Οι αγορές χριστουγεννιάτικων ειδών ανοίγουν την ερχόμενη Δευτέρα παρά τη συνέχιση του Lockdown. Όμως μόνο όσες επιχειρήσεις έχουν ως πρωτεύοντα κωδικό δραστηριότητας την πώληση εποχιακών ειδών κάτι που αποκλείει τις περισσότερες επιχειρήσεις της Ξάνθης. Ταυτόχρονα όμως, θα απελευθερωθεί η πώλησή τους στις μεγάλες επιχειρήσεις σούπερ μάρκετ, δημιουργώντας αθέμιτο ανταγωνισμό.

Mε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Γιώργος Καρανίκας, απευθύνει έκκληση προς τον υπουργό Ανάπτυξης, «να μην επιτρέψει να δημιουργηθούν συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού και να προστατεύσει όλες τις μικρομεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις, εξασφαλίζοντας ένα ασφαλές άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων και οικοδομώντας την επόμενη μέρα με υγιή ανταγωνισμό».

https://www.facebook.com/george.karanikas.9/posts/3453832578068122

Σε σχετική ανάρτηση η Ομοσπονδία Επαγγελματιών και Βιοτεχνών Ξάνθης επισημαίνει το πρόβλημα και σημειώνει ότι επείγει η σχετική ρύθμιση ώστε να μπορούν όλες οι επιχειρήσεις που περιλαμβάνουν στη δραστηριότητά τους την πώληση εποχιακών ειδών, να μπορέσουν να ανοίξουν. Αναλυτικά:

Από την Δευτέρα 7/12/2020 τα καταστήματα λιανικής πώλησης αμιγώς χριστουγεννιάτικων ειδών θα λειτουργούν κανονικά.Η ομοσπονδία επαγγελματιών βιοτεχνών εμπόρων ΠΕ Ξάνθης χαιρετίζει την απόφαση αυτή η οποία αφενός γίνεται για την στήριξη της επιχειρηματικότητας αφετέρου για την δημιουργία εορταστικού κλίματος στην αγορά που τόσο βάναυσα έχει πληγεί εξαιτίας της πανδημίας ,αλλά επισημάνει πως με την παραπάνω απόφαση συμπαρασύρει τις πωλήσεις των ως άνω ειδών και από τις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ δημιουργώντας τεράστιο αθέμιτο ανταγωνισμό στις πολύ μικρές επιχειρήσεις που δεν έχουν ως κύριο ΚΑΔ την πώληση εποχιακών ειδών αλλά νομίμως τα εμπορεύονται. Πρέπει να διευκρινίσουμε ότι τουλάχιστον για την Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης είναι ελάχιστες οι επιχειρήσεις που έχουν ως κύριο ΚΑΔ την εποχική πώληση χριστουγεννιάτικων ειδών ενώ η συντριπτική πλειοψηφία τον έχει ως δευτερεύοντα ΚΑΔ και έτσι αποκλείεται μια πολύ μεγάλη μερίδα συναδέλφων από την δυνατότητα να λειτουργήσουν τις επιχειρήσεις τους από την προσεχή Δευτέρα. Αναμένουμε την τροποποίηση της σχετικής απόφασης και αιτούμαστε να συμπεριληφθούν και οι συνάδελφοι που έχουν ως δευτερεύοντα ΚΑΔ την πώληση εποχικών προϊόντων.