Ο Δήμος Ξάνθης, από την πρώτη στιγμή που η Πανδημία «χτύπησε» τη χώρα μας, απέδειξε ότι διαθέτει πολύ γρήγορα αντανακλαστικά και στάθηκε με διακριτικότητα και αμεσότητα δίπλα στους Δημότες του, προγραμματίζοντας δράσεις έγκαιρης αντιμετώπισης όλων των ενδεχομένων που θα συναντούσαμε μπροστά μας.

Ενίσχυσε τις υπάρχουσες δομές του και παράλληλα βελτίωσε τις παρεχόμενες υπηρεσίες, δημιουργώντας κλίμα ασφάλειας στους δημότες, τόσο στην πόλη όσο και στα Δημοτικά Διαμερίσματα, αλλά κυρίως στους συμπολίτες μας που αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα προβλήματα.

Η πανδημία μας υποχρεώνει να τηρούμε ευλαβικά τα προβλεπόμενα μέτρα, για να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας, τον συγγενικό περίγυρο αλλά και όλους τους συνανθρώπους μας. Κανένας δεν πρέπει να μένει αμέτοχος σε αυτήν την προσπάθεια. Προς το παρόν δεν μπορούν να ανοίξουν οι αγκαλιές, αλλά μπορούν να ανοίξουν οι καρδιές μας για να δείξουμε την ανθρωπιά μας, σεβόμενοι την ίδια τη ζωή.

Οι ευπαθείς ομάδες θα πρέπει να προστατευθούν και αυτό θα συμβεί μόνον αν φροντίσουμε όλοι οι υπόλοιποι με την τήρηση των μέτρων. Είναι ώρα να απαντήσουμε με κατανόηση και αλληλεγγύη στην επίθεση της πανδημίας. Ενδιαφερόμαστε για τον γείτονα, για τον συμπολίτη μας που έχει ανάγκη. Απευθυνόμαστε στις αρμόδιες αρχές και ζητούμε τη συνδρομή τους όπου αυτό κρίνεται αναγκαίο. Απευθυνόμαστε στις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου για στήριξη ανήμπορων συνανθρώπων μας. Προσφέρουμε τη βοήθεια μας τηρώντας τα μέτρα. 

Στο πλαίσιο της εφαρμογής των μέτρων για την προστασία της τοπικής κοινωνίας από τη διάδοση του Κορονοϊού, αλλά και αντιμετώπισης των όποιων συνεπειών, ο Δήμος Ξάνθης προέβη στις ακόλουθες ενέργειες:

  • Άμεση ανταπόκριση των υπηρεσιών του Δήμου σε όλα τα αιτήματα που κατέθεσαν οι Δημότες στις υπηρεσίες του, τηλεφωνικά ή μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
  • Ενεργοποιήθηκε, παράλληλα με τη λειτουργία του «Βοήθεια στο Σπίτι», τηλεφωνική γραμμή για στήριξη των συμπολιτών μας, η οποία λειτουργεί από τις 7 το πρωί μέχρι το βράδυ στις 10.
  • Στον τομέα της πολιτικής προστασίας, πραγματοποιήθηκαν ενέργειες έτσι ώστε να υπάρξει, σε περίπτωση ανάγκης, άμεση διαμόρφωση του Κλειστού Αθλητικού Κέντρου «Φ. Αμοιρίδης» σε χώρο έκτακτης φιλοξενίας 100 κλινών με πλήρη εξοπλισμό, συμπεριλαμβανομένης και μιας γεννήτριας παροχής οξυγόνου, για κάθε ανάγκη των Δημοτών, ενώ μετά την εισήγηση του Δημάρχου Εμμανουήλ Τσέπελη και την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ξάνθης, η Γεννήτρια αυτή, που αποτελεί πολύτιμη χορηγία επιχειρηματιών της Πόλης, θα παραχωρηθεί στο Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης προς κάλυψη των αυξημένων αναγκών που προέκυψαν λόγω της πανδημίας.
  • Σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ, πραγματοποιήσαμε και πραγματοποιούμε έγκαιρα χιλιάδες τεστ στα πλαίσια πρόληψης κατά της διασποράς του Covid-19 στον Οικισμό Δροσερό, αλλά και μέσα στην πόλη της Ξάνθης, κάτι που αποτέλεσε και πρόταση του Ιατρικού Συλλόγου Ξάνθης. 

