Σε ανακοίνωσή της η Τομεακή Επιτροπή του ΚΚΕ Ξάνθης, αναφέρει:

καθημερινή καταγραφή πολλών κρουσμάτων στην Ξάνθη το τελευταίο διάστημα χτυπάει μεγάλη καμπάνα σε 2 κατευθύνσεις:

Η πρώτη είναι ο αυστηρός έλεγχος της τήρησης των υγειονομικών πρωτοκόλλων στους χώρους εργασίας. Αυτή τη στιγμή στην Ξάνθη υπάρχουν εργασιακοί χώροι μεταποίησης  άλλοι με εκατοντάδες μερικοί και άλλοι με δεκάδες εργαζόμενους που συγχρωτίζονται σε κλειστούς χώρους στη διαδικασία της παραγωγής. Ταυτόχρονα συνεχίζουν τη λειτουργία τους τα σουπερ μάρκετ που σύμφωνα με τις διεθνείς μελέτες μπορούν να μετατραπούν σε χώρους υπερμετάδοσης του ιού αλλά και άλλοι τομείς όπως ταχυμεταφορές, υπηρεσίες του δημοσίου. Ήδη σε μια σειρά εργασιακούς χώρους έχουν καταγραφεί αρκετά κρούσματα ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις που δεν υλοποιούνται αυτονόητα μέτρα, μετά την ύπαρξη κρουσμάτων στους εργασιακούς χώρους, όπως η απολύμανση στα ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΑ ΘΡΑΚΗΣ. Η άμεση υλοποίηση από την εργοδοσία και το κράτος των αιτημάτων των σωματείων είναι επιτακτική ανάγκη.

Μαζικά επαναλαμβανόμενα τεστ για τον κορονοϊό δωρεάν σε όλους τους εργαζομένους

Μέτρα υγιεινής και ασφάλειας μέσα στους χώρους δουλειάς

Τα αποτελέσματα των τεστ Covid-19 που πραγματοποιούνται από διάφορα διαγνωστικά εργαστήρια να παραδίδονται άμεσα, επίσημα και γραπτά στους ίδιους τους εργαζόμενους  

Άμεση ενημέρωση των συναδέλφων σε περίπτωση κρούσματος 

Τακτικές απολυμάνσεις σε όλους τους χώρους που βρίσκονται εργαζόμενοι, όπως  καταστήματα,  αποδυτήρια, γραφεία, αποθήκες, κα.

Να δοθεί τώρα άδεια σε όλους τους εργαζόμενους που ανήκουν στις  ευπαθείς ομάδες με πλήρη μισθολογική και ασφαλιστική κάλυψη  

Πλήρης μισθολογική και ασφαλιστική κάλυψη σε όλους τους συναδέλφους που βγαίνουν σε καραντίνα

 

Η δεύτερη είναι η ενίσχυση του Γενικού Νοσοκομείου Ξάνθης και η επίταξη του ιδιωτικού τομέα υγείας. Το νοσοκομείο μας εδώ και χρόνια λειτουργεί με πολλές κενές θέσεις και με την αυτοθυσία του ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού υγειονομικού προσωπικού. Φρόντισαν για αυτό άλλωστε όλες οι κυβερνήσεις διαχρονικά, οι οποίες την ώρα που συρρίκνωναν τις κλινικές, έκλειναν τα νοσοκομεία, και απέλυαν το προσωπικό, έστελναν τους ασθενείς στις ιδιωτικές κλινικές, που όλα τα προηγούμενα χρόνια κέρδισαν πολλά από το «πόνο» του λαού.  Η δαπάνη για την υγεία κάθε χρόνο και μικρότερη είναι, ενώ ακόμη και τώρα, εν μέσω της πανδημίας η κυβέρνηση της Ν.Δ. σχεδιάζει την μείωση της δαπάνης κατά 527 εκατομμύρια, για το έτος 2021. Λαλίστατη έχει γίνει η αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ που τώρα ρίχνει κροκοδείλια δάκρια για την δημόσια υγεία και ζητά από την κυβέρνηση όλα όσα δεν έκανε όταν ήταν κυβέρνηση, αφού επί των ημερών του το 25% των κλειστών ΜΕΘ παρέμειναν κλειστές, και σε ότι αφορά την στελέχωση των μονάδων υγείας, όχι μόνο δεν έγινε ούτε μια πρόσληψη μόνιμου ιατρού, αλλά συνέχισε να τα λειτουργεί  με συμβασιούχους πολλών ταχυτήτων (επικουρικοί, ΣΟΧ, ΟΑΕΔ, κοινωφελή, εργολαβικοί, μπλοκάκια κ.α.).

Όπως σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας έτσι και στο Γενικό Νοσοκομείο της Ξάνθης η πανδημία βρήκε το μόνιμο προσωπικό και τους συμβασιούχους με πολλά οφειλόμενα ρεπό, κανονικές άδειες, αμέτρητες εφημερίες, λόγω έλλειψης προσωπικού. Παρόλα αυτά χωρίς δεύτερη σκέψη ρίχθηκαν στη μάχη κατά του κορωνοϊου, χωρίς τα αναγκαία μέσα προστασίας πολλές φορές διακινδυνεύοντας ακόμη και τη ζωή τους. Ενώ στο νοσοκομείο μας φτιάχτηκαν νέες κλίνες covid 19,για τη λειτουργία των οποίων απαιτείται πεπειραμένο και εξειδικευμένο προσωπικό, καθώς και συγκεκριμένες ειδικότητες γιατρών όπως: παθολόγοι, πνευμονολόγοι κλπ., δεν έγινε ούτε μία πρόσληψη μόνιμου γιατρού, δεν εντάχθηκε κανένας ιδιώτης, καλύπτοντας τις ανάγκες με μπαλώματα (μετακινήσεις από Κέντρα Υγείας, αξιοποίηση γιατρών άλλων ειδικοτήτων, ειδικευόμενων κ.α.) Ο αριθμός των κλινικών covid 19 έφτασε τις 4, συρρικνώνοντας άλλες, τις οποίες κλήθηκαν να λειτουργήσουν οι ήδη υπηρετούντες ιατροί και νοσηλευτές.  

Ταυτόχρονα, ιδιαίτερα προκλητικό είναι το γεγονός πως την ώρα που τα δωρεάν τεστ με ευθύνη του κράτους στον γενικό πληθυσμό γίνονται με το σταγονόμετρο, ο ιδιωτικός τομέας κερδοφορεί με εκατοντάδες διαγνωστικά τεστ καθημερινά.

Τώρα είναι επιτακτική ανάγκη η άμεση υλοποίηση των παρακάτω αιτημάτων:

Να γίνουν οι αναγκαίες μόνιμες προσλήψεις ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού υγειονομικού προσωπικού. Άμεση ένταξη στα Βαρέα Ανθυγιεινά Επαγγέλματα.

Να μονιμοποιηθεί το επικουρικό προσωπικό που σε πολλές περιπτώσεις άλλωστε είναι τα ίδια φυσικά πρόσωπα που κάνουν αιτήσεις για μόνιμες θέσεις.

Να τεθεί στην απόλυτη διάθεση του κράτους υποχρεωτικά, άνευ όρων το σύνολο των δομών και του υγειονομικού προσωπικού του ιδιωτικού τομέα υγείας και να ενταχθεί σε ενιαίο κρατικό σχέδιο αντιμετώπισης της επιδημίας.
Να σταματήσει αμέσως η απαράδεκτη κατάσταση με την ιχνηλάτηση και με τις τηλεφωνικές οδηγίες του ΕΟΔΥ. Πλήρης τακτικός έλεγχος με δωρεάν τεστ παντού.

Δέσμευση ξενοδοχείων και καταλυμάτων, ώστε ασυμπτωματικοί νοσούντες και επιβεβαιωμένα κρούσματα με ήπια κλινική συμπτωματολογία, που δεν χρήζουν νοσηλείας σε νοσοκομείο, να εντάσσονται σε πρόγραμμα εθελοντικής καραντίνας, όταν αυτή δεν μπορεί να γίνει στο πλαίσιο της κατοικίας τους.

Επίταξη των ιδιωτών γιατρών για την ιατρική παρακολούθηση των ανθρώπων που φιλοξενούνται σε ξενοδοχεία ή καταλύματα. Αυτό σημαίνει υποχρεωτική ένταξη των ιδιωτών γιατρών στο δημόσιο σύστημα Υγείας, στο ενιαίο σχέδιο αντιμετώπισης της πανδημίας.