόγιο Ρόδου – Καστελλόριζου. Και οι δύο κατάγονται από την Κομοτηνή.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η ΕΥΠ άρχισε να ασχολείται συστηματικά μαζί τους από τον περασμένο Αύγουστο, λίγο πριν από την επίσκεψη της Προέδρου της Δημοκρατίας στο νησί. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Δημοκρατική» της Ρόδου, ο μάγειρας, ο οποίος αφέθηκε ελεύθερος, έχει περιγράψει λεπτομερώς τον τρόπο δράσης του και τη συνεργασία που είχε με τον υπάλληλο του Προξενείου.

Σύμφωνα με όσα ομολόγησε ο μάγειρας, ο υπάλληλος του τουρκικού προξενείου τον στρατολόγησε και του ζητούσε να του μεταφέρει πληροφορίες για το πότε αλλάζει η φρουρά στο Καστελλόριζο, τα νούμερα που αναγράφονται στα πολεμικά πλοία που ήταν το καλοκαίρι στην περιοχή, να τα βγάζει φωτογραφίες και να του περιγράφει ακριβώς τι έχουν πάνω.

Επίσης τού ζητούσε, όταν ως επιβάτες στο πλοίο ήταν στρατιωτικοί, να προσπαθεί να κρυφακούει τις συνομιλίες τους και να τους απαθανατίζει με το κινητό του.

Όπως ανέφερε το Open, oι συναντήσεις των δυο ανδρών γίνονταν σε καφενεία της Ρόδου και ο μάγειρας υποστηρίζει ότι δεν εισέπραττε χρήματα αλλά ότι το έκανε γιατί ο υπάλληλος του προξενείου τον είχε πείσει ότι ήταν υποχρέωση τους να βοηθούν τη χώρα της Τουρκίας.

«Δεν το έκανα για τα χρήματα, το έκανα για την πατρίδα μου» φέρεται να δήλωσε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Να σημειωθεί ότι ο υπάλληλος του προξενείου, όπως υπενθυμίζει η ΕΡΤ, είχε απασχολήσει και στο παρελθόν τις αρχές ασφάλειας της χώρας και είχε φθάσει στη Βουλή η δραστηριότητα του στη Μουσουλμανική Αδελφότητα της Ρόδου. Μέσα από τη σελίδα του στο facebook προωθούσε τα σύμβολα του τουρκικού εθνικισμού. Η ερώτηση είχε κατατεθεί από τον βουλευτή Νίκο Νικολόπουλο με τίτλο ««Πρωτοφανής φανατισμός από υπάλληλο του Τουρκικού Προξενείου στην Ρόδο».

Είχε απάντησε ο τότε υφυπουργός Νίκος Τόσκας οποίος είχε επισημάνει ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες πράττουν τα δέοντα.

Naftemporiki.gr