Ο Δήμος Ξάνθης, δεν έμεινε όμως μόνο σε αυτές τις δράσεις, καθώς αφουγκραζόμενος την κοινωνία, συνέχισε και συνεχίζει στο πλευρό των συνδημοτών μας, ως αρωγός σε αυτήν την άνιση μάχη με τον αόρατο εχθρό και ενεργοποίησε το Κοινωνικό Παντοπωλείο Σταυρούπολης, ενισχύοντας όσους είχαν ανάγκη ειδών σίτισης και ένδυσης.

Μεγάλη βαρύτητα από την αρχή της πανδημίας, έδωσε η υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου Ξάνθης στον τομέα της υγιεινής, προβαίνοντας σε σειρά απολυμάνσεων σε Δρόμους, Πλατείες, Πεζοδρόμια, σε Δημόσιες Υπηρεσίες όπως ΟΑΕΔ, ΔΥΟ, ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ, ΕΚΑΒ, ΤΕΛΩΝΕΙΟ, ΠΡΟΚΕΚΑ και γενικότερα σε χώρους όπου υπήρχε αυξημένη κίνηση συμπολιτών μας, ενώ στις δράσεις απολύμανσης, εντάξαμε και οικοδομές όπου είχαν εντοπιστεί κρούσματα Κορονοϊού.

Η στήριξη του Δήμου Ξάνθης προς τους Δημότες του δεν σταμάτα εδώ, καθώς φροντίσαμε να φιλοξενηθούν όλοι οι άστεγοι της πόλης σε ξενοδοχεία, επανασυνδέθηκαν οι διακοπείσες συνδέσεις νερού για διάρκεια 3 Μηνών, διανείμαμε σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Ξάνθης όλες τις μερίδες φαγητού που παρασκευάζονται από την «Τράπεζα Αγάπης», ενώ συνδράμαμε στην παρασκευή φαγητού διαθέτοντας μάγειρες από τους παιδικούς σταθμούς του Δήμου. Παράλληλα, πραγματοποιούμε καταγραφή των συνδημοτών μας προκειμένου να λάβουν υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας μεριμνήσαμε για την σίτιση των αδέσποτων στους χώρους διαβίωσής τους, καθώς οι συνδημότες μας, που φρόντιζαν για αυτό, επωμίζονταν τη φροντίδα τους, όμως λόγω των συνθηκών, αδυνατούσαν να το πράξουν.

Ο Δήμος Ξάνθης ενημέρωσε και συνεχίζει να ενημερώνει τους πολίτες με κάθε πρόσφορο μέσο, αλλά πρωτίστως μέσα από τις εφαρμογές των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Παρείχαμε αντισηπτικά σε κρατικές υπηρεσίες και διανέμουμε τρόφιμα και είδη καθαρισμού και απολύμανσης σε κοινωνικές ομάδες που τα έχουν ανάγκη. Τροφοδοτήσαμε, με αναγκαία για τη λειτουργία του είδη, το Κέντρο Υγείας Σταυρούπολης, ενώ χορηγήσαμε άμεσα έναν ΠΡΟΚΑΤ οικίσκο, έτσι ώστε εκεί να εξυπηρετούνται τα εξωτερικά ιατρεία. Εγκαταστήσαμε υπηρεσία Security στο Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης επί 24ωρου, εξασφαλίσαμε για την Αστυνομική Δύναμη της Ξάνθης, μέσω χορηγού, 40 θώρακες προστασίας, ενώ σε συνεργασία με τον Αστυνομικό Διευθυντή, προχωρήσαμε στην εγκατάσταση διαχωριστικών σε αστυνομικά οχήματα προορισμένα για τη μεταφορά, παράτυπων μεταναστών. 

Ο Δήμος Ξάνθης έθεσε στη διάθεση των πολιτών δύο τηλεφωνικές γραμμές (25410 78641 και 25410 78642) που λειτουργούν 7 Ημέρες την Εβδομάδα και 24 ώρες το 24ωρο και ενημερώνει μέσα από το Δημοτικό Ραδιόφωνο Ξάνθης τους Δημότες μέσα στη ροή του προγράμματος με έκτακτες και μη εκπομπές.

Μένουμε Σπίτια μας, Δεν φοβόμαστε, Προστατευόμαστε.

Δήμος Ξάνθης.