Το νοσοκομείο της Δράμας, το οποίο δοκιμάζεται άγρια από την επέλαση της πανδημίας του κοροναϊού, επισκέφτηκε την Παρασκευή  και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, συνοδευόμενος από τους τομεάρχες Υγείας Ανδρέα Ξανθό και Δώρα Αυγέρη ενώ διαπίστωσε  την οδυνηρή πραγματικότητα και εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση, καλώντας τους υπουργούς “να σταματήσουν επιτέλους να μιλάνε και να συναισθανθούν την πραγματικότητα”, όπως είπε.

«Το νοσοκομείο της Δράμας γνωρίζουν οι περισσότεροι ότι έχει μετατραπεί σε covid νοσοκομείο. Οι περιγραφές που έκαναν οι γιατροί και νοσηλευτές είναι σοκαριστικές. Δεν θέλω να αναφερθώ σε αυτές. Διότι τούτη την ώρα δεν έχει νόημα να τρομοκρατήσουμε τους πολίτες. Τούτη την ώρα έχει νόημα να δούμε αν μπορούν να υπάρξουν λύσεις και κινήσεις για να προστατεύσουμε την δημόσια υγεία» τόνισε.

Αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί στην πόλη τόνισε ότι είχε την ελπίδα ότι «στη χώρα μας δεν θα δούμε σκηνές παρόμοιες με αυτές που βλέπαμε στα δελτία ειδήσεων και στα ειδησεογραφικά sites από τη βόρειο Ιταλία στο πρώτο κύμα της πανδημίας».

«Δυστυχώς, διαψεύστηκα, δυστυχώς δεν το αποφύγαμε. Η κατάσταση στη βόρειο Ελλάδα είναι δραματική. Ιδιαίτερα στη Δράμα, στο νοσοκομείο της Δράμας η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου. Προφανώς και υπάρχουν τεράστιες ευθύνες για αυτό . Όμως τούτη την ώρα αυτό που προέχει είναι να βρεθούν λύσεις για να προστατευτεί η ανθρώπινη ζωή» σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

Όπως ανέφερε, τούτη την ώρα που η Βόρεια Ελλάδα αιμορραγεί, αφού είναι γεμάτες όλες οι ΜΕΘ και γίνονται επιχειρήσεις για διακομιδές είτε οδικώς για νοσοκομεία της Πάτρας και των Ιωαννίνων είτε αεροπορικώς στην Αθήνα «το Διαβαλκανικό και ο Άγιος Λουκάς στη Θεσσαλονίκη, δύο μεγάλα ιδιωτικά νοσηλευτήρια παραμένουν κλειστά. Και εκατοντάδες κλίνες σε ιδιωτικές μονάδες αποκατάστασης που θα μπορούσαν κι αυτές να συνδράμουν , επίσης παραμένουν κλειστές. Και όποιες ιδιωτικές ΜΕΘ, ιδιωτικές κλινικές, εντός εισαγωγικών επιτάσσονται , δεν επιτάσσονται, ενοικιάζονται στη διπλάσια τιμή για να πάρουν δημόσια χρήματα ιδιώτες».

Χαρακτήρισε τις αποφάσεις αυτές «εγκληματικές» και υπογράμμισε την επιτακτική ανάγκη «να γίνουν χθες όλα αυτά, διότι η κατάσταση που βιώνει η βόρεια Ελλάδα μπορεί να έρθει και στον νότο τις επόμενες ημέρες».

Σφοδρή κόντρα με Κικίλια

Εν τω μεταξύ μεγάλος θόρυβος έχει προκληθεί από τις δηλώσεις του Υπουργού Υγείας, ο οποίος υποστήριξε ότι για την κατάσταση που διαμορφώνεται στη Δράμα δεν ευθύνεται το Νοσοκομείο αλλά η ίδια η περιοχή.

Άμεση ήταν η απάντηση του τοπικού βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Θεόφιλου Ξανθόπουλου:

Ο υπουργός Υγείας Β. Κικίλιας, μετά την ατομική ευθύνη των πολιτών ανακάλυψε και την ..συλλογική ευθύνη. Μέχρι τώρα για την ανεξέλεγκτη πορεία της πανδημίας έφταιγαν ατομικά οι πολίτες. Από σήμερα, φταίνε και συλλογικά οι πόλεις!
Την στιγμή που γιατροί, νοσηλευτές και εργαζόμενοι του νοσοκομείου της Δράμας δίνουν ένα τιτάνιο αγώνα για να βοηθήσουν τους ασθενείς από τον κορωνοϊό, ο κ. Κικίλιας επιλέγει να αρνηθεί την πραγματικότητα και τις ευθύνες του, προσβάλλοντας συλλήβδην τους Δραμινούς πολίτες και τη κοινή λογική.
Την ώρα που έχουν αρχίσει αεροκομιδές ασθενών προς τη Ν. Ελλάδα, οι θέσεις νοσηλείας σε κλινικές και τη ΜΕΘ του νοσοκομείου είναι υπερπλήρεις, περισσότεροι από 100 γιατροί και εργαζόμενοι έχουν τεθεί εκτός μάχης, ο κ. υπουργός αποφαίνεται ότι δεν έχει πρόβλημα το νοσοκομείο αλλά η πόλη της Δράμας, κουνώντας μάλιστα το δάκτυλο στους πολίτες για το αν τήρησαν τα υγειονομικά μέτρα. Αυτή όμως είναι η μόνιμη τακτική της κυβέρνησης. Όταν η κατάσταση γίνει εκτός ελέγχου, υπεύθυνοι είναι απλώς οι ..άλλοι.
Ο κ. Κικίλιας, με όσα είπε, προκάλεσε αλγεινή εντύπωση στους πολίτες της Δράμας αλλά και όλης της χώρας. Επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ ενδιαφέρεται μόνο για τις εντυπώσεις και την επικοινωνία, αδιαφορώντας για τις πραγματικές ανάγκες και τα προβλήματα της κοινωνίας. Εδειξε ότι αδυνατεί να δώσει λύσεις σε ζωτικά προβλήματα του νοσοκομείου της πόλης και να ενισχύσει το ΕΣΥ.
Η πόλη της Δράμας έχει πράγματι πρόβλημα. Αλλά από την προκλητική αδιαφορία της κυβέρνησης Μητσοτάκη.