Σε δήλωσή του ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ και γιατρός Μπαράν Μπουρχάν, αναφέρει:

Με τη σημερινή μου επίσκεψη στη Διοικήτρια του Γ. Ν. Ξάνθης κ. Έλενα Ραφαέλα της γνωστοποίησα ότι τίθεμαι εθελοντικά στη διάθεση του Νοσοκομείου, ώστε να συμβάλλω και εγώ με την ιδιότητά μου ως ψυχίατρος, όπου αυτό κρίνεται αναγκαίο. Στόχος όλων των γιατρών-βουλευτών του Κινήματος Αλλαγής είναι η αντιμετώπιση της πανδημίας και ως εκ τούτου τέθηκα κι εγώ στη διάθεση του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Διαπίστωσα ιδίοις όμμασι τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που καταβάλει καθημερινά το νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό καθώς και η διοίκηση του νοσοκομείου για την αντιμετώπιση του δεύτερου κύματος της πανδημίας που πλήττει τη χώρα μας.

Η κατάσταση αυτή τη στιγμή στο Γ. Ν. Ξάνθης όπως ενημερώθηκα, είναι, όπως και στα περισσότερα νοσοκομεία της χώρας μας, «στο κόκκινο». Με  7 κλίνες ΜΕΘ και 80 κλίνες νοσηλείας για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού η μάχη είναι αντίρροπη όταν καθημερινώς εισέρχονται περί τα 10 περιστατικά για νοσηλεία. Επίσης, όπως τόνισε κατά τη συνομιλία μας ο Διευθυντής Χειρουργικής κ. Φίλιππος Φιλίππου,  θα πρέπει να αναλογιστούμε και τους ασθενείς με άλλες παθήσεις που θα χρειαστούν  Μ.Ε.Θ. όταν η κατάσταση σε κάθε νοσοκομείο είναι οριακή και η μεταφορά σε όμορους Νομούς δεν είναι εφικτή εφόσον ο κορωνοϊός πλήττει εξίσου και τις γύρω περιοχές.

Επιπλέον συζητήσαμε και για τις ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και τόνισα πως θα πρέπει να είμαστε σε επιφυλακή για ενδεχόμενο τρίτο κύμα της πανδημίας μετά την περίοδο των εορτών καθώς η προσωρινή λύση των δύο ιδιωτών ιατρών που εκδήλωσαν ενδιαφέρον, δεν επιλύει το πρόβλημα. Όπως επανειλημμένα έχουμε τονίσει ως Κίνημα Αλλαγής, θα πρέπει να δοθούν κίνητρα για τους μόνιμους ιατρούς του Ε.Σ.Υ. στην Ξάνθη και σε άλλες απομακρυσμένες περιοχές της Ελλάδας.

Τη δεδομένη στιγμή το γρανάζι της γραφειοκρατίας  αποτελεί εμπόδιο για εθελοντές γιατρούς, γεγονός που θα πρέπει να διευθετηθεί άμεσα, καθώς χάνεται πολύτιμος χρόνος και μαζί κι άλλες ανθρώπινες ζωές. Η κρισιμότητα της κατάστασης επιδεινώνεται όταν νοσούν  πια το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό των νοσοκομείων και δεν υπάρχει δυνατότητα αναπλήρωσης.

Παρά τις παραλήψεις  και τον εφησυχασμό της Κυβέρνησης δεν είναι ώρα για στείρα αντιπολίτευση αλλά για πράξεις. Θεωρώ πως ο καθένας στη θέση μου, θα έθετε εαυτόν στη διάθεση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και νιώθω περήφανος για τους συναδέλφους μου που το έπραξαν. Σε αυτή τη μάχη που αφορά ανθρώπινες ζωές οφείλουμε να είμαστε όλοι μαζί, στην ίδια πλευρά, με τον ιό απέναντι.​

Μπουρχάν Μπαράν

Ψυχιάτρος

Βουλευτής Κινήματος Αλλαγής 

Ν. Ξάνθης