Σε ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ επισημαίνει:

Την ίδια ώρα που θρηνούμε εκατοντάδες νεκρούς κάθε μέρα από την πανδημία, οι θάνατοι εργαζομένων σε εργατικά ατυχήματα με θύματα Ξανθιώτες εργάτες συνεχίζονται. Μετά το εργοδοτικό έγκλημα στην Αυστρία με θύμα τον Κιοσέ Κενάν οικοδόμο καλουπατζή που εργαζόταν ανά τρεις μήνες σε εργολαβικό συνεργείο, ενώ δεν στέγνωσε ακόμη το μελάνι από την ανακοίνωση – καταγγελία που εκδώσαμε, έχουμε το νέο εργοδοτικό έγκλημα την Παρασκευή 4 Δεκέμβρη σε λατομείο  στο Δύσβατο Καβάλας, όπου άφησε την τελευταία του πνοή ο Νιχάτ Βελή με καταγωγή από τις Θέρμες της Ξάνθης. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη και τα συλλυπητήριά μας στην οικογένεια του θύματος.

Την ώρα που η κυβέρνηση κι εργοδοσία ονειρεύονται κατάργηση του οχταώρου και θέσπιση του δεκάωρου, όταν αυτό εφαρμόζεται σήμερα σε πολλά εργοτάξια, εργοστάσια, γενικότερα σε χώρους δουλειάς, σε συνδυασμό με τα ελλειπή μέτρα ασφαλείας, την έλλειψη μέτρων ατομικής προστασίας (ΜΑΠ), τα κακοσυντηρημένα μηχανήματα, φτιάχνουν ένα μείγμα εκρηκτικό που έχει σαν αποτέλεσμα τον θάνατο ή το σακάτεμα εκατοντάδων εργατών.

Ως πότε θα φεύγουμε από το σπίτι μας για την δουλειά μας, χωρίς να ξέρουμε αν θα γυρίσουμε σώοι κι αβλαβείς στην οικογένεια μας. Ως πότε θα εργαζόμαστε κάτω από την συνεχή πίεση να βγουν οι στόχοι παραγωγής, να τελειώνουν γρήγορα τα κατασκευαστικά έργα και μονίμως να κινδυνεύει η ζωή μας. Δεν έχουμε αυταπάτες ότι η εργοδοσία, οι κυβερνήσεις και οι νόμοι τους θα δικαιώσουν το αίμα των νεκρών μας. Οι εργοδότες και η κυβέρνηση τους ουσιαστικά με τους νόμους τους, με τα ανύπαρκτα μέτρα ασφαλείας ζητάνε την «κεφαλήν επί πίνακι» των εργατών για να βγάζουν περισσότερα κέρδη. Περισσότερο αίμα περισσότερα κέρδη!!!

Η θλίψη κι ο πόνος για τον χαμό τόσων εργατών πρέπει να γίνει οργάνωση κι αγώνας. Μόνο με την οργάνωση της πάλης μας, θα ικανοποιήσουμε τις σύγχρονες ανάγκες μας, να συνταχθούμε στον αγώνα για υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, με κατοχυρωμένα δικαιώματα και αυξήσεις στους μισθούς, με μέτρα υγιεινής και ασφάλειας που θα μας επιτρέπουν να πηγαίνουμε στη δουλειά χωρίς φόβο για τη ζωή μας.

Καταγγέλλουμε:

►  Τις ελλείψεις στα μέτρα υγιεινής κι ασφάλειας.

►  Την αποδυνάμωση του ΣΕΠΕ.

► Την γενικότερη επίθεση του κεφαλαίου και ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων.

► Τους αντιλαϊκούς νόμους που ψήφιζαν διαχρονικά οι κυβερνήσεις της ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ.

Απαιτούμε:

► Την άμεση διαλεύκανση των αιτιών του ατυχήματος και του καταλογισμού των ευθυνών.

► Να παρθούν ουσιαστικά μέτρα υγιεινής κι ασφάλειας στο συγκεκριμένο λατομείο.

► Την άμεση στήριξη της οικογένειας.