Σε ανακοίνωσή της η παράταξη που πρόσκειται στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ, στο Περιφερειακό Συμβουλίο ΑΜΘ, σημειώνει:

  • ΝΑ ΔΟΘΟΥΝ ΕΞΗΓΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΟΥ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΔΡΑΜΑΣ ΚΑΙ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ
  • ΑΜΕΣΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΩΝ ΔΟΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ
  • ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ Η ΑΠΟΔΟΣΗ ΕΥΘΥΝΩΝ ΣΤΟΥΣ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ

Μία άλλη πραγματικότητα θέλουν να μας παρουσιάσουν το υπουργείο υγείας, η πολιτική προστασία και η κυβέρνηση γενικότερα, σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία της Δράμας και της Αλεξανδρούπολης. Την στιγμή που νοσηλευτικό προσωπικό και γιατροί διαμαρτύρονται και επιμένουν να ενισχυθεί με ουσιαστικό τρόπο το σύστημα υγείας σε υποδομές και προσωπικό, έχουν να αντιμετωπίσουν και τον παραλογισμό της κυβερνητικής πολιτικής, δια στόματος κάθε ‘πρόθυμου’ υπουργού ή βουλευτή.

Ο ακρωτηριασμός της δημόσιας υγείας είναι προφανής. Την στιγμή που η πανδημία καταμαρτυρά την σημασία ενός σύγχρονου και υπερεξοπλισμένου δημοσίου συστήματος υγείας, η κυβέρνηση κάνει αντίθετες κινήσεις, είτε με την μείωση του ποσοστού στο ΑΕΠ για δαπάνες δημόσιας υγείας, είτε με την καθυστέρηση της επίταξης κλινικών ( επίταξη με αντίτιμο και παρακάλια ! ). Οι κυβερνήσεις όλες των τελευταίων χρόνων έκλεισαν νοσοκομεία και δομές πρωτοβάθμιας υγείας (ιατρεία ΙΚΑ, κέντρα υγείας κ.α.) και ενίσχυσαν την ιδιωτική υγεία μετατρέποντας ένα δημόσιο αγαθό σε εμπόρευμα. Με την έξαρση της πανδημίας αποδείχθηκε ότι μόνο ένα ισχυρό δημόσιο σύστημα υγείας είναι ικανό να την αντιμετωπίσει και αυτό γίνεται σήμερα με την αυτοθυσία του υγειονομικού προσωπικού (γιατροί και νοσηλευτές) και την συλλογική δράση υπεράσπισης της δημόσιας υγείας.

Συγκεκριμένα για τα δύο νοσοκομεία και την παρούσα κατάσταση έχουμε να δηλώσουμε τα εξής, και ζητάμε άμεσα αποκατάσταση και βελτίωση των δομών και των υποδομών. 

Για το νοσοκομείο Δράμας:

. Εργάζονται μόλις 64 γιατροί (50 μόνιμοι και 14 επικουρικοί) από τους 107 που προβλέπει ο «κουτσουρεμένος οργανισμός του 2012».

. 7 από τις 11 οργανικές θέσεις μόνιμων γιατρών παθολόγων είναι κενές.

. 4 παθολόγοι και 1 πνευμονολόγος περιθάλπουν 140 ασθενείς με λοίμωξη Covid-19, οι οποίοι κάνουν 10 εφημερίες το μήνα ο καθένας.

. Πάνω από 100 εργαζόμενοι έχουν νοσήσει από Covid -19.

.  Για να μπαλώσουν όπως-όπως τα κενά μετακινούν έναν παθολόγο από το Νοσοκομείο Σερρών στο οποίο νοσηλεύονται κατά τη διάρκεια του 2ου επιδημικού κύματος κατά μέσο όρο 120-140 ασθενείς με λοίμωξη Covid-19 και στο οποίο από τους 13 παθολόγους που προβλέπει ο οργανισμός υπηρετούν μόλις 7.

Και ενώ η Βόρεια Ελλάδα βρίσκεται σε ασφυκτικό κλοιό από την πανδημία και τα νοσοκομεία στενάζουν κάτω από το βάρος των τραγικών ελλείψεων, ακόμα και τώρα, κάνουν συνεντεύξεις για να επιλέξουν ποιόν από τους 4 υποψήφιους γιατρούς θα προσλάβουν, για τη μία και μοναδική θέση παθολόγου που προκηρύχθηκε για το νοσοκομείο Σερρών τον 2/2020!

Δεν γίνεται να χαθεί άλλος χρόνος.

  1. Άμεσα, χωρίς καμία καθυστέρηση, να διοριστούν σε μόνιμες θέσεις και οι 4 παθολόγοι που υπέβαλλαν υποψηφιότητα για τη μία θέση στο νοσοκομείο Σερρών και να συνεπικουρήσει ιατρικό προσωπικό το νοσοκομείο Δράμας μέχρι να εξομαλυνθεί η κατάσταση.
  2. Άμεση ένταξη, υποχρεωτικά, όλων των ιδιωτών παθολόγων και πνευμονολόγων του νόμου Δράμας στο σχέδιο για την αντιμετώπιση της πανδημίας με τους ίδιους μισθολογικά και εργασιακά όρους με τους μόνιμους ιατρούς του ΕΣΥ για την αντιμετώπιση της έκτακτης κατάστασης. Δεν είναι δυνατό σε συνθήκες πανδημίας, με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης, να παροπλίζεται και να μένει αναξιοποίητο, ένα μεγάλο ποσοστό του ιατρικού δυναμικού της χώρας.
  3. Προκήρυξη ΣΗΜΕΡΑ των 50 κενών οργανικών θέσεων γιατρών, που υπάρχουν στο νοσοκομείο Δράμας.
  4. Μονιμοποίηση ΤΩΡΑ των 14 επικουρικών γιατρών του νοσοκομείου Δράμας.
  5. Μονιμοποίηση ΤΩΡΑ των 68 συμβασιούχων νοσηλευτών και όλων των συμβασιούχων ανεξαρτήτου ειδικότητας.

Η περιφερειακή αρχή αποφάσισε να ‘ αναβαθμίσει υγειονομικά το νοσοκομείο Δράμας με 2,000,000€ με πόρους ΕΣΠΑ και με επιπλέον έκτακτη επιχορήγηση 113.110€ πάλι από το ΕΣΠΑ ‘.

ΕΡΩΤΑΜΕ: Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η συγκεκριμένη δέσμευση; Επαρκεί αυτή η έκτακτη χρηματοδότηση για να διασωθεί το νοσοκομείο της Δράμας από τον ‘ακρωτηριασμό’;

Για το ΠΓΝΑ:

Η αγωνία για την κατάσταση στο νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης που εκφράζεται από τους υγειονομικούς εργαζόμενους, με τις ασφυκτικά γεμάτες κλίνες και κλινικές ΜΕΘ και ΜΑΦ, με τα παθολογικά περιστατικά είτε να υποεξυπηρετούνται είτε να αποφεύγονται, με τις υποδομές ανεπαρκείς και το προσωπικό εξαντλημένο, είναι κάθε άλλο αληθινή.

Η περιφερειακή αρχή αποφάσισε να ΄προορίσει΄ ποσό 1.156.400€ από το ΕΣΠΑ, στο ΠΓΝΑ για την μάχη ενάντια στον covid, όπως ανακοίνωσε τελευταία. 

ΕΡΩΤΑΜΕ: Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η συγκεκριμένη δαπάνη; Καλύπτει τις αυξημένες ανάγκες των περιστατικών της περιοχής μας;

Να αναλάβουν κυβέρνηση και περιφερειακή αρχή , τις ευθύνες τους! Την επόμενη μέρα αλλά και τώρα η ενίσχυση και αναβάθμιση του ΕΣΥ είναι αναγκαίος όρος για την επιβίωση του λαού μας. Επαρκείς υποδομές, ισχυρό ΕΚΑΒ, μαζικές προσλήψεις, χρηματοδότηση για δημιουργία δομών για την αντιμετώπιση των ψυχολογικών παθήσεων, στελεχωμένα κέντρα υγείας.