Την αυστηρή τήρηση των μέτρων για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του κορωνοϊού ζήτησε ειδικά για τις περιοχές Πιερία, Πέλλα, Ημαθία, Δράμα, Ξάνθη και Φλώρινα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, στην τακτική ενημέρωση για την πανδημία,  σημειώνοντας ότι δεν φαίνεται να υπάρχει η αναμενόμενη μείωση κρουσμάτων.

Στην Ξάνθη υπάρχουν 376 ενεργά κρούσματα εκ των οποίων τα 38 νοσηλεύονται, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε. Πάντως ο συνολικός αριθμός ασθενών με Covid στο Νοσοκομείο Ξάνθη ξεπερνά τα 90, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα δεδομένα.

Περιοχές που μας προβληματίζουν είναι η Ξάνθη, η Πέλλα, η Φλώρινα, η Δράμα, η Πιερία και η Ημαθία. Σε αυτές τις περιοχές το επιδημιολογικό φορτίο δεν υποχωρεί και παρουσιάζουν σταθερό αριθμό κρουσμάτων και δεν μειώνονται, σε αντίθεση με άλλες περιοχές. Ιδιαίτερα σε αυτές τις περιοχές, τα κρούσματα παρουσιάζονται στα χωριά. Κάνουμε σύσταση για την αποφυγή κάθε περιττής μετακίνησης, ενώ αναμένεται περαιτέρω αυστηροποίηση των μέτρων” τόνισε χαρακτηριστικά ο κύριος Χαρδαλιάς.

Παράλληλα, επισήμανε πως πραγματοποιήθηκε – νωρίτερα την Παρασκευή – τηλεδιάσκεψη στην οποία συμμετείχαν και εκπρόσωποι από την Ξάνθη καθώς και από τις άλλες “κόκκινες” περιοχές, όπου και συζητήθηκαν περαιτέρω λεπτομέρειες για τους ελέγχους και την πορεία εξάπλωσης του ιού.

Ο Νικός Χαρδαλιάς τόνισε ότι στις περιοχές αυτές παρατηρείται μετατόπιση κρουσμάτων από τις πόλεις στα χωριά και ζήτησε πιστή τήρηση των μέτρων και αποφυγή μετακινήσεων, ώστε να ελεγχθεί η διασπορά του ιού.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας σημείωσε, παράλληλα, ότι δεν είναι οι μοναδικές περιο

Αυτή τη στιγμή τα ενεργά κρούσματα, δηλαδή τα επιβεβαιωμένα κρούσματα σε όλη τη χώρα που δεν έχουν ολοκληρώσει την κατ’ οίκον απομόνωση, είναι 16.617, ενημέρωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας.

Αναλυτικότερα, απ’ αυτά, τα 7.031, δηλαδή ποσοστό 42,3%, βρίσκονται στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, 3.267, δηλαδή ποσοστό 19,7%, βρίσκονται στην Περιφέρεια της Αττικής, 1.777, δηλαδή 10,7%, βρίσκονται στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, 1.590, δηλαδή 9,6%, βρίσκονται στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και 632, 3,8%, στη Δυτική Μακεδονία.

Όπως παρατήρησε ο κ. Χαρδαλιάς, το 86,1% των ενεργών κρουσμάτων κατανέμεται γεωγραφικά σε 5 από τις 13 Περιφέρειες της χώρες. Ειδικότερα, σημείωσε πως το 66,4% βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της Ελλάδας